- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.10.2015, 16:21)
- Patricia Marinescu
Bucureşti - Capitală europeană a culturii 2021: Investiţie necesară de 75 de milioane de euro pentru următorii 6 ani
Investiţia pe care o presupune proiectul Bucureşti - Capitală europeană a culturii 2021, pentru următorii şase ani, este de 75 de milioane de euro, din care 90% sunt asiguraţi de la bugetul de stat, iar restul din sponsorizări, a declarat, marţi, Mihaela Păun, directorul centrului ArCuB.
Urmărește
1792 afișări
Bucureşti - Capitală europeană a culturii 2021: Investiţie de 75 de milioane de euro în 6 ani (Imagine: Andreea Alexandru/Arhiva Mediafax Foto)
"Este foarte important să cunoaştem bugetul acestui proiect", a declarat într-o conferinţă de presă directorul centrului cultural, delegat de Primăria Municipiului Bucureşti pentru a realiza dosarul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală europeană a culturii 2021.
Astfel, Mihaela Păun a spus că, pentru cei şase ani premergători datei la care Bucureştiul ar putea deţine titlul de Capitală europeană a culturii, bugetul estimat este de 75 de milioane de euro, dintre care 90% vor proveni de la bugetul de stat - 50%, de la Primăria generală a Capitalei, 2% de la fiecare primărie de sector, dar şi de la instituţiile din judeţul Ilfov, care este inclus în proiect. Celelalte 10 procente din buget, spune Păun, vor proveni din sponsorizări şi finanţări private.
"Ne batem pentru a câştiga proiectul la nivel de ţară", a declarat primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin. "Această titulatură, pentru mine, este importantă şi aş vrea ca dezvoltarea culturală să fie o prioritate din punct de vedere al modului de concertare a evenimentelor, care ar trebui să ajungă şi în zone din afara centrului oraşului", a mai spus acesta, menţionând că locuieşte la periferia Bucureştiului, unde şi-ar dori să fie organizare mai multe acţiuni de acest tip.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
"Viziunea mea legată de Bucureşti 2021 se bazează pe această descentralizare - un termen care nu ar trebui folosit când vine vorba despre cultură - a evenimentelor culturale. Vom încheia parteneriate cu şcoli şi licee, unde vom organiza evenimente culturale şi educative", a mai spus acesta.
Ştefănel Dan Marin este încrezător că Bucureştiul va ajunge în următoarea fază a candidaturii. "Sunt convins că ne vom afla pe lista scurtă a oraşelor. Această titulatură nu va însemna doar un premiu, un concurs câştigat, ci o dezvoltare a oraşului pe termen lung", a mai declarat acesta.
De cealaltă parte, Corina Şuteu, expert în politici culturale, a menţionat că "foarte important este cum se investeşte în cultură". "Într-un oraş mare, cultura depinde şi de mobilitate, de infrastructură", a mai spus aceasta.
"Energia oraşului nu este folosită la capacitatea maximă", a spus Anca Ioniţă, membru în biroul de coordonare, coordonatorul grupului de experţi numit Curatorium, cel care stabileşte direcţiile artistice şi structura candidaturii. "Vrem să aducem în vizibil tot potenţialul creator care este necunoscut, neimaginat", a mai spus Ioniţă.
Dosarul de candidatură a fost depus la data de 9 octombrie, urmând ca, în perioada 7 - 13 decembrie, un juriu format din 12 experţi europeni în domeniul culturii, dintre care doi sunt români, să analizeze prezentările, urmând să decidă câte oraşe vor fi cuprinse în lista scurtă.
Acestea vor avea la dispoziţie alte şase luni pentru a realiza obiectivele propuse, iar numele oraşului românesc care va fi Capitală culturală europeană în 2021, alături de o localitate din Grecia, va fi anunţat în 2016.
Pe 23 octombrie, Ministerul Culturii a anunţat că au fost acceptate, în urma documentaţiei depuse, candidaturile oraşelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş la titlul de Capitală europeană a culturii 2021.
Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.
Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârşitul lunii ianuarie rolul de "capitală culturală europeană", pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, la fel ca predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe