"Car cu boi", semnat de Grigorescu, ar putea fi cel mai scump tablou vândut vreodată în România

Tabloul "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, care va fi scos la licitaţie, joi, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, ar putea fi cea mai scumpă lucrare vândută vreodată în România, au declarat reprezentanţii casei Artmark, marţi, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
536 afișări
Imaginea articolului "Car cu boi", semnat de Grigorescu, ar putea fi cel mai scump tablou vândut vreodată în România

"Car cu boi", semnat de Grigorescu, ar putea fi cea mai scumpă lucrare vândută vreodată în România (Imagine: www.artmark.ro)

Potrivit organizatorilor, licitaţia care va avea loc joi, la Opera Naţională Bucureşti, va fi cea mai mare din Europa, ca număr de participanţi, aproximativ 900, şi cu 127 de lucrări expuse, printre care şi "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu. În premieră pentru piaţa de artă din România, lucrări ale celor mai importanţi pictori români care au abordat genurile impresionism şi postimpresionism vor fi scoase la vânzare într-o licitaţie publică.

Vedeta licitaţiei Artmark este lucrarea "Car cu boi", o capodoperă a artistului român Nicolae Grigorescu, estimată la peste 200.000 de euro. În acest moment, "Car cu boi" este cel mai valoros tablou din România şi ar putea deveni, odată cu licitaţia organizată de Artmark, şi cea mai scumpă lucrare vândută vreodată în ţară.

Lucrarea provine din Colecţia Teodorescu din Bârlad, potrivit lui Alexandru Bâldea, reprezentantul casei Artmark. El a estimat că licitaţia Artmark din 30 septembrie ar putea avea încasări de aproximativ 800.000 de euro, în timp ce vânzarea tabloului "Car cu boi" ar putea stabili un nou record de preţ.

Şi lucrările "Băieţi scăldându-se", semnată de Camil Ressu, şi "Trandafiri", a lui Ştefan Luchian, fiecare dintre ele estimată la o sumă de circa 35.000 de euro, se numără printre cele mai aşteptate picturi la licitaţia din 30 septembrie.

Cele 127 de lucrări înscrise în licitaţia "Impresionism şi Postimpresionism românesc" vor putea fi admirate până pe 30 septembrie în foaierul Operei Naţionale din Bucureşti, zilnic, între orele 11.00 - 21.00.

Tot joi, de la ora 19.00, în Foaierul Galben al Operei Naţionale Bucureşti, va avea loc o Licitaţie Tăcută, organizată de asociaţia Friends of Opera, prezidată de Gilda Lazăr. Aceasta a declarat, marţi, în conferinţa de presă, că suma obţinută în urma licitaţiei va fi folosită pentru programele culturale ale Operei Naţionale.

Obiectele puse la licitaţie au fost donate de către artişti ai Operei Naţionale Bucureşti şi au preţuri de pornire cuprinse între 40 şi 500 de euro. Astfel, Leontina Văduva a donat pentru licitaţie o partitură canto-pian a operei "Manon" de Jules Massenet (1895), în timp ce Ileana Iliescu a oferit un capoşnic (podoabă în formă de diademă de provenienţă rusească) din baletul "Floarea de piatră" de Serghei Prokofiev.

Impresionismul s-a bucurat, în România, de o mare popularitate la sfârşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al XX-lea, fiind curentul care a adus transformări radicale asupra viziunii artistice care se practica până în acel moment în pictură.

Apariţia impresionismului în spaţiul românesc este strâns legată de organizarea Expoziţiei Artiştilor Independenţi din 1896, al cărei mare susţinător a fost Ştefan Luchian. A fost, de altfel, perioada în care artiştii români alegeau să studieze la Paris şi München, iar mediul cultural şi artistic al acestor mari oraşe europene, noile teorii şi descoperiri în artă făcute aici i-au determinat să se îndepărteze de arta în stil neoclasic şi să se apropie de cea modernă.

Întorşi în ţară, după familiarizarea, în mod special, cu impresionismul francez, artiştii români au dus mai departe stilul într-o variantă autohtonă. Spaţiul românesc a devenit, ulterior, unul dintre cele în care impresionismul s-a bucurat de cea mai mare longevitate şi reprezentanţi de valoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici