Casă de avocatură angajată pentru a reprezenta Muzeul de Artă Craiova în procesul Domnişoara Pogany

Muzeul de Artă din Craiova a angajat o casă de avocatură din Bucureşti, pentru 5.000 de lei, pentru a reprezenta instituţia în procesul de revendicare a lucrării-replică Domnişoara Pogany, suma plătită putând fi suplimentată cu încă 5.000 lei, drept "bonificaţie de succes".

Urmărește
14 afișări

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Muzeul de Artă din Craiova a angajat Casa de Avocatură Ghergovan-Silinescu din Bucureşti pentru a o reprezenta în procesul de revendicare a piesei “Domnişoara Pogany”, lucrare replică, proces aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti.

"Muzeul de Artă a angajat o casă de avocatură, pentru că în perioada următoare, chiar în primele zile ale lunii mai, va avea loc procesul pe tema «Domnişoara Pogany». Suma aproximativă pentru care a fost angajată casa de avocatură este în jur de 50 milioane de lei vechi, cu o clauză, bonificaţie de succes de cam tot atâta. Este în jur de 100 de milioane”, a declarat Prioteasa.

Şeful CJ Dolj a mai precizat că plângerea penală împotriva Aureliei Măciucă Balcica, moştenitoarea proprietarului care a deţinut sculptura “Domnişoara Pogany”, a fost depus şi “îşi urmează cursul”.

O replică a sculpturii “Domnişoara Pogany” a lui Constantin Brîncuşi, lucrare care se află la Muzeul de Artă Craiova, este solicitată în instanţă de către moştenitoarea proprietarului de la care muzeul a cumpărat piesa în anul 1976.

La Craiova a ajuns şi şeful Corpului de Control al ministrului Culturii şi Patrimoniului, Mihail Gorgoi, care a ridicat mai multe documente de la Muzeul de Artă din Craiova, legate de procesul prin care sculptura “Domnişoara Pogany” a fost revendicată, afirmând că din actele pe care le-a văzut ar fi o "tendinţă de fals" în documentele depuse la instanţă.

La începutul lunii martie, conducerea Muzeului de Artă din Craiova anunţa că a depus o plângere prealabilă de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva moştenitoarei proprietarului piesei “Domnişoara Pogany”, întrucât în documentul de vânzare a statuetei, depus la instanţă, lipseşte semnătura proprietarului.

Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti împotriva Aureliei Măciucă Balcica, moştenitoarea proprietarului care a deţinut sculptura “Domnişoara Pogany”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici