- Home
- Cultură-Media
- CANNES, (23.05.2013, 13:34)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cannes 2013: O comedie a fraţilor Coen şi un pamflet chinezesc despre corupţie, favoriţii criticilor - VIDEO
O comedie a fraţilor Coen, un pamflet chinezesc la adresa corupţiei şi o dramă familială sufocantă se află, la jumătatea proiecţiilor de pe Croazetă, în fruntea pronosticurilor pentru obţinerea trofeului Palme d'Or la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.
Urmărește
291 afișări
Joel şi Ethan Coen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Marţi dimineaţă, după proiecţia a zece din cele 20 de filme în competiţia oficială, "Inside Llewyn Davis", regizat de fraţii Joel şi Ethan Coen, despre tribulaţiile unui cântăreţ folk în Greenwich Village-ul de dinainte de Bob Dylan, se afla în topul celor mai apreciate pelicule de criticii internaţionali, chestionaţi de revista de specialitate Screen.
The New York Times şi revista Variety, supranumită "Biblia industriei cinematografice", au subliniat originalitatea şi emoţia puternică care se degajă din acest film regizat de Joel şi Ethan Coen, recompensaţi deja cu Palme d'Or la Cannes în 1991, pentru filmul "Barton Fink".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Criticii francezi reuniţi de publicaţia Le Film Français au preferat pelicula "Le Passé", regizată de iranianul Asghar Farhadi, recompensat cu premiul Oscar pentru filmul "Nader şi Simin, o despărţire", şi care a ales să filmeze de această dată în Franţa o dramă familială care vorbeşte despre divorţ şi familii reconstituite.
Chinezul Zia Zhangke se plasează printre favoriţi cu impresionantul "A Touch Of Sin", o frescă epică şi sumbră despre o Chină în plină dezvoltare economică, în care oamenii obişnuiţi sunt umiliţi de funcţionarii corupţi.
Cotidianul britanic The Guardian l-a comparat pe cineastul chinez cu maeştrii violenţei din cinematografie, precum americanul Quentin Tarantino şi italianul Sergio Leone, considerând că spectatorii care văd acest film "primesc o palmă stupefiantă de la un cineast care a fost în trecut foarte cuminte".
Urmează în preferinţele criticilor filmul japonez "Like Father, Like Son", de Hirokazu Koreeda, lungmetrajul francez "Jeune et jolie", de François Ozon, şi filmul olandez "Borgman", de Alex Van Warmerdam.
Pentru Stuart Kemp, de la revista The Hollywood Reporter, "niciunul dintre filmele prezentate până acum nu a fost de proastă calitate, dar nici nu a existat vreunul care să fie remarcabil".
Bruno Cras, critic de cinema pentru Europe 1, vorbeşte despre "un nivel bun" al competiţiei din 2013 de la Cannes. "La jumătatea festivalului, au rulat deja patru sau cinci filme demne de a fi incluse în palmaresul festivalului cu un trofeu sau chiar două, iar asta nu e rău deloc".
Criticul şi istoricul de cinema Jean-Michel Frodon consideră că nivelul este "incontestabil bun, cu o diversitate mai mare a stilurilor de film decât cea a originii filmelor", o aluzie la dominaţia americană şi franceză în producţiile proiectate în acest an la Cannes.
Ca şi Bruno Cras, Jean-Michel Frodon plasează în fruntea preferinţelor sale pelicula "Jimmy P", de Arnaud Desplechin, pe care o consideră "o operă majoră", în condiţiile în care primirea călduroasă făcută pe Croazetă filmului "Le Passé", de Asghar Farhadi, reiese, după părerea sa, dintr-o "halucinaţie colectivă".
"Atunci când o selecţie foarte aşteptată ca aceasta nu dezamăgeşte, este deja o veste foarte bună", a declarat, la jumătatea evenimentului, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes.
"Nerăbdarea este importantă, iar notele acordate sunt mai mari ca de obicei", a dezvăluit el.
A doua jumătate a festivalului, care include ultimele zece filme din competiţie, se remarcă prin proiecţia celui mai recent lungmetraj regizat de Steven Soderbergh, prezentat marţi seară. Recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun regizor în 2001, pentru "Trafic", şi cu Palme d'Or la Cannes în 1989, pentru primul său lungmetraj, "Sex, minciuni şi jocuri video", Steven Soderbergh a prezentat în acest an pe Croazetă pelicula "Behind The Candelabra", cu Michael Douglas şi Matt Damon, metamorfozaţi pe marele ecran într-un film biografic despre viaţa pianistului Liberace şi a tânărului său amant.
Un alt film aşteptat cu nerăbdare la Cannes a fost "Only God Forgives" al danezului Nicolas Winding Refn, cu Ryan Gosling în rolul principal. Cei doi au făcut echipă şi la mult apreciatul "Drive", care i-a adus cineastului danez premiul pentru regie la Cannes în 2011. De această dată, nici criticii, nici spectatorii nu au fost impresionaţi de noua peliculă regizată de Refn. Considerat un favorit la Palme d'Or, filmul "Only God Forgives", în care abundă scenele sângeroase şi cele de violenţă extremă, a generat numeroase fluierături şi foarte puţine aplauze după proiecţia de la Cannes. În plus, spectatorii de la Cannes au mai avut un motiv de nemulţumire: canadianul Ryan Gosling, protagonistul filmului, nu a fost prezent la Cannes. "Am încercat totul", a declarat actorul. Ryan Gosling, iubitul actriţei Eva Mendes, este reţinut pe continentul american pentru a filma primul său lungmetraj în calitate de regizor, "How To Catch A Monster". "Nu am dreptul să iau avionul în perioada în care filmez, compania de asigurări îmi interzice acest lucru. Am încercat absolut tot pentru a-i face pe cei de la compania de asigurări să se răzgândească, dar nu am reuşit", a declarat actorul canadian.
Alte pelicule aşteptate la Cannes sunt "The Immigrant", de James Gray, şi "Only Lovers Left Alive", de Jim Jarmush. Franţa este din nou reprezentată prin filme precum "Michael Kohlhass", de Arnaud des Pallières, şi "La vie d'Adèle", de Abdellatif Kechiche. Cineastul Roman Polanski, recompensat cu Palme d'Or în 2002 pentru filmul "Pianistul", revine în acest an la Cannes cu "La Vénus à la fourrure".
Regizorul român Cristian Mungiu face parte din juriul ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, prezidat de Steven Spielberg.
Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 15-26 mai.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru