- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.06.2015, 16:00)
- Dorina Călin
Bucureştenii pot asculta înregistrări ale poemelor lui Paul Celan, în lectura autorului, pe 12 iunie
Un eveniment dedicat lui Paul Celan, unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului al XX-lea, va avea loc pe 12 iunie, de la ora 19.00, la Conceptual Lab Bucureşti, unde publicul va putea asculta înregistrări ale poemelor autorului, în lectura sa.
Urmărește
37 afișări
Bucureştenii pot asculta înregistrări ale poemelor lui Paul Celan, în lectura autorului, pe 12 iunie (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Evenimentul este prilejuit de apariţia în colecţia "Biblioteca Polirom" a volumului "Opera poetică (I)", prima ediţie integrală a operei poetice semnate de Paul Celan, în traducerea, din limba germană, a lui George State, cu un cuvânt-înainte de Andrei Corbea, informează editura Polirom.
"Opera poetică (I)" a ocupat locul al IV-lea în topul de vânzări al editurii la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2015, care s-a desfăşurat în perioada 20 - 24 mai.
Despre "Opera poetică (I)" - volum ce cuprinde poemele din "Nisipul din urne" (1948), "Mac şi memorie" (1952), "Din prag în prag" (1955), "Gratii de vorbă" (1959) şi "Roza Nimănui" (1963) - vor vorbi Andrei Oişteanu, etnolog, antropolog, istoric al religiilor şi al mentalităţilor, Gabriel Horaţiu Decuble, poet, prozator, eseist si traducător, şi George State, traducător a operei poetice a lui Paul Celan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Participanţii la eveniment vor putea asculta înregistrări ale poemelor lui Paul Celan, în lectura autorului (în limba germană), iar George State va oferi versiunea în limba română a acestora, informează editura Polirom.
Moderatorii evenimentului vor fi Miruna Vlada şi Bogdan-Alexandru Stănescu.
De asemenea, volumul "Opera poetică (I)" va putea fi achiziţionat la preţul special de 32 de lei.
Pentru rezervarea locurilor şi pentru mai multe detalii depre desfăşurarea evenimentului, persoanele interesate pot trimite un e-mail pe adresa miruna.vlada@aiccromania.org.
Editura Polirom urmează să publice, tot în traducerea lui George State, "Opera poetică (II)". Volumul va cuprinde tot cinci volume de versuri (400 de poezii) - dintre acestea, "Schimbare de suflu" (1967), "Sori de fire" (1968), ciclul "Întenebrat" (1968) şi "Ograda timpului" (1976, postum). În anexa acestui volum se vor retipări şi poemele scrise de Paul Celan în limba română.
Paul Celan (Paul Antschel) s-a născut la Cernăuţi, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. Studiile universitare le-a început la Tours, unde a plecat în 1938. A revenit în România înaintea izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.
După 22 iunie 1941, a fost mobilizat în detaşamentele de muncă obligatorie pentru bărbaţii evrei la Rădăzani, Fălticeni şi Tăbăreşti. Părinţii au murit succesiv în lagăre din Transnistria, unde fuseseră deportaţi în iunie 1942.
În aprilie 1945, Celan s-a refugiat la Bucureşti, unde a locuit până în decembrie 1947, când a părăsit definitiv România. După şase luni petrecute la Viena, s-a stabilit la Paris. A studiat la Sorbona, iar, din 1959, a ocupat postul de lector de limba germană la École Normale Supérieure.
Poet de limbă germană, Celan a publicat primul volum de versuri, intitulat "Nisipul din urne", la Viena, în 1948. Patru ani mai târziu a apărut "Mac şi memorie", cartea care i-a adus recunoaşterea criticii, urmată, rând pe rând, de volumele ce l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanţi poeţi germani ai secolului al XX-lea: "Din prag în prag" (1955), "Gratii de vorbă" (1959), "Roza Nimănui" (1963), "Schimbare de suflu" (1967) şi, postum, "Ograda timpului" (1976).
De asemenea, a tradus în germană din Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelştam, precum şi prima carte franceză a lui Emil Cioran.
Paul Celan a primit, în 1958, Premiul Literar al Oraşului Bremen, iar, în 1960, i s-a decernat Premiul Georg Büchner. Bolnav, s-a sinucis în 1970.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump