Cabliştii cer o Lege a infrastructurii în telecomunicaţii

Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu (ACC) solicită autorităţilor adoptarea unei Legi a infrastructurii în telecomunicaţii, spunând că industria de cablu românească este "la cheremul administraţiilor locale şi al proprietarilor de stâlpi", fapt care împiedică amplasarea şi modernizarea reţelelor.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Cabliştii cer o Lege a infrastructurii în telecomunicaţii

Cabliştii cer autorităţilor o Lege a infrastructurii în telecomunicaţii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Industria de cablu românească este una din cele mai agresive ca ritm de dezvoltare şi strategie de preţuri din Europa, operatorii de cablu oferă televiziune, internet şi telefonie şi continuă să-şi lărgească oferta cu servicii de televiziune digitală cu PVR (înregistrarea programelor), televiziune de înaltă definiţie (HD), video la cerere, telefonie mobilă. Cerem un cadru legal transparent şi stabil pe termen lung, care să încurajeze şi să susţină investiţiile în telecomunicaţii, dar, în primul rând, cerem Legea infrastructurii!", spune Radu Petric, preşedinte ACC.

Potrivit acestuia, Asciaţia de Comunicaţii prin Cablu - care reuneşte circa 90 de membri - solicită "adoptarea legii care să reglementeze accesul la infrastructura de telecomunicaţii şi stoparea creşterii nejustificate a chiriilor pentru stâlpi".

"Cerem administraţiilor locale să nu transforme accesul la domeniul public într-o modalitate de a distorsiona sau stopa concurenţa şi de a suprataxa operatorii de cablu. Cerem o strategie pe plan naţional, care să fie coordonată cu cea locală, pentru dezvoltarea infrastructurii de internet de mare viteză în România", spune Radu Petric.

El precizează că operatorii de cablu sunt "îngrijoraţi" că în România nu a fost adoptată o Lege a infrastructurii în telecomunicaţii. "Suntem îngrijoraţi de faptul că a mai trecut un an şi, deşi au fost promisiuni ferme, adoptarea Legii infrastructurii în telecomunicaţii întârzie", a declarat Radu Petric, preşedintele ACC.

"În lipsa oricărui cadru reglementativ privind infrastructura suntem lăsaţi la cheremul administraţiilor locale şi al proprietarilor de stâlpi, care, an de an, cresc discreţionar costurile de acces la elementele de infrastructură şi împiedică amplasarea şi modernizarea reţelelor de cablu", mai spune Radu Petric.

Potrivit lui Radu Petric, care citează o cercetare realizată de publicaţia Media Expres, în România sunt aproximativ 630 de companii active în domeniul distribuţiei de programe de televiziune şi tot atâtea care distribuie servicii de internet. "Faptul că operatorii de distribuţie de televiziune - cablu şi DTH - au realizat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 2,6 miliarde de lei, au avut venituri totale de 3,2 miliarde de lei şi au înregistrat pierderi de 490 de milioane de lei arată că industria este afectată nu doar de criza economică, ci şi de costuri mari aferente exploatării, extinderii şi modernizării infrastructurii şi se află în situaţia de a frâna sau chiar stopa investiţiile pentru modernizarea reţelelor şi introducerea de noi servicii", spune Radu Petric.

Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu este o organizaţie profesională, apolitică şi non-profit care reuneşte principalii operatori de cablu din România şi are ca scop crearea unui cadru legal favorabil industriei. Membrii ACC acoperă peste 80% din piaţa de distribuţie de televiziune din România, au o cotă semnificativă şi într-o rapidă creştere pe piaţa serviciilor de telefonie fixă (40%) şi cea mai mare cotă de piaţă pe internet de mare viteză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici