- Home
- Cultură-Media
- CANNES, (28.04.2014, 15:52)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CANNES 2014: Sofia Coppola, Gael Garcia Bernal şi Willem Dafoe, în juriul Festivalului de Film de la Cannes
Regizoarea americană Sofia Coppola, actorul mexican Gael Garcia Bernal şi actorul american Willem Dafoe vor face parte din juriul oficial al celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care va fi prezidat în acest an de regizoarea neozeelandeză Jane Campion.
Urmărește
173 afișări
Sofia Coppola (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Potrivit site-ului festivalului, Jane Campion, regizoare, producătoare şi scenaristă neozeelandeză recompensată cu trofeul Palme d'Or pentru filmul "Pianul", va prezida juriul celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. În conformitate cu tradiţia de pe Croazetă, juriul este format din opt personalităţi ale cinematografiei mondiale, care vin din China, Coreea de Sud, Danemarca, Iran, Statele Unite ale Americii, Franţa şi Mexic.
Astfel, juriul va fi compus, la fel ca în 2009, din cinci femei şi patru bărbaţi. Juriul va trebui să departajeze cele 18 filme din competiţia oficială pentru a stabili palmaresul din acest an, care va fi anunţat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 24 mai. Trofeul Palme d'Or va fi înmânat în seara de închidere a festivalului, duminică, 25 mai, în prezenţa juriului şi a echipei care a realizat filmul câştigător.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Astfel, cele şapte personalităţi care o vor ajuta pe Jane Campion în jurizarea de la Cannes sunt: Carole Bouquet (actriţă - Franţa), Sofia Coppola (regizoare, scenaristă, producătoare - Statele Unite), Leila Hatami (actriţă - Iran), Jeon Do-yeon (actriţă - Coreea de Sud), Willem Dafoe (actor - Statele Unite), Gael Garcia Bernal (actor, regizor, producător - Mexic), Jia Zhangke (regizor, scenarist, producător - China) şi Nicolas Winding Refn (regizor, scenarist, producător - Danemarca).
Carole Bouquet a debutat în 1977, cu Luis Buñuel, în "Acest obscur obiect al dorinţei/ Cet obscur objet de désir" şi a alternat apoi cinema-ul de autor cu producţiile realizate cu bugete mari. A fost Bond Girl în 1981, în filmul "Doar pentru ochii tăi/ For Your Eyes Only", şi a lucrat apoi cu Bertrand Blier în filmele "Bufet rece/ Buffet Froid" (1979) şi "Too Beautiful For You" (1989) - cel din urmă aducându-i premiul Cesar pentru cea mai bună actriţă. A jucat într-o serie de pelicule de seamă, precum "Le jour des idiots", de Werner Schroeter, "Grosse Fatigue" şi "În vacanţă/ Embrassez qui vous voudrez", de Michel Blanc, "Lucie Aubrac", de Claude Berri, "Infernul/ L'Enfer", de Danis Tanovic, "Nordeste", de Juan Diego Solanas, şi "De neiertat/ Impardonnables", de André Techiné.
Primul lungmetraj al Sofiei Coppola, "Sinuciderea fecioarelor/ The Virgin Suicides" (1999), a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, fiind apreciat de critica internaţională. Patru ani mai târziu, a primit mai multe nominalizări la Oscar pentru "Rătăciţi printre cuvinte/ Lost in Translation", mai ales la categoria "cel mai bun regizor", câştigând în cele din urmă premiul pentru cel mai bun scenariu. Al treilea lungmetraj al ei, "Marie-Antoinette", a fost selecţionat în competiţia de la Cannes în 2006. După un Leu de Aur la Festivalul de la Veneţia, cu filmul "Undeva/ Somewhere" (2010), Sofia Coppola a deschis secţiunea Un Certain Regard de la Cannes cu cel mai recent film al ei, "Hoţii de celebritate/ The Bling Ring", în 2013.
Leila Hatami, născută la Teheran, într-o familie de cineaşti, a jucat mai întâi în filmele tatălui ei, Ali Hatami, înainte de a obţine primul ei rol principal în "Leila", de Dariush Mehrjui, în 1998, care a ajutat-o să devină cunoscută pe plan naţional. Asghar Farhadi a fost însă acela care a făcut-o celebră pe plan mondial cu filmul "Nader şi Simin, o despărţire", recompensat cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în 2011. A primit premiul de interpretare la Karlovy Vary pentru rolul din "Last Step", de Ali Mosaffa, în 2012.
Jeon Do-yeon, prima actriţă coreeană care a primit premiul de interpretare la Festivalul de la Cannes, pentru rolul din "Secret Sunshine", de Lee Chang-dong, în 2007, şi-a început cariera lucrând în televiziune, înainte de a se consacra în exclusivitate cinema-ului. A jucat mai ales în "I Wish I Head a Wife", de Ryoo Seung, "My Mother, The Mermaid", de Park Jin-pyo, şi "The Housemaid", de Im Sang-soo, prezentat la Cannes în 2010. Vedetă de prim rang în ţara ei, Jeon Do-yeon a filmat recent "Memories of the Sword", de Park Heung-sik.
Willem Dafoe - nominalizat de două ori la Oscar, pentru rolurile din "Plutonul/ Platoon", de Oliver Stone, şi "Umbra vampirului/ Shadow of the Vampire" - a jucat în peste 80 de filme, remarcându-se în multe peliule apreciate de critici şi de public, precum "The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "Viaţa de noapte/ Light Sleeper", de Paul Schrader, "Ultima ispită a lui Iisus/ The Last Temptation of Christ", de Martin Scorsese, "Anticristul", de Lars von Trier, şi "Pacientul englez", de Anthony Minghella. Starul american va putea fi văzut în curând în "A Most Wanted Man", de Anton Corbijn, şi în "Pasolini", de Abel Ferrara.
Gael Garcia Bernal s-a făcut remarcat încă de la debut, în "Iubiri şi câini/ Amores perros", de Alejandro González Iñárritu, şi a continuat cu un rol la fel de spectaculos în "Şi mama ta la fel!/ Y Tu Mama Tambien", de Alfonso Cuaron. A colaborat cu nume mari ale cinematografiei mondiale: "Jurnal de călătorie/ Diarios de motocicleta", de Walter Salles, "Proasta creştere/ La mala educacion", de Pedro Almodovar, "Arta viselor/ La Science des rêves", de Michel Gondry, "Babel", de Alejandro González Iñárritu, şi "Fără limite, fără control/ The Limits of Control", de Jim Jarmusch. A înfiinţat în 2005, alături de Diego Luna, compania sa de producţie, Canana, şi, după câteva scurtmetraje, a regizat primul său lungmetraj în 2010, "Deficit", care a fost selecţionat în secţiunea Semaine de la Critique de la Cannes.
Primul film al lui Nicolas Winding Refn, "Pusher" (1996), scris şi regizat la vârsta de 24 de ani, a devenit aproape imediat o operă cultă şi l-a făcut celebru în lumea întreagă. A regizat apoi "Bleeder" (1999), "Obsesia/ Fear X" (2003), "Pusher II" (2004), "Pusher III" (2005), "Bronson" (2008) şi "Valhalla Rising" (2009). În 2011, filmul său "Cursa/ Drive" a fost selecţionat în competiţia oficială de la Cannes şi a câştigat premiul pentru regie, ce i-a fost decernat de un juriu prezidat de Robert De Niro. Cel mai recent film al său, "Numai Dumnezeu iartă/ Only God Forgives", a fost şi el selecţionat în competiţia de la Cannes în 2013.
După ce a studiat pictura, Jia Zhankge, născut în 1970, s-a înscris în anii '90 la Academia de film din Beijing. După succesul primului său film, "Xao Wu" (1998), a regizat "Zhantai/ Platform" (2000) şi "Ren xiao yao/ Unknown Pleasures" (2002), selecţionate la festivalurile de la Veneţia şi de la Cannes. Filmul său "Still Life" a primit Leul de Aur la Veneţia în 2006. Cineastul chinez a prezentat la Cannes pelicula "24 City" , competiţia oficială în anul 2008, şi "I Wish I Knew", în secţiunea Un Certain Regard, în 2010. În 2013, filmul său "A Touch of Sin" a câştigat premiul pentru scenariu la Cannes.
Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 14 - 25 mai.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale
-
astăzi, 10:48