- Home
- Cultură-Media
- CANNES, (13.05.2015, 15:39)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CANNES 2015: scurtă istorie a trofeului Palme d'Or
Festivalul de Film de la Cannes nu ar fi acelaşi fără celebrul trofeu Palme d'Or, decernat de juriul competiţiei oficiale, însă această recompensă, una dintre cele mai râvnite din industria cinematografică, nu a fost atribuită în anii de început ai evenimentului, informează bfmtv.com.
Urmărește
422 afișări
CANNES 2015: scurtă istorie a trofeului Palme d'Or (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Palme d'Or este un obiect auriu, mai degrabă elegant şi extrem de dorit de toţi cineaştii din lume. Seamănă cu o broşă mai mare, amplasată pe un bloc de cristal, şi este decernat unui lungmetraj şi câştigătorilor premiilor pentru interpretare - un actor şi o actriţă - de către juriul de la Cannes.
Festivalul de la Veneţia decernează Leul de Aur, Festivalul de la Berlin decernează Ursul de Aur, iar Cannes-ul acordă Frunza de palmier de Aur (traducerea numelui trofeului, n.r.), deoarece imaginea frunzei de palmier figurează pe blazonul oficial al oraşului (flancată de două flori de crin). Însă, deşi frunza de palmier reprezintă dintotdeauna oraşul, ea nu a simbolizat întotdeauna festivalul.
Trofeul Palme d'Or, în prezent indisociabil de festival, este decernat abia din 1955. Înainte, între 1946 şi 1954, fericiţii câştigători primeau "Marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes", sub forma unei diplome şi a unui trofeu realizat de un artist contemporan în vogă.
Primul Palme d'Or, fixat pe o sculptură din teracotă, a fost înmânat în 1955 lui Delbert Mann, pentru filmul "Marty". Apoi, a "dispărut" în 1964. Atunci, s-a revenit la vechea formulă, iar Jacques Demy a primit "o cupă" din mâinile actriţei Anouk Aimée pentru filmul "Umbrelele din Cherbourg", potrivit cuvintelor unui jurnalist care, vizibil încurcat, nu prea ştia cum să descrie acel trofeu.
Zece ani mai târziu, Francis Ford Coppola a primit şi el, pentru "Conversaţia", o operă de artă şi o diplomă de mari dimensiuni. A fost ultimul cineast care a primit un astfel de trofeu.
În anul următor, în 1975, Palme d'Or-ul a revenit definitiv şi a devenit, în 1980, logoul oficial al festivalului.
Forma frunzei de palmier a evoluat destul de puţin de-a lungul timpului, în funcţie de micile ajustări efectuate de diverşii bijuterii care realizau trofeul, care păstrau de fiecare dată numărul frunzelor - 19 - şi aceeaşi formă pentru tija trofeului.
Modelul actual are un design realizat în 1997 de Caroline Scheufele, copreşedinte al casei Chopard, şi valorează aproximativ 20.000 de euro. Casa Chopard este, începând din 1998, partener oficial al festivalului şi oferă în fiecare an preţiosul trofeu.
Casa elveţiană realizează în fiecare an două trofee, în eventualitatea acordării ex-aequo a premiului, dar şi două trofee miniaturale, care corespund premiilor de interpretare masculină şi feminină. Un trofeu onorific este, de asemenea, atribuit în anumiţi ani. Jean-Paul Belmondo a primit unul în 2011, iar Clint Eastwood, un altul, în 2009. Au existat şi premii ex-aequo în istoria festivalului. Volker Schloendorf ("Toba de tinichea") şi Francis Ford Coppola ("Apocalipsul acum") au plecat fiecare cu un Palme d'Or în 1979. La fel s-a întâmplat şi cu Akira Kurosawa ("Kagemusha") şi Bob Fosse ("Tot acest jazz") în 1980 şi cu Abbas Kiarostami ("Gustul cireşelor") şi Shohei Imamura ("Unagi").
În 2013, juriul a atribuit Palme d'Or regizorului Abdellatif Kechiche pentru "La vie d'Adèle", dar şi celor două actriţe principale din acest film, Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux, surprinzându-i pe organizatori. Casa Chopard a trebuit să realizeze astfel un trofeu suplimentar.
Povestea trofeului Palme d'Or, ce va fi decernat la Cannes pe 23 mai, realizat din 118 grame de aur de 18 carate şi amplasat pe un bloc de cristal, începe cu câteva sute de kilograme de minereu din deşertul Atacama, continuă cu 40 de ore de muncă în Elveţia şi se încheie cu "angoasa" bijutierului care îl creează.
Trofeul - frunza de palmier şi soclul ei - cântăreşte 1,4 kilograme, are o înălţime de 13,5 centimetri şi o lăţime de 9 centimetri şi este oferit într-o cutie albastră. Fabricat la Geneva, în Elveţia, trofeul Palme d'Or este păstrat sub pază strictă şi călătoreşte până la Cannes ca o mare vedetă, cu un avion privat, în prezenţa unui dispozitiv de securitate impresionant.
De câţiva ani, hoţii de bijuterii au dat numeroase spargeri la Cannes în timpul festivalului. În 2013, bijuteriile pe care casa Chopard trebuia să le împrumute unor vedete au fost furate din camera de hotel în care era cazat unul dintre angajaţii firmei elveţiene.
Trofeul, păstrat într-un loc secret, a fost până în prezent scutit de "emoţii". Singurul incident mai serios a vizat o "cădere". Marc Couttet, directorul departamentului de bijuterii de la casa Chopard, spune că angoasa organizatorilor atinge punctul maxim în timpul ceremoniei de închidere a festivalului.
"Acea ceremonie reprezintă în acelaşi timp un moment de respiro şi o mare sursă de îngrijorare", spune el.
Cel mai rău coşmar al său s-a împlinit în anul 2000. Aşezat în faţa televizorului său, Marc Couttet l-a văzut pe Lars Von Trier, premiat pentru filmul "Dansând cu noaptea", "ridicându-şi Palme d'Or-ul deasupra capului, aşa cum un fotbalist ridică trofeul pe care l-a câştigat, şi, de la înălţimea staturii sale - cred că depăşea 220 de centimetri cu braţele ridicate - trofeul s-a zdrobit căzând pe sol, pe covor. Sub privirile foarte amuzate ale lui Catherine Deneuve".
Micuţa plachetă din plexiglas se desprinsese. "Eram livid. Inima mea s-a oprit pentru un moment". Însă trofeul era intact. "Din fericire, covorul era gros".
Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 13 - 24 mai. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako, iar cel al secţiunii Semaine de la Critique, de actriţa, scenarista şi regizoarea Ronit Elkabetz, figură emblematică a cinema-ului israelian
Regizorii Guillermo del Toro şi Xavier Dolan, actriţele Sophie Marceau, Sienna Miller şi Rossy de Palma, compozitoarea Rokia Traoré şi actorul american Jake Gyllenhaal vor face parte din juriul oficial al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe