CANNES 2014: O coproducţie româno-maghiară, selecţionată în competiţia oficială de scurtmetraje

"A Kivegzes/ The Execution", regizat de Petra Szöcs, o coproducţie româno-maghiară, concurează, alături de alte 9 pelicule, pentru trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes 2014, potrivit site-ului organizatorilor.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului CANNES 2014: O coproducţie româno-maghiară, selecţionată în competiţia oficială de scurtmetraje

CANNES 2014: O coproducţie româno-maghiară, selecţionată în competiţia oficială de scurtmetraje

Născută în 1981, la Cluj-Napoca, Petra Szöcs este o tânără regizoare şi scenaristă care a studiat la Universitatea de ştiinţe Eötvös Lorand (ELTE) din Budapesta, după care a urmat cursurile Universităţii de Artă Dramatică şi Film (SZFE) din acelaşi oraş.

A debutat ca regizoare cu scurtmetrajul "Athens, New York, Tirana" (2006) şi a continuat cu un alt scurtmetraj, "The Slavey" (2007), care a fost proiectat şi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2009. Cel mai recent scurtmetraj regizat de ea se intitulează "Hail Mary" şi a fost lansat în 2008. În calitate de scenaristă, Petra Szöcs a colaborat la producţiile "Decameron" (2007) şi "Atropin" (2008).

Selecţia oficială a scurtmetrajelor a fost dezvăluită miercuri, cu o zi înainte de conferinţa de presă prin care organizatorii celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de la Cannes vor anunţa competiţia de lungmetraje.

Juriul Cinéfondation şi al secţiunii de scurtmetraje, prezidat de cineastul Abbas Kiarostami, va recompensa cele mai bune filme scurte din competiţia oficială de la Cannes 2014.

În acest an, comitetul de selecţie a vizionat 3.450 de scurtmetraje din 128 de ţări.

Zece filme vor concura în 2014 pentru trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj, care va fi înmânat de Abbas Kiarostami, la gala de pe 24 mai.

Pentru prima dată, un film azer şi un film georgian vor participa în competiţia dedicată scurtmetrajelor.

Alături de filmul regizat de Petra Szöcs, celelalte nouă scurtmetraje selecţionate la Cannes sunt următoarele: "A passo d'uomo" (Giovanni Aloi - Italia), "The Administration of Glory" (Ran Huang - China), "Ukhilavi sivrtseebi/ Invisible Spaces" (Dea Kulumbegashvili - Georgia), "Hapo-en" (Sato Masiko, Ohara Takayoshi, Seki Yutaro, Toyota Masayuki şi Hirase Kentaro - Japonia), "Soto Leidi" (Simon Mesa - Columbia/Statele Unite), "Sonuncu" (Serghei Pikakov - Azerbaidjan), "Aissa" (Clement Trehin-Lalanne / Franţa), "Les Corps Etrangers" (Laura Wandel - Belgia) şi "Ja Vi Elsker / Yes We Love" (Hallvar Witzo - Norvegia).

În 2013, trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj a revenit filmului "Safe", de Moon Byoung-gon.

Tot miercuri, organizatorii de la Cannes au anunţat cele 16 filme (14 de ficţiune şi două de animaţie) selecţionate în secţiunea Cinéfondation, din 1.631 de propuneri.

Premiile secţiunii Cinéfondation vor fi anunţate pe 22 mai, în timpul unei ceremonii care va fi urmată de proiecţia filmelor câştigătoare.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 - 25 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d'Or pentru lungmetraj ("Pianul").

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici