- Home
- Cultură-Media
- (27.06.2022, 21:30)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Castelul Bran - o istorie captivantă despre vampiri, cavaleri teutoni şi regi
Amplasat în Pasul Rucăr-Bran, la 30 km de Braşov, Castelul Bran este unul dintre cele mai emblematice şi cunoscute monumente din România, căci acesta i-a adus reputaţia Transilvaniei ca locul de naştere al legendei lui Dracula.
Urmărește
1923 afișări
Arhiva Mediafax Foto
În 1211, cavalerii teutoni, un ordin religios de cruciaţi germani care s-au întors din Levant, au venit în Ţara Bârsei, regiune pe care au primit-o cadou de la regele Ungariei de atunci, Andrei al II-lea, pentru a-şi apăra regatul de invadatorii cumani şi pecenegi.
Cavalerii teutoni au construit o fortăreaţă din lemn în Pasul Rucăr-Bran. Teutonii au reuşit să se opună pecenegilor şi cumanilor în a se extinde către Câmpia Pannonică, dar fortăreaţa a fost incendiată şi distrusă de invadatorii mongoli în 1242.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Teutonii au fost alungaţi, iar la 19 noiembrie 1377, regele Ungariei de atunci, Ludovic I cel Mare de Anjou,, a emis un document prin care acorda saxonilor braşoveni dreptul de a construi un nou castel pe o stâncă abruptă între Măgura şi Dealul Cetăţiii. Saxonii au început construirea castelului care avea să poarte numele de „Törzburg”, finalizat în 1388.
Autor Foto- Alexandru Stan
Castelul a devenit un hub, cu rol de vamă, în care erau transferate 3% din mărfurile din Transilvania. Mercenari, ostaşi, soldaţi englezi locuiau la castel pentru a apăra Transilvania de otomani.
Seniorul castelului era ales dintre saxoni, dar din 1407, castelul a fost dat drept feudă în schimbul loialităţii de către Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, către Mircea cel Bătrân, voievodul Valahiei, şi vasalul său.
După moartea voievodului în 1419, Sigismund a preluat castelul şi l-a cedat principilor Transilvaniei, iar unul dintre ei, Ioan Huniade, a apărat Transilvania de otomani.
În 1459, noul voievod al Valahiei, Vlad Ţepeş, a oferit privilegii negustorilor din Braşov şi Bran în 1448, dar în 1459, a asediat castelul Bran pentru a ataca Braşovul, şi a executat saxonii care cereau creşterea taxelor vamale. Nemilos, Vlad a incendiat suburbiile Braşovului şi a executat sute de saxoni. Pe mulţi i-a tras în ţeapă, iar pe alţii i-a ars pe rug. Vestea despre voievod că era sângeros s-a împrăştiat, şi astfel a luat naştere legenda lui Dracula.
Scriitorul irlandez Bram Stoker a scris romanul Dracula, inspirat după poveştile despre Vlad Ţepeş, despre care se zvonea că e un vampir care bea sânge de om.
Autor Foto- Alexandru Stan
La 1 ianuarie 1498, saxonii din Braşov au preluat din nou castelul pentru 1000 de florini de la regele Vladislav al II-lea Jagello, iar în 1651, castelul a fost vândut lui George al II-lea Rackoczi.
Între timp, Transilvania a devenit parte a Imperiului Habsburgic din 1687, iar în 1723, turnul de nord al castelului a fost renovat şi reconstruit în timpul domniei lui Gabriel Bethlen.
Castelul a fost supus unor lucrări de restaurare în secolul 19, dar a căzut iar în paragină, fiind locuit de pădurari, vânători şi inspectori silvici până la Primul Război Mondial.
La 1 decembrie 1920, castelul a fost oferit drept cadou de către primarul Braşovului Karl Schnell către regina Maria a României şi a devenit reşedinţa de vară a familiei regale până în 1932.
Vizitatorii pot să vadă dormitorul regal al regelui Ferdinand, sobele şi piesele de mobilier, iar zona din jurul castelului a devenit un parc englezesc cu două iazuri şi o Ceainărie. În 1932, a fost construită centrala hidroelectrică pe pârâul Turcu care a iluminat castelul.
În 1938, după moartea reginei Maria, Castelul Bran a fost moştenit de Prinţesa Ileana, căsătorită cu arhiducele Anton al Austriei în 1931. În 1940, din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, sarcofagul cu inima reginei Maria a fost transportat şi amplasat într-o capelă din cripta scuptată în stâncă, peste valea castelului. Un spital numit Spitalul Inimii Reginei a fost construit la Bran pentru a trata soldaţii răniţi.
După instaurarea comunismului, castelul a devenit muzeu în 1956, iar prinţesa Ileana a fost forţată să părăsească castelul şi ţara.
Arhiva Foto Mediafax, Fotograf: Mihaela Cojocariu
Castelul a fost restaurat din 1987 şi redeschis ca muzeu după revoluţia anticomunistă.
În 2006, castelul a fost restituit arhiducelui Dominic, arhiducesei Maria Magdalena şi arhiducesei Elisabeta, moştenitorii Principesei Ileana a României.
Turiştii pot vedea expoziţii cu piesele de mobilier ale familiei regale, dormitorul regelui Ferdinand, Salonul Principelui Nicolae al României, Salonul de muzică şi Biblioteca Reginei Maria, Salonul Bierdermeier, sufrageria regală, sala costumelor, sala de arme, terasele, fântâna, şi diverse exponate captivante precum armuri medievale, echipamentele unui cavaler teuton, costumul lui Vlad Ţepeş, rochii, dar şi istorisiri despre Dracula, vârcolaci, centauri şi iele.
Suplimentar, turiştii pot vizita sala instrumentelor medievale de tortură, şi Tunelul Timpului, despre care nu se pot oferi informaţii, de aceea, mergeţi şi vizitaţi castelul să vă bucuraţi de splendoarea şi istoria sa.
Pentru program şi tarife, vizitaţi site-ul oficial al castelului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe