Galerie Foto  Casa din Vlădeşti: Povestea din spatele bancnotei de 10 lei

  • Muzeul Astra din Sibiu găzduieşte Casa din Vlădeşti, prezentă pe bancnota de 10 lei, oferind vizitatorilor ocazia de a compara clădirea reală cu imaginea ei.
  • Casa din Vlădeşti, construită în 1835, este parte a patrimoniului tradiţional românesc şi impresionează prin arhitectura sa specifică şi istoria sa bogată.
  • Refăcută în 1926 şi strămutată în Muzeul Astra în 2006, casa a fost reconstruită pentru a avea forma exactă a celei de pe bancnota de 10 lei, atrăgând zeci de mii de vizitatori, inclusiv personalităţi marcante din diverse domenii.
Urmărește
2066 afișări
Imaginea articolului Casa din Vlădeşti: Povestea din spatele bancnotei de 10 lei

Sursa foto: Facebook

În mijlocul Muzeului Astra din Sibiu, oamenii admiră Casa din Vlădeşti, prezentă pe bancnota de 10 lei, întrebându-se cum a ajuns un exponat de muzeu să fie reprezentat pe banii românilor.

Adusă în Muzeul Astra acum 18 ani, casa impresionează prin arhitectura sa tradiţională şi istoria sa bogată, fiind asociată cu familia nobiliară Mălăiescu şi ulterior cu preotul din comună.

Casa din Vlădeşti, judeţul Vâlcea, construită în 1835, reprezintă un exemplu remarcabil al arhitecturii tradiţionale româneşti. Construcţia sa prezintă o bază solidă din piatră, legată cu un amestec de pământ galben, nisip şi var, cu o grosime de aproape 40 cm. Ferestrele exterioare sunt mici, în scopuri defensive, tipice regiunii, reflectând preocupările istorice legate de raidurile otomane dinspre sud.

În interior, casa este mobilată şi decorată cu obiecte autentice din zona Vlădeşti, cunoscută pentru olăritul său şi livezile sale întinse cu pomi fructiferi. Casa, reconstruită iniţial în 1926, a fost relocată în Complexul Muzeal Astra din Sibiu în 2006, unde a fost restaurată meticulos la forma sa originală.

Casa a fost reconstruită pentru a se potrivi exact cu imaginea de pe bancnota de 10 lei, atrăgând numeroşi vizitatori, inclusiv miniştri şi personalităţi marcante din diverse domenii.

Această poveste oferă o permanentă invitaţie în judeţul Sibiu, aducând cu sine nu doar valoarea financiară a unei bancnote, ci şi frumuseţea şi bogăţia culturală a locului.

Bancnota de 10 lei a fost emisă de Banca Naţională a României în anul 2005, pe ea fiind incluse tabloul „Rodica” al maestrului Nicolae Grigorescu, lucrare aflată în proprietatea băncii şi expusă în Sala de Consiliu a acesteia, imaginea marelui pictor român, cât şi desenul casei din Vlădeşti, realizat de graficianul Nicolae Săftoiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici