Castelul Cantacuzino din Buşteni îşi deschide porţile pentru SoNoRo Conac

Un concert de muzică de cameră din seria "SoNoRo Conac" va avea loc pe 31 august, de la ora 18.00, la Castelul Cantacuzino din Buşteni, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului Castelul Cantacuzino din Buşteni îşi deschide porţile pentru SoNoRo Conac

Castelul Cantacuzino din Buşteni îşi deschide porţile pentru SoNoRo Conac (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Castelul Cantacuzino sunt Diana Ketler (pian), Corinne Chapelle (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Maximilian Hornung (violoncel), cu participarea mezzosopranei Margarita Mamsirova, solistă a Operei Balşoi.

Programul cuprinde piese de Camille Saint-Saens, Johannes Brahms, Gabriel Fauré şi arii de Christoph Willibald Glück, Giulio Caccini, Giovanni Paisiello şi Benedetto Marcello.

Cu ocazia concertului "SoNoRo Conac", porţile Castelului Cantacuzino se vor deschide la ora 17.00 şi, până la începerea concertului, oaspeţii au posibilitatea de a vizita gratuit, conduşi de un ghid, edificiul construit în stil neoromânesc. Construit în 1911, la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), Castelul Cantacuzino este înconjurat de un parc, ale cărui alei duc spre o grotă, cascade şi fântâni arteziene, pe o suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi. Concertul "SoNoRo Conac" va fi urmat de o recepţie, în incinta castelului.

Concertul va avea loc în holul de onoare al castelului - cea mai importantă sală a edificiului, destinată balurilor şi recepţiilor şi folosită în epocă, ca şi acum, ca sală de muzică, datorită acusticii foarte bune. Sala dispune şi de o mică estradă, pe care odinioară concertau artiştii invitaţi la castel, iar detaliile arhitecturale şi decorative sunt impresionante: candelabrul din bronz în stil neobizantin este şi singurul original din castel, şemineul din calcar de Albeşti este ornat cu mozaicuri preţioase şi bucăţele de sticlă poleite cu aur, iar vitraliile au fost lucrate special la Veneţia, pe Insula Murano.

Holul de onoare găzduieşte şi o colecţie de heraldică, probabil unică în România, reprezentată de blazoanele familiilor de boieri din Moldova şi Ţara Românească, care s-au înrudit de-a lungul timpului cu neamul Cantacuzinilor, dar şi o galerie de picturi, realizate pe piele de Cordoba cu uleiuri speciale, de pictorul austriac Johan Frankerberger. Printre acestea se numără şi portretul în mărime naturală al fondatorulului castelului, cunoscut sub numele "Nababul" datorită impresionantei sale averi.

Următorul concert din seria "SoNoRo Conac" va avea loc la Palatul Teleki din Gorneşti (jud. Mureş), pe 21 septembrie.

Mai multe detalii despre programul "SoNoRo Conac" pot fi găsite pe conac.sonoro.ro.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac a fost deschisă pe 24 iunie, la Casa Mincu din Bucureşti, şi va continua până la finalul lunii septembrie, în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare din mai multe regiuni ale României, în scopul revitalizării şi promovării moştenirii arhitecturale şi culturale româneşti. "SoNoRo Conac" este titulatura generică a întregului proiect, redusă, în mod asumat, la numele unui singur obiect arhitectural - conacul -, chiar dacă seria de concerte este găzduită şi de edificii precum castele sau biserici. Asocierea muzicii cu aceste opere arhitecturale emblematice sugerează nevoia de respect şi atenţie, de sprijinire şi recuperare, inclusiv din partea lumii muzicale, a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României.

Produsul rezultat în urma seriei de concerte SoNoRo Conac va fi un album de fotografie editat de Igloo Media, care va cuprinde lucrările fotografului Şerban Mestecăneanu şi texte scrise de Luiza Zamora, iar conceptul grafic va fi semnat de Corina Duma. Lansarea albumului "SoNoRo Conac" se va face în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului SoNoRo, în luna noiembrie a acestui an.

"SoNoNo Conac" este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul BRD - Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici