- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.09.2013, 21:24)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Campanie de informare privind riscurile utilizării de software nelicenţiat, în 50.000 de IMM-uri
Campania de informare "Ştii ce informaţii oferi pe tavă cu un software ilegal?", privind riscurile asociate utilizării de software nelicenţiat, va fi desfăşurată în 50.000 de companii mici şi mijlocii, în urma reînnoirii unui protocol de colaborare între Poliţia Română şi The Software Alliance.
Urmărește
1444 afișări
Campanie de informare privind riscurile utilizării de software nelicenţiat, în 50.000 de IMM-uri (Imagine: Ana poenariu/Mediafax Foto)
Campania urmăreşte să informeze administratorii de companii şi managerii IT din 50.000 de companii mici şi mijlocii care au în dotare peste 10 calculatoare funcţionale, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.
Iniţiativa beneficiază şi de o campanie de media, incluzând un spot TV şi un spot radio.
În decursul celor doi ani de colaborare, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi The Software Alliance (BSA) au desfăşurat acţiuni de prevenire a pirateriei software în mediul de business, punând la dispoziţia a peste 40.000 de companii informaţii referitoare la riscurile asociate utilizării programelor de calculator neautorizate, dar şi la paşii pe care îi pot urma companiile în cazul în care nu se află în legalitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
În acelaşi timp, au continuat şi activităţile de combatere a fenomenului pirateriei software. Astfel, în primele opt luni ale anului 2013, IGPR a desfăşurat în total 587 de verificări, iar aproximativ jumătate dintre acestea s-au soldat cu dosare penale. Peste 2.000 de unităţi PC şi suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 de euro.
Potrivit unui studiu publicat de International Data Corporation (IDC) în martie 2013, unul din trei calculatoare din mediul de afaceri cu software contrafăcut instalat este deja sau va fi infectat cu malware până la sfarşitul anului. Programele pentru calculator nelicenţiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel că sunt însoţite, de obicei, de malware (viruşi, troieni, programe spion etc.) sau permit descărcarea de malware ulterior, după instalare. Acest lucru poate afecta buna funcţionare a PC-ului şi a reţelei din care face parte, mergând până la posibilitatea de generarea unor riscuri de securitate şi confidenţialitate a datelor personale, de afaceri şi financiare ale utilizatorului.
Un risc la care sunt expuse astfel de companii este cel al furtului de informaţii, prin instalarea malware-ului care: capturează date personale de autentificare, precum nume utilizator şi parolă, cu ocazia accesării serviciilor tip online banking, ceea ce duce la situaţii de furt al banilor din contul bancar; de asemenea, pot fi accesate şi date de autentificare la alte conturi de servicii, şi înregistrează fiecare acţiune desfaşurată de utilizator pe calculatorul respectiv, astfel că orice date confidenţiale pot fi subtilizate cu uşurinţă, pentru a fi folosite în interesul celor care le accesează neautorizat; în plus, pot fi folosite şi pentru discreditarea companiei respective, care îşi pierde astfel credibilitatea în faţa clienţilor şi a furnizorilor.
Printre situaţiile care amplifică ameninţările la adresa securităţii informatice a companiei se numără utilizarea unui sistem de operare cu o vechime mai mare de 10 ani, lipsa unei reţele sau a unui server securizat pentru acces controlat la datele importante ale firmei, dar şi alegerea unei soluţii de licenţiere neadecvate. În acest ultim caz, este posibil ca o companie să se afle în situaţii în care se continuă încălcarea legii, cum ar fi: utilizarea de software parţial nelicenţiat, respectiv cazuri în care se deţin mai puţine licenţe decât numărul de programe instalate şi licenţiere incorectă: versiunea, ediţia şi/sau destinaţia licenţei achiziţionate nu corespund cu programul software instalat.
Începând cu luna septembrie 2013, cei doi parteneri pun la dispoziţia companiilor mici şi mijlocii aceste informaţii prin intermediul unei scrisori comune. Administratorii companiilor şi managerii IT au posibilitatea de a efectua un audit al programelor informatice prin intermediul unui formular trimis de către BSA şi Poliţia Română, ca anexă la scrisoarea menţionată, şi de a beneficia de consilierea consultanţilor teleBSA, atât înainte, cât şi după trimiterea formularului de inventariere, la telefon 021-529.71.95 şi e-mail: prevenire@softwareculicenta.ro. Această linie telefonică de asistenţă şi adresa de e-mail vor fi disponibile pe tot parcursul campaniei, adică până în iunie 2014, pentru toţi cei care vor avea întrebări şi cereri suplimentare de clarificare.
Pentru detectarea eventualelor probleme de licenţiere a sistemelor informatice din dotare, companiile au la dispoziţie şi un chestionar online, pe care îl pot descărca de pe site-ul www.softwareculicenta.ro. Mai mult, începând cu luna septembrie, pe site se va găsi şi un ghid de management al riscului, care cuprinde informaţii despre riscurile de securitate asociate utilizării de software nelicenţiat şi avantajele utilizării de software legal.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe