Potrivit cineuropa.org, festivalul se va deschide, vineri seară, cu cel mai recent film al fraţilor Joel şi Ethan Coen, „Inside Llewyn Davis”, distins cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes. Povestea lor de dragoste cu Festivalul de la Cannes a început cu „Barton Fink” (1991), care a obţinut Palme d’Or, premiul de regie şi interpretare masculină – John Turturro, şi a continuat cu „The Hudsucker Proxy” (1994), „Fargo” (1996), pentru care Joel Coen a câştigat premiul de regie, „O Brother, Where Art Thou?” (2000), „The Man Who Wasn’t There” (2001) – din nou trofeul pentru regie lui Joel Coen, „The Ladykillers” (2004) – premiul juriului şi interpretare feminină, şi „No Country for Old Men”, care a luat ulterior Oscarul pentru cel mai bun film.
Programul Festivalului de la Viena include şi alte filme de la Cannes, inclusiv producţia câştigătoare a trofeului Palme d’Or, „Adèle: Capitolele 1 şi 2/ La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2”, de Abdellatif Kechiche, „The past”, de Asghar Farhadi, „Young and Beautiful”, de François Ozon, şi „Michael Kohlhaas”, care îl prezintă în rolul principal pe Mads Mikkelsen.
„Adèle: Capitolele 1 şi 2” a prilejuit anul acesta un moment unic la Cannes: pentru prima oară în istoria festivalului, Palme d’Or-ul a fost înmânat atât regizorului filmului (Abdellatif Kechiche), cât şi actriţelor din rolurile principale (Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux). La acelaşi eveniment, regizorul a obţinut premiul FIPRESCI.
Totodată, alte filme apreciate la Cannes vor fi prezentate de regizorii lor în capitala Austriei. Între acestea se numără „Stranger by the Lake”, de Alain Guiraudie, „Grand Central”, regizat de Rebecca Zlotowski, şi „Tip Top”, de Serge Bozon.
De asemenea, festivalul de la Viena a ales pentru ediţia de anul acesta şi pelicule de la Berlin şi Veneţia, printre care „Pardé”, de Jafar Panahi, „Camille Claudel 1945”, regizat de Bruno Dumont, „Gold”, de Thomas Arslan, „Gerontophilia”, de Bruce LaBruce, şi „Locke”, de Steven Knight. Cinefilii vor putea viziona şi cel mai recent film în regia cineastului Woody Allen, „Blue Jasmine”.
Pelicula „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism” a fost selecţionată în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, din Elveţia, care s-a desfăşurat în august, precum şi la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, care a avut loc în aceeaşi lună. De asemenea, filmul a fost proiectat în secţiunea Contemporary World Cinema de la Festivalul Internaţional de la Toronto, un eveniment care s-a desfăşurat în perioada 5 – 15 septembrie.
„Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism” spune povestea unui tânăr regizor (Bogdan Dumitrache), care este pe cale să facă un nou film. În timpul filmărilor, Paul are o aventură cu Alina, o actriţă din filmul lui având un rol secundar. A doua zi va fi ultima a Alinei la filmări. Paul decide să filmeze o scenă nud cu ea, dar lucrurile se schimbă şi, în loc să filmeze scena nud, Paul îi spune producătorului că suferă din cauza ulcerului…. Treptat filmul şi realitatea se suprapun, iar la filmare se întâmplă ceva neaşteptat.
Filmul lui Corneliu Porumboiu „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism” îi prezintă în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol.
Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească. A luat premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.