Castelul Miko din Miercurea Ciuc, restaurat cu o sumă de 5,8 milioane de lei

Castelul Miko din localitatea Miercurea Ciuc va fi restaurat cu o sumă de 5,8 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Institutul Naţional al Patrimoniului, o instituţie din subordinea Ministerului Culturii.

Urmărește
44 afișări

Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat o sumă totală de 5,8 milioane de lei (fără TVA) societăţii Tectum Company S.A. din Miercurea-Ciuc, pentru lucrări de restaurare la Castelul Miko din municipiul Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, potrivit unui anunţ de atribuire postat la sfârşitul lunii ianuarie pe site-ul e-licitatie.ro.

Contractul a fost atribuit în data de 30 decembrie 2010, prin licitaţie deschisă.

Criteriul de atribuire a fost "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic". Pentru atribuirea acestui contract au fost primite cinci oferte.

Cetatea Miko din Miercurea Ciuc (sec. XVII-XVIII) este un monument istoric de categoria A (importanţă naţională). În prezent, Cetatea Miko este Muzeul Secuiesc al municipiul Miercurea Ciuc.

Cetatea Miko este ctitoria lui Hídvégi Mikó Ferenc, care, din 1611, a fost numit căpitan al scaunului Ciucului, dar statutul său nu a fost acceptat de secuii din Ciuc. În 1613, noul principe Bethlen Gábor l-a numit căpitan pe Mikó, reatribuindu-i astfel vechiul său statut. La început, cetatea era cunoscută sub numele de Cetatea Nouă a lui Mikó. Lucrările de construcţie a castelului au fost finalizate, cel mai probabil, în secolul al XVII-lea, iar primul document care atestă existenţa acestei cetăţi datează din 1631. Până la mijlocul secolului al XX-lea, cetatea a fost de cele mai multe ori folosită de armată. În 1970, după ce a fost restaurată, Cetatea Miko a devenit sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului, înfiinţat în 1930.

Institutul Naţional al Patrimoniului este o instituţie publică de importantă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, finanţată din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici