Călin Netzer, despre "Medalia de onoare": Am combinat minimalismul cu viziunea personală

Regizorul Călin Netzer a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în filmul său "Medalia de onoare", care va avea premiera în cinematografele româneşti vineri, a încercat să combine minimalismul cu viziunea personală.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Călin Netzer, despre "Medalia de onoare": Am combinat minimalismul cu viziunea personală

Călin Netzer, despre "Medalia de onoare": Am combinat minimalismul cu viziunea personală (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Călin Netzer a spus că scenariul este semnat de Tudor Voican şi este inspirat dintr-un fapt real, care a circulat "din gură în gură". De altfel, potrivit acestuia, scenariul filmului "Medalia de onoare" a fost lucrarea de diplomă a lui Tudor Voican.

"Decizia de a face film după un scenariu semnat de altcineva a venit intuitiv", a spus Netzer, subliniind că lungmetrajul "Medalia de onoare" i-a dat ocazia să lucreze cu nişte "actori imenşi".

În ceea ce priveşte cooptarea lui Ion Iliescu în distribuţie, Netzer a spus că acest lucru a fost relativ uşor, fostul şef al statului acceptând "din prima". "Mai greu a fost să coordonăm programul nostru cu programul lui", a spus el, adăugând: "Dacă interpreta un actor rolul preşedintelui, nu ar fi fost veridic".

Victor Rebengiuc a spus că a avut o colaborare de lucru normală cu Ion Iliescu. "Nu vreau să creez o ştire de senzaţie", a spus el.

Actorul Ion Lucian a spus că Ion Iliescu a avut, în "Medalia de onoare", un debut onorabil, că "s-a descurcat bine". "E greu să fi fost preşedinte şi să accepţi să faci figuraţie de film", a adăugat Lucian.

De altfel, fostul preşedinte se regăseşte atât pe afişul filmului, cât şi în trailerul de promovare a acestuia.

Despre rolul lui în film - Ion I. Ion -, Rebengiuc a mărturisit că este cel care i-a adus "cele mai multe premii". Despre munca sa, însă, acesta nu a dat foarte multe detalii, spunând că se bazează pe următoarea metodă: "iei un rol de la început şi îl duci la sfârşit".

Vineri, pelicula va avea premiera de gală la Cinema Studio din Capitală, începând cu ora 20.00.

Recent, filmul a obţinut menţiunea specială a juriului la cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film de la Zagreb (17 - 23 octombrie).

"Medalia de onoare" a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie 2009, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino. De asemenea, lungmetrajul a fost premiat, în martie, la Festivalul de Film de la Miami (SUA), cu o menţiune din partea juriului pentru competiţia internaţională şi o alta din partea juriului Cineuropa. Totodată, cu acest film, Călin Netzer a luat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2010, în timp ce Victor Rebengiuc a primit premiul de interpretare.

Acţiunea filmului "Medalia de onoare" se petrece în decembrie 1995. Ion. I. Ion (Victor Rebengiuc) este un om cu o viaţă banală, care locuieşte cu soţia sa şi care de şase ani nu şi-a mai văzut fiul (Mimi Brănescu), plecat în Canada. Totul se schimbă în viaţa lui Ion când acestuia îi parvine o scrisoare în care este anunţat că va fi decorat de preşedinte, pentru fapte de vitejie pe care le-a făcut în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Montajul filmului este realizat de Cătălin F. Cristuţiu, iar din distribuţie fac parte Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu, Ion Lucian, Costică Drăgănescu şi Gabriel Spahiu. Producătorul filmului "Medalia de onoare" este Liviu Mărghidan, iar producător delegat, Ada Solomon. "Medalia de onoare" este o coproducţie Scharf Advertising, Pandora Film şi Abis Studio, realizată cu sprijinul CNC România, Arte/ZDF, Eurimages, TVR, BV Mc Cann Erickson Romania, Odyssey Comunication, Teleclub şi cu participarea HBO România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici