Capsula spaţială Soyuz "Gagarin" s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională

Capsula spaţială Soyuz, lansată pentru a celebra 50 de ani de la zborul primului om în spaţiu, Iuri Gagarin, s-a conectat, joi, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), având la bord doi ruşi şi un american, a anunţat Centrul de control al zborurilor spaţiale (TSOUP), citat de AFP.

Urmărește
11 afișări

"Soyuz TMA-21 «Gagarin» s-a conectat la modulul rus MIM-2 în regim de pilotare automată, la 03.09 ora Moscovei (23.09 GMT, miercuri), iar potrivit previziunilor, cosmonauţii vor deschide uşa modulului şi vor ajunge la bordul ISS către ora 06.30 (02.30 GMT)", se precizează în comunicatul emis de TSOUP, cu sediul în apropiere de Moscova.

Capsula Soyuz, avându-i la bord pe ruşii Alexandr Samakutiaev şi Andrei Borisenko şi pe americanul Ronald Garan, a decolat, marţi, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Lansarea acestei capsule către ISS era prevăzută iniţial pentru data de 30 de martie, însă a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Tot de pe cosmodromul Baikonur, în urmă cu 50 de ani, decola pe 12 aprilie 1961 cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu.

Cosmonauţii Alexandr Samokutiaev şi Andrei Borisenko se află la primul lor zbor în spaţiu, în timp ce pentru americanul Ronald Garan aceasta este a doua misiune spaţială. El a făcut parte din echipajul unei misiuni la bordul navetei americane Discovery, în 2008.

Cei trei astronauţi se vor întâlni la bordul ISS cu rusul Dmitri Kondratiev, americanca Catherine Coleman şi italianul Paolo Nespoli. Capsula Soyuz care i-a transportat pe ei în spaţiu s-a conectat la ISS pe 17 decembrie.

Echipajul precedent de la bordul ISS, compus din ruşii Alexandr Kaleri şi Oleg Skripotchka şi americanul Scott Kelly, a revenit pe Terra pe 16 martie, după o misiune în spaţiu care a durat cinci luni.

Televiziunea de stat rusă a anunţat că echipajul de pe Soyuz "Gagarin" a luat la bord o înregistrare care datează de 50 de ani, în care poate fi auzită vocea lui Iuri Gagarin, aflat la bordul capsulei sale minuscule Vostok, discutând prin radio cu Serghei Korolev, creatorul capsulelor spaţiale ruseşti, în timpul zborului de revenire pe Terra.

După un zbor memorabil de 108 minute în spaţiu, Iuri Gagarin a revenit pe Terra, capsula lui spaţială aterizând, cu ajutorul unei paraşute, în stepele din centrul Rusiei.

Pe 27 martie 1968, pilotând un mic avion de antrenament, Iuri Gagarin s-a prăbuşit la nord-est de Moscova în circumstanţe rămase neelucidate, într-un accident mortal al cărui dosar de anchetă a rămas clasat până în zilele noastre cu eticheta de "secret de stat".

Gagarin a rămas unul dintre puţinii eroi naţionali care au rezistat după prăbuşirea URSS în 1991 şi pentru mulţi dintre ruşii din zilele noastre el reprezintă "personalitatea secolului al XX-lea cea mai atractivă", potrivit sondajelor oficiale.

La ora actuală, doar Rusia şi Statele Unite ale Americii pot să trimită astronauţi către ISS, însă americanii vor depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz, după ultimele zboruri ale navetelor americane - Endeavour pe 29 aprilie şi Atlantis pe 28 iunie -, în aşteptarea punerii la punct a unui nou tip de lansator american, care va fi finalizat cel mai devreme în 2015.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici