- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.06.2008, 20:16)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cărtărescu, Şerban Foarţă şi Horia Ursu - premiaţi de USR
Mircea Cărtărescu, Şerban Foarţă şi Horia Ursu s-au numărat printre câştigătorii Premiilor Uniunii Scriitorilor din România (USR), decernate joi seară, în Pavilionul 13 al Romexpo, în cadrul Târgului Bookfest, în timp ce Premiul Naţional pentru Literatură în 2007 i-a revenit lui George Bălăiţă.
Urmărește
105 afișări
Câştigătorul Premiuuil Naţional pentru Literatură în 2007 George Bălăiţă (Imagine: Mediafax Foto)
Cu excepţia Premiului Naţional pentru Literatură, care a revenit scriitorului George Bălăiţă, premiile au fost acordate pe baza unor nominalizări stabilite de juriu în luna mai.
USR a acordat, anul acesta, două premii speciale, scriitorilor Mircea Cărtărescu, pentru "Orbitor", trilogie (editura Humanitas) şi Şerban Foarţă, pentru "Cartea Psalmilor/ Pre stihuri retocmită acum de Şerban Foarţă" (editura Brumar).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Gabriel Liiceanu, care i-a acordat premiul lui Mircea Cărtărescu, a spus, când a ajuns la microfon, că va vorbi tare, deoarece evenimentul a avut de a suferit din cauză că nu s-a auzit aproape nimic. "Mă bucură premiul pentru că mă face să cred că există o corecţie în lumea noastră. Când a apărut ultima parte a trilogiei, am avut impresia că mă aflu în faţa unei capodopere. M-am speriat când am văzut ce spun specialiştii. Cei din ţara lui Mircea Cărtărescu au zis că opera lui este o vedere. Am privit spre Vest şi am văzut că cei de acolo gândeau invers. Premiul mă face să cred că există un spirit obiectiv şi juriul m-a făcut să nu îmi pierd încrederea în gustul meu", a spus Liiceanu.
"Promit ca la anul să nu mai iau niciun premiu, ce e prea mult strică", a declarat Cărtărescu la primirea premiului şi a recitat o poezie de Şerban Foarţă.
Al doilea premiat, Şerban Foarţă, s-a definit ca un "multiplu nominalizat", deoarece a câştigat de prea puţine ori premii.
Câştigătorul la categoria "Proză" a fost Horia Ursu, pentru "Asediul Vienei" (Cartea Românească), distincţia fiind prezentată de Nicolae Breban.
Nichita Danilov a câştigat premiul la secţiunea "Poezie", pentru "Centura de castitate" (Cartea Românească). Danilov a ţinut un discurs de mulţumire, pe care, însă, sala nu l-a putut auzi, din cauza sonorizării foarte proaste. Premiul a fost acordat de Emil Hurezeanu.
Premiul pentru critică literară, eseu şi istorie literară a revenit lui Paul Cernat, pentru"Avangarda românească şi complexul periferiei: primul val", editura Cartea Românească.
"Sunt uşor derutat. Nu ştiu în ce măsură sufăr de complexul periferiei, dar sufăr de complexul premiantului. Este primul premiu pe care îl iau din clasa a patra", a spus, la primirea distincţiei, Paul Cernat. Cel care i-a dat premiul, Gabriel Dimisianu, a declarat că, după ce a văzut cărţile, "toţi merită să ia acest premiu".
Vlad Zografi a câştigat premiul USR la secţiunea "Dramaturgie", pentru "America şi acustica", publicată de editura Humanitas."Le mulţumesc membrilor juriului că au avut răbdare să mă citească", a spus Zografi, după ce a primit premiul de la criticul de teatru Marina Constantinescu.
Zografi a fost nominalizat în această categorie alături de Gianina Cărbunariu ("Mady-baby.edu") şi Alina Nelega ("Kamikaze").
Premiul pentru traducere din literatură universală a fost decernat Luminiţei Munteanu pentru "Cartea neagră" de Orhan Pamuk, apărută la Curtea Veche, în timp ce premiul pentru traducere din limba engleză "Andrei Bantaş" i-a revenit lui Radu Pavel Gheo, pentru "Bătrânul şi marea" de Ernest Hemingway, publicat de editura Polirom. Radu Pavel Gheo a fost premiat de Mircea Mihăieş, despre care a spus că a fost profesorul său de literatură americană.
Tatiana Dragomir a câştigat premiul la categoria "Debut", pentru volumul "Fotograme" (editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca; proză), un al doilea premiu revenindu-i Alexandrei Tomiţă, pentru "O istorie «glorioasă» - Dosarul protocronismului românesc" (istorie literară). "Nu credeam că, pornind de la o editură atât de mică voi ajunge să fiu nominalizată la premiile Uniunii Scriitorilor", a spus Tatiana Dragomir. La rândul său, Tomiţă a dedicat premiul Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca.
Premiul pentru literatura minorităţilor a revenit lui Szocs Geza pentru "Limpopo", editura Magveto, roman în limba maghiară. Premiul a fost prezentat de Szilagy Istvan, care subliniat că Uniunea Scriitorilor înseamnă Uniunea Scriitorilor de orice etnie.
Juriul care a stabilit nominalizările şi, ulterior, premiile, a fost alcătuit, la fel ca şi anul trecut, din criticii: Gabriel Dimisianu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Cornel Ungureanu şi Dan C. Mihăilescu - membri.
Valoarea premiilor este următoarea: Premiul Naţional pentru Literatură, 10.000 de lei, celelalte premii - 5.000 lei, cu excepţia premiului pentru debut, care este de 3.500 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe