- Home
- Cultură-Media
- CANNES, (26.05.2008, 16:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cannes - ul de anul acesta a promovat tinerii autori deschişi realităţilor lumii
Premiul Palme d'Or decernat anul acesta filmului "Entre les murs" a promovat tinerii autori deschişi realităţilor politice şi sociale ale lumii, incluzând în selecţia oficială producţii curajoase realizate de tineri autori.
Urmărește
22 afișări
Cannes - ul de anul acesta a promovat tinerii autori deschişi realităţilor lumii
Cu "Entre les murs", Laurent Cantet introduce spectatorul în cotidianul unei clase dintr-un colegiu parizian în care un tânăr profesor se străduieşte să-şi înveţe elevii limba franceză literară, diferită de argoul vorbit de copii în viaţa de zi cu zi ("Tchatche").
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Pe jumătate documentar, pe jumătate ficţiune, filmul se inspiră din romanul cu acelaşi titlu scris de un profesor, François Bégaudeau, erou al filmului turnat la sfârşitul unor ateliere de improvizaţie.
"Dragoste la prima vedere" atât pentru critici cât şi pentru juriu, potrivit uneia dintre membrii juriului, Marjane Satrapi, filmul stârnşte "adevărate întrebări asupra democraţiei".
Acesta este cazul celor mai multe filme din selecţia festivalului. Pentru a 61-a ediţie a Festivalului de la Cannes, care s-a încheiat duminică, filmele de inspiraţie romanescă sau pur ficţionale, precum "La frontière de l'aube" de Philippe Garrel, "Synecdoche New York" de Charlie Kaufman şi "The Palermo Shooting" de Wim Wenders au fost rare.
Majoritatea filmelor premiate, cele mai marcante, în legătură directă cu realitatea, au o estetică mai apropiată de documentar.
Câştigător al Marelui Premiu al Festivalului, "Gomorra" de Matteo Garrone arată vulnerabilitatea economiei la reţelele mafiote, evocând corupţia într-o manieră impresionantă, fără să apeleze vreodată la mitologia filmelor cu gangsteri.
Un asemenea subiect necesită "o punere în scenă invizibilă" şi "interzice orice formă de comentariu", a explicat italianul în vârstă de 40 de ani. "Am dorit ca filmul să aibă un impact emoţional foarte puternic, dând spectatorului senzaţia că se găseşte acolo, că poate aproape simţi mirosul acelor locuri", a mai spus Garrone.
Cu o prezentare tăioasă şi cadre simple, "Linha de Passe" al brazilienilor Walter Salles şi Daniela Thomas - care i-a adus Sandrei Corveloni premiul pentru interpretare feminină - urmăreşte speranţele şi frustrările a patru băieţi din aceeaşi familie, într-un cartier sărac din Sao Paulo.
"Il Divo" al italianului Paolo Sorrentino, în vârstă de 37 de ani, recompensat cu Premiul Juriului, este un portret feroce făcut fostului şef de guvernământ Giulio Andreotti.
Premiat pentru scenariu, "Le silence de Lorna" al fraţilor belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne este o dramă despre imigraţia ilegală.
"Hunger" al englezului Steve McQueen, recompensat cu premiul Caméra d'Or pentru debut, retrasează lupta nord-irlandezului Bobby Sands, mort la 27 de ani după ce a făcut greva foamei în închisoare, în 1981, pentru a obţine statutul de prizonier politic împreună cu camarazii săi.
Festivalul şi-a arătat şi deschiderea asupra lumii, primindu-l pe legendarul fotbalist argentinian Maradona şi pe fostul pugilist american Mike Tyson, ambii eroi ai unor documentare proiectate în afara competiţiei, călduros primite de public.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe