- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.11.2013, 14:27)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bugetele Televiziunii Române şi Societăţii Române de Radiodifuziune pe 2014, suplimentate
Bugetul Societăţii Române de Televiziune pe anul 2014, în cuantum de 179,9 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultură din Parlament, care au adoptat şi un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 3,1 milioane de lei, pentru reluarea emisiei TVR în Republica Moldova.
Urmărește
267 afișări
Bugetele Televiziunii Române şi Societăţii Române de Radiodifuziune pe 2014, suplimentate
Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul de la stat al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2014, care este în cuantum de 179.963.000 de lei, în creştere cu 3,18% faţă de anul în curs (174.410.000 lei).
La aceşti bani se va adăuga o sumă de 3.158.208 lei, un amendament în acest fiind adoptat cu unanimitate de voturi de Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului. Suma va fi folosită pentru reluarea emisiei TVR în Republica Moldova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
"Având în vedere că, începând cu luna decembrie 2013, Societatea Română de Televiziune va transmite în Republica Moldova canalul TVR, vă solicităm modificarea bugetului alocat SRTv pe anul 2014 prin suplimentare cu suma de 3.158.208 lei aferentă noului canal", a declarat Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, în faţa Comisiilor de cultură ale Parlamentului.
Săftoiu a precizat că TVR va începe să emită în Republica Moldova la 1 decembrie, ca urmare a stingerii în mod amiabil a litigiului de la CEDO între România şi Republica Moldova.
"Considerăm absolut necesară finanţarea pentru publicul din Republica Moldova, de la bugetul de stat, prin intermediul canalului TVR tocmai pentru că este vorba despre un element de recuperare a unui spaţiu mediatic la care ţinem foarte mult", a spus Claudiu Săftoiu.
"Avem în vedere ca, odată cu reluarea retransmisiei de la 1 decembrie, începând gradual de anul viitor, să putem investi într-un studio pe care colegii de la Moldova 1 (televiziunea publică din Republica Moldova, n.r.) ni-l vor pune la dispoziţie", a spus Claudiu Săftoiu.
Acesta a precizat că, în cursul anului viitor, 30% din grila TVR din Republica Moldova va reprezenta producţie autohtonă, special dedicată publicului moldovean.
Pe de altă parte, sursele financiare ale TVR se constituie din alocaţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Banii primiţi de TVR de la bugetul de stat pentru funcţionarea în 2014 reprezintă 33,58% din sursele de finanţare ale Televiziunii Române, în timp ce veniturile proprii au o pondere de 66,42%, potrivit proiectului de buget al SRTv pe anul viitor.
Bugetul SRR, cu 1,44% mai mare ca în 2013,avizat favorabil în Comisiile pentru cultură din Parlament
Bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), în cuantum de 188.783.000 de lei, a fost avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, vineri, de membrii Comisiilor reunite pentru cultură şi media ale Parlamentului, suma fiind cu 1,44% mai mare faţă de anul în curs.
La şedinţa de vineri a Comisiilor pentru cultură au participat Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al SRR, şi Constantin Puşcaş, director economic.
Preşedintele Ovidiu Miculescu a declarat că bugetul pe anul 2014 are o creştere de două milioane de lei faţă de cel de anul acesta.
"Bugetul pe 2014, sigur, este pornit de la nişte estimări pe capitolul de încasări, încasările noastre sunt bune. Avem nişte scăderi în proiectul de buget şi aici vorbesc despre «Alte transferuri», este o scădere de la 26.575 (26.575.000 lei, n.r.) la 24.000 (24.000.000 lei, n.r.), respectiv este zona dedicată formaţiilor muzicale, orchestrelor şi corurilor şi Radio România Internaţional. Deci, pe noul buget pierdem peste 2,5 milioane. Faţă de bugetul din 2013 există şi o creştere de două milioane care practic nu ne rezolvă problema. Cunoaştem că acea cheltuială cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii se răstogoleşte de la an la an, dacă noi în vara anul trecut am reuşit să echilibrăm la o rectificare bugetară diferenţele din urmă, în acest an, banii pentru SNR au ajuns până la finalului lunii octombrie. Din perspectiva bugetului pe anul viitor, ultima decadă din luna octombrie nu va fi acoperită", a declarat Ovidiu Miculescu.
El a afirmat că bugetul este echilibrat, un buget realizabil şi care generează şi asigură buna funcţionare a tuturor entităţilor din Radio România, "de la Radio Chişinău până la Târgul Gaudeamus, cu performanţa în audienţă şi proiectele culturale pe care le dezvoltă".
Comisiile pentru cultură şi media au adoptat cu unanimitate de voturi, în şedinţa de vineri, un amendament - formulat de deputatul PSD Costin Pâslaru - care prevede ca suma de 1.200.000 de lei, cuprinsă în bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune la capitolului "Cultură, recreere şi religie", la titlul "Alte transferuri curente interne", să fie transferată pentru finanţarea activităţii postului Radio Chişinău. Preşedintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin, a precizat că aceste aspecte au fost discutate cu Guvernul şi există sprijin din partea Executivului.
De asemenea, a fost formulat un amendament care prevedea majorarea bugetului SRR cu suma de 873.000 de lei, banii fiind alocaţi "prin reducerea evaziunii fiscale în urma reorganizării ANAF şi din majorarea şi impozite şi taxe estimate de la MF la cinci miliarde de lei". Amendamentul a fost propus de senatorul PDL Marius Paşcan.
"Este un amendament binevenit, dar practic, faţă de bugetul de anul trecut, la capitolul "Alte transferuri" noi am pierdut 2.575.000 de lei, sume destinate orchestrelor şi corurilor Radio România şi Radio România Internaţional. Această sumă ar asigura ridicarea pe satelit a Radio România Internaţional, este un post care emite în 10 limbi plus limba română, pentru că, în momentul acesta, noi trebuie să reducem costurile şi aici sunt exact partea de internaţional şi partea de cultură, pentru că tot ceea ce înseamnă orchestrele şi corurile Radio înseamnă un centru în jurul căruia se întâmplă foarte multe evenimente culturale. Amendamentul este salutar şi este absolut necesar, deci, din 2,5 milioane mai recuperăm, nu câştigăm 870.000", a spus acesta.
În acest context, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, a declarat că sursa de venit este una "pur ipotetică". Senatorul Sorin Roşca Stănescu a precizat că Societatea are nevoie de aceşti bani, propunând o reducere corespunzătoare a bugetului pentru personal de la Administraţia Prezidenţială. "Nu este o sumă mare pentru instituţia prezidenţială, este o sumă mică, suportabilă, nu deranjăm prea mult instituţia prezidenţială, dar rezolvăm o problemă importantă pentru Societate", a declarat Sorin Roşca Stănescu.
Severin a precizat că îi face plăcere această soluţie, dar, "din nefericire, termenul de depunere a amendamentelor a fost depăşit. "Deci practic nu mai pot fi depuse amendamente noi, trebuie să lucrăm cu amendamentele pe care le avem şi să respectăm legile în vigoare. Sunt ferm convins că Radio România Internaţional, care nu şi-a încetat niciodată emisia, nu o va înceta nici de data aceasta, pentru că vom găsi resursele, eventual la rectificarea sau pe alte căi legale", a afirmat acesta. Amendamentul a fost respins de membrii Comisiilor pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor.
Bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune a fost în anul 2013 de 186.094.000 de lei.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:58
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului / UE va produce 2 milioane de proiectile de artilerie în 2025 / NYT: Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia a fost ideea lui Kim Jong-Un, nu a lui Putin
-
astăzi, 14:46