Responsabilă de acest proiect a fost desemnată Liana Stanciu, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, surse din TVR.
Liana Stanciu a fost şefa delegaţiei României şi la ediţia de anul acesta a Eurovision.
Din această postură, Liana Stanciu a reuşit să obţină o sumă de aproape 260.000 de lei de la Guvern pentru participarea României la Eurovision 2014.
TVR va încerca să găsească sprijin financiar de la Guvern şi pentru ediţia din 2015 a Eurovision, au declarat sursele citate.
Pe de altă parte, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de TVR, decizia Consiliului de Administraţie al TVR de aprobare a participării Televiziunii Române la concursul Eurovision 2015, care se va desfăşura la Viena, în Austria şi trimiterea confirmării oficiale de participare către European Broadcasting Union (EBU), a fost luată cu unanimitate de voturi.
Eurovision 2015 va fi o ediţie jubiliară, la împlinirea a 60 de ani de organizare a competiţiei, potrivit TVR.
Graţie Conchitei Wurst, travestitul cu barbă care a făcut senzaţie câştigând concursul Eurovision din acest an cu piesa „Rise like a Phoenix”, Austria a obţinut dreptul de a organiza evenimentul de anul următor.
Astfel, finala ediţiei de anul viitor a Eurovision Song Contest se va desfăşura pe 23 mai, la Viena.
În acest an, Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la Eurovision 2014, s-au situat, cu piesa „Miracle”, pe locul al 12-lea în finala care a avut loc în luna mai, la Copenhaga, Danemarca.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: Abba, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.