- Home
- Cultură-Media
- WASHINGTON, (20.01.2010, 16:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cartea unui român despre anticiparea dezastrelor, prezentată în Wall Street Journal
Florin Diacu, profesor de matematică de origine română, stabilit în Canada, a publicat o carte despre anticiparea dezastrelor prin calcule matematice, care a fost prezentată de Wall Street Journal în ediţia luni.
Urmărește
129 afișări
Cartea unui român despre anticiparea dezastrelor, prezentată în Wall Street Journal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În "Mega Disasters" ("Mega-dezastre"), Florin Diacu vorbeşte despre cum ar putea fi folosite ecuaţiile diferenţiale pentru a acoperi unele lacune ştiinţifice şi cum poate fi minimalizată incertitudinea din dinamicile neliniare (teoria haosului) pentru a anticipa dezastrul. El trece în revistă mai multe catastrofe, de la coliziunile cosmice la crizele economice, şi tratează felul în care ele pot fi înţelese matematic.
În domeniul matematicii celeste, Diacu susţine dezvoltarea unor mijloace pentru devierea cursului asteroizilor care se apropie de Terra, aşa cum specialiştii ruşi par să fi reuşit să o facă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În cazul cutremului din Oceanul Indian din 2004, care a provocat tsunami-ul cu cele mai multe victime cunoscut vreodată, Diacu crede că mai multe vieţi ar fi putut fi salvate atunci dacă ar fi existat un sistem rudimentar de avertizare asupra producerii cataclismului, prin calcularea evoluţiei înălţimii pe care urmau să o atingă valurile.
În schimb, cartea nu prezintă statistici care să fi prevestit recentul cutremur din Haiti, de săptămâna trecută, autorul considerând inutil în acest caz un sistem de avertizare în care să fie investite sute de milioane de dolari, pentru o ameninţare ipotetică, din moment ce în această ţară s-au produs seisme puternice în trecut, dar nu şi în ultimii 200 de ani.
După cum notează Diacu, cheltuielile pentru studierea plăcilor tectonice şi ingineria pe care o presupune acest lucru sunt împovărătoare. A durat 24 de ani, începând din 1970, pentru a fora 7,6 mile (12,23 km), aceasta fiind cea mai adâncă groapă săpată - Kola din nordul Rusiei. "Chiar dacă am putea merge mai în adâncime, doar forarea nu ar fi suficientă pentru a obţine imaginea completă a ceea ce se întâmplă sub picioarele noastre, ar fi mai degrabă ca încercarea de a evalua un os rupt cu un ac subţire şi lung", spune Florin Diacu.
Chiar dacă Haiti s-ar fi mişcat înaintea producerii cutremurului, probabilitatea unui dezastru ar fi fost în continuare mică: numai 6% din trepidaţiile slabe sunt urmate de seisme puternice. În China, care este expusă cutremurelor, au fost 30 de alarme false între 1996 şi 1999, ceea ce a făcut ca guvernul chinez să decidă că aceste alarme, de fiecare dată când se mişcă pământul, sunt contraproductive.
Astfel, din cartea lui Diacu reiese că, chiar şi atunci când sunt motive întemeiate pentru instituirea unui sistem de alertă, acest lucru rămâne la latitudinea autorităţilor locale; chiar şi atunci când există un astfel de sistem care funcţionează bine, avertismentele trebuie comunicate populaţiei, ceea ce reprezintă adesea o misiune dificilă; chiar şi atunci când sunt depistate locurile cele mai expuse riscurilor şi sunt concentrate acolo resursele ştiinţifice şi tehnice limitate, tot pot exista surprize.
În loc să se confrunte cu aceste incertitudini şi să propună soluţii, autorul cărţii "Mega Disasters" concluzionează că vom fi din ce în ce mai buni la măsurarea forţelor Pământului şi la avertizările privind momentele declanşării acestor evenimente şi, aşa cum GPS-ul (Global Positioning System) a revoluţionat posibilităţile de a indica punctele de coliziune a plăcilor tectonice, "invenţii viitoare neaşteptate ar putea aduce era predicţiilor deterministe mai aproape decât se speră".
Florin Diacu s-a născut la Sibiu, a absolvit Facultatea de Matematică din Bucureşti şi a părăsit România în 1988. A obţinut doctoratul, un an mai târziu, la Heidelberg (Germania), cu o teză de mecanică cerească. S-a mutat în Canada, unde a lucrat mai întâi la Centrul de Cercetări Matematice din Montreal, după care a acceptat un post de profesor la Universitatea din Victoria, al cărei Institut Pacific de Ştiinţe Matematice l-a condus între 1999 şi 2003. A scris peste o sută de lucrări.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe