- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.10.2010, 13:45)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Buget de 550.000 de euro pentru Festivalul Naţional de Teatru 2010
Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se desfăşoară între 30 octombrie şi 7 noiembrie la Bucureşti, are un buget de 550.000 de euro, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), Aura Corbeanu.
Urmărește
63 afișări
Buget de 550.000 de euro pentru Festivalul Naţional de Teatru 2010 (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Aura Corbeanu a adăugat că organizatorii mai aşteaptă o suplimentare de fonduri din partea Primăriei Municipiului Bucureşti. "Perioada economică ne-a determinat să fim extrem de atenţi şi de riguroşi (...) Confortul financiar nu va exista niciodată", a mai spus aceasta.
Totuşi, selecţionerul unic al festivalului, Cristina Modreanu, a spus că nu a ales niciodată un spectacol pe criterii economice. "Nu cred în aceste criterii. Cred în diferenţa dintre spectacole bune şi spectacole proaste", a spus Cristina Modreanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Tot aceasta a spus că o parte dintre spectacolele din Festivalul Naţional de Teatru sunt "incomode". "Teatrul e bun în măsura în care nu ne lasă indiferenţi", a menţionat selecţionerul unic al festivalului.
Vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Tania Radu, a spus că, în viitor, instituţia pe care o reprezintă se va implica în susţinerea participării româneşti la Festivalul de la Avignon (Franţa). Institutul Cultural Român a susţinut deplasările trupelor străine la Festivalul Naţional de Teatru, cu suma de 120.000 de lei, în timp ce Primăria Municipiului Bucureşti a acordat 400.000 de lei.
Festivalul Naţional de Teatru va cuprinde spectacole invitate din străinătate, dar şi cele mai bune reprezentaţii de la teatrele din România.
Astfel, renumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski va veni la Bucureşti, la FNT, cu spectacolul "Dibuk", după textul clasic al lui Solomon An-ski şi nuvela contemporană a Hannei Krall. După premiera de la Avignon din 2003, spectacolul a fost jucat la International Theatre Festival DIALOG în Wroclaw, Polonia, la Hebbel Theatre din Berlin, la Bouffes du Nord, Paris, iar în 2004 a fost invitat la BAM Next Wave Festival din New York. În vara lui 2008, spectacolul a ajuns şi la Festivalul de la Edinburgh, iar în septembrie, în acelaşi an, a fost prezentat în cadrul Festivalului din Israel, numărându-se printre evenimentele care au marcat Anul Polonez în Israel 2008-2009.
Cu ocazia primei vizite în România a lui Krzysztof Warlikowski, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" va lansa versiunea în limba română a volumului "Théâtre Ecorché", cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi al Festivalului Naţional de Teatru.
Totodată, spectacolele "Hey, Girl!", de Romeo Castellucci, şi "Regele moare", de Silviu Purcărete, se numără printre cele mai importante evenimente ale ediţiei a XX-a a Festivalului Naţional de Teatru.
Ediţia de anul acesta readuce seria de spectacole din străinătate, care a lipsit anul trecut, din cauza bugetului foarte redus. Spectacolul lui Silviu Purcărete "Regele moare", după Eugen Ionescu, face parte din selecţia spectacolelor din străinătate din FNT, deoarece este o coproducţie Les Arts et Mouvants, Cie a l'endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER şi Institutul Cultural Român, prin programul Cantemir.
Printre premierele care vor fi prezentate în FNT se numără "Măsură pentru măsură", de Matthias Langhoff (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), şi un spectacol de Rodrigo Garcia (Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara).
De asemenea, la FNT vor fi prezentate următoarele debuturi: "Exil în pământul uitării", de Andreea Tănăsescu (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti), şi "Funcţionarii", de Alexandru Mâzgăreanu (Teatrul Metropolis din Bucureşti).
Selecţia naţională a FNT include spectacole din toate marile teatre din ţară: "Breaking the Waves (Viaţa binecuvântată a lui Bess)", montat de Radu Nica după filmul lui Lars Von Trier la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, "Herr Paul", prezentat de Radu Afrim la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, "20/20", piesă montată de Gianina Cărbunariu la Studio Yorick de la Târgu Mureş, "Odiseea" - spectacol montat de Tim Carroll la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova şi "Strigăte şi şoapte", de Andrei Şerban (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca).
Din festival nu lipsesc nici spectacolele din Capitală. Printre acestea se numără "Sfârşit de partidă", de Alexandru Tocilescu (Teatrul Metropolis), "Legenda Marelui Inchizitor", de Radu Penciulescu (Teatrul Naţional Bucureşti), şi "Elling", de Vlad Massaci (Teatrul de Comedie).
Anul acesta, faţă de ediţiile trecute, spectacolele independente nu vor mai fi prezentate separat, ci în cadrul selecţiei naţionale "Spectacole româneşti de top". Astfel, din această secţiune face parte şi montarea independentă "Capete înfierbântate", de David Schwartz (Centrul de Introspecţie Vizuală şi Tanga Project).
Festivalul va mai include, ca şi anii trecuţi, lansări de carte şi dezbateri.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:12
USB-C devine oficial standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor în Uniunea Europeană
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână