Cannes - ul de anul acesta a promovat tinerii autori deschişi realităţilor lumii

Premiul Palme d'Or decernat anul acesta filmului "Entre les murs" a promovat tinerii autori deschişi realităţilor politice şi sociale ale lumii, incluzând în selecţia oficială producţii curajoase realizate de tineri autori.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Cannes - ul de anul acesta a promovat tinerii autori deschişi realităţilor lumii

Cannes - ul de anul acesta a promovat tinerii autori deschişi realităţilor lumii

Cu "Entre les murs", Laurent Cantet introduce spectatorul în cotidianul unei clase dintr-un colegiu parizian în care un tânăr profesor se străduieşte să-şi înveţe elevii limba franceză literară, diferită de argoul vorbit de copii în viaţa de zi cu zi ("Tchatche").

Pe jumătate documentar, pe jumătate ficţiune, filmul se inspiră din romanul cu acelaşi titlu scris de un profesor, François Bégaudeau, erou al filmului turnat la sfârşitul unor ateliere de improvizaţie.

"Dragoste la prima vedere" atât pentru critici cât şi pentru juriu, potrivit uneia dintre membrii juriului, Marjane Satrapi, filmul stârnşte "adevărate întrebări asupra democraţiei".

Acesta este cazul celor mai multe filme din selecţia festivalului. Pentru a 61-a ediţie a Festivalului de la Cannes, care s-a încheiat duminică, filmele de inspiraţie romanescă sau pur ficţionale, precum "La frontière de l'aube" de Philippe Garrel, "Synecdoche New York" de Charlie Kaufman şi "The Palermo Shooting" de Wim Wenders au fost rare.

Majoritatea filmelor premiate, cele mai marcante, în legătură directă cu realitatea, au o estetică mai apropiată de documentar.

Câştigător al Marelui Premiu al Festivalului, "Gomorra" de Matteo Garrone arată vulnerabilitatea economiei la reţelele mafiote, evocând corupţia într-o manieră impresionantă, fără să apeleze vreodată la mitologia filmelor cu gangsteri.

Un asemenea subiect necesită "o punere în scenă invizibilă" şi "interzice orice formă de comentariu", a explicat italianul în vârstă de 40 de ani. "Am dorit ca filmul să aibă un impact emoţional foarte puternic, dând spectatorului senzaţia că se găseşte acolo, că poate aproape simţi mirosul acelor locuri", a mai spus Garrone.

Cu o prezentare tăioasă şi cadre simple, "Linha de Passe" al brazilienilor Walter Salles şi Daniela Thomas - care i-a adus Sandrei Corveloni premiul pentru interpretare feminină - urmăreşte speranţele şi frustrările a patru băieţi din aceeaşi familie, într-un cartier sărac din Sao Paulo.

"Il Divo" al italianului Paolo Sorrentino, în vârstă de 37 de ani, recompensat cu Premiul Juriului, este un portret feroce făcut fostului şef de guvernământ Giulio Andreotti.

Premiat pentru scenariu, "Le silence de Lorna" al fraţilor belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne este o dramă despre imigraţia ilegală.

"Hunger" al englezului Steve McQueen, recompensat cu premiul Caméra d'Or pentru debut, retrasează lupta nord-irlandezului Bobby Sands, mort la 27 de ani după ce a făcut greva foamei în închisoare, în 1981, pentru a obţine statutul de prizonier politic împreună cu camarazii săi.

Festivalul şi-a arătat şi deschiderea asupra lumii, primindu-l pe legendarul fotbalist argentinian Maradona şi pe fostul pugilist american Mike Tyson, ambii eroi ai unor documentare proiectate în afara competiţiei, călduros primite de public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici