Câştigătorii celei de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural

Scriitorul Mihai Şora, regizorul Radu Mihăileanu, pianiştii Horia Mihail şi Dan Grigore, dar şi cercetătorii care au lucrat la proiectul Goliat, primul nanosatelit românesc lansat în spaţiu, au fost premiaţi luni seară, la gala premiilor Radio România Cultural.

Urmărește
397 afișări
Imaginea articolului Câştigătorii celei de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural

Câştigătorii celei de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural

Cele mai importante realizări ale anului 2011 în diferite domenii ale culturii au fost recunoscute şi celebrate luni seară, la cea de-a XII-a ediţie a galei premiilor Radio România Cultural, care s-a desfăşurat la Teatrul Odeon din Capitală.

La gala prezentată de Emilia Popescu şi Ştefan Bănică au fost acordate premii la 12 secţiuni, precum şi trei premii speciale, ale căror câştigători erau deja cunoscuţi: Mihail Şora, Radu Mihăileanu şi Horia Mihail.

Astfel, premiul de excelenţă i-a fost decernat cărturarului Mihai Şora, pentru tinereţea şi seninătatea spiritului său, pentru faptul că şi-a păstrat intacte peste decenii bucuria "întâlnirii cu celălalt" şi disponibilitatea pentru dialog - "dialogul este calea ce ar putea, eventual, duce la împlinirea persoanei", spunea, mai demult, Mihai Şora -, pentru opera sa filosofică în deplină concordanţă cu verticalitatea sa morală, pe scurt, pentru modelul Mihai Şora, potrivit organizatorilor.

Distincţia i-a fost înmânată lui Mihai Şora de scriitorul Bogdan Ghiu. Foarte emoţionat, Mihai Şora a spus după primirea distincţiei: "Sunt copleşit. Nu mă aşteptam la un asemenea elogiu".

Pe de altă parte, premiul Lux Mundi i-a revenit regizorului Radu Mihăileanu, pentru cariera sa cinematografică de anvergură mondială, în care, însă, spiritul autohton românesc, marcat de aciditatea şi umorul de sorginte caragialiană, a fost prezent la cote maxime.

După primirea premiului, Radu Mihăileanu a spus că onoarea de a primi această distincţie este "poate cam prea mare" şi le-a adus mulţumiri părinţilor lui. "Vreau să-i aduc o mulţumire tatălui meu şi mamei mele, bineînţeles, dar tată meu este încă în viaţă. Trăieşte, are 90 de ani şi este foarte foarte viu şi sunt mândru că este atât de viu (...) Vreau să-i mulţumesc că mi-a dat ocazia să cresc de mic copil înconjurat de cultură", a spus Radu Mihăileanu.

Totodată, el a mulţumit Radio România Cultural pentru faptul că există. "Vă mulţumesc că în această epocă, în care sunt foarte şocat (...) că anumite reflexe pe care le-am cunoscut sub epoca Ceauşescu revin şi pe de o parte suntem încă întrebaţi la ce foloseşte cultura, suntem încă întrebaţi la ce foloseşte cultura într-o epocă în care suntem înconjuraţi de toate crizele şi prea puţini îşi dau seama că crizele astea nu sunt decât efecte şi nu cauze şi că poate cauza ar fi o lipsă de cultură, o lipsă de timp de gândire, de analizare a unei epoci foarte foarte complexe", a spus Radu Mihăileanu.

La rândul său, Vlad Ivanov, cel care i-a înmânat premiul lui Radu Mihăileanu, a spus despre acesta că este "nu doar un regizor extraordinar, profund, fin şi extrem de profesionist, ci şi omul cu o căldură şi o sensibilitate ieşită din comun". "Dincolo de toate aceste lucruri vă spun că dansează extraordinar", a mai spus Vlad Ivanov despre Radu Mihăileanu, în aplauzele celor câteva sute de persoane prezente la gală.

Cel de-al treilea premiu special, "In memoriam Iosif Sava'', a fost acordat pianistului Horia Mihail, pentru proiectul naţional "Pianul călător 2011", o iniţiativa unică realizată împreună cu Radio România Cultural, ce a constat în faptul că un pian al Societăţii Române de Radiodifuziune a călătorit alături de muzician în cinci oraşe în care nu exista un pian de concert, ajungând la Mediaş, unde a rămas pentru trei ani. În 2011, Horia Mihail s-a mai distins prin apariţia primului CD solo, prin susţinerea turneelor naţionale "Duelul viorilor" şi "Cele trei dive", în care şi-a pus în valoare talentul şi apetenţa pentru genul cameral.

Distincţia i-a fost înmânată de dirijorul Tiberiu Soare, care a spus despre Horia Mihail că este "un muzician, un pianist, dar mai este şi altceva: este un gânditor, un filosof, un iubitor de înţelepciune, cu o atitudine uşor detaşată".

La rândul său, Horia Mihail a spus că vrea să dedice acest premiu care îl onorează celor care au fost în spatele proiectelor pentru care a primit distincţia, respectiv echipa Radio România Cultural, în frunte cu redactorul-şef al postului de radio, Oltea Şerban-Pârâu.

Pe de altă parte, premiul Radio România Cultural la secţiunea "Poezie" a fost câştigat de Ioan Es Pop, pentru volumul "unelte de dormit. Cu 10 desene de Dumitru Gorzo", apărut la Editura Cartea Românească.

La primirea distincţiei, Ioan Es Pop a recitat două versuri din volumul său: "istoria este poezia învingătorilor, iar poezia - istoria celor învinşi".

La aceeaşi categorie, au mai fost nominalizate volumele "La două zile distanţă", de Marin Mălaicu-Hondrari (Editura Charmides, Bistriţa Năsăud, 2011), "instituţia moartă a poştei", de Ionuţ Chiva (Editura Casa de pariuri literare, Bucureşti, 2011) şi "Orice (Uverturi & reziduuri)", de Sorin Gherguţ (Editura Pandora M, Bucureşti, 2011).

Premiul Radio România Cultural la categoria "Proză" a fost decernat lui Octavian Soviany, pentru cartea "Viaţa lui Kostas Venetis", apărut la Editura Cartea Românească. La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate volumele: "Acasă, pe Câmpia Armaghedonului" (Marta Petreu, Editura Polirom), "Contorsionista", de T.O. Bobe (Editura Humanitas), "Cinci minute pe zi", de Lavinia Branişte (Editura Casa de pariuri literare) şi "FEM", de Magda Cârneci (Editura Cartea Românească).

Premiul Radio România Cultural la secţiunea "Film" a fost acordat, "pentru autenticitate şi pentru tandreţea cu care a îmbrăcat povestea dramatică a celor două personaje principale", filmului "Ceva bun de la viaţă", în regia lui Dan Piţa. Premiul a fost ridicat de actorii Corneliu Ulici şi Dragoş Dumitru, interpreţii rolurilor principale din filmul "Ceva bun de la viaţă".

Potrivit lui Corneliu Ulici, regizorul Dan Piţa şi echipa lui sunt onoraţi să primească această distincţie, filmul "Ceva bun de la viaţă" născându-se din "încăpăţânarea" cu care regizorul şi echipa şi-au dorit să prezinte o poveste - povestea vieţii multor români. "Este un premiu pe care-l dedicăm acelor oameni care lucrează în subteran şi care trăiesc la limita existenţei", a mai spus actorul.

La aceeaşi secţiune au mai fost nominalizate filmele "Crulic - drumul spre dincolo", în regia Ancăi Damian, "Loverboy", în regia lui Cătălin Mitulescu, "Principii de viaţă", în regia lui Constantin Popescu Jr., "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru.

Pe de altă parte, premiul Radio România Cultural la categoria "Teatru" i-a revenit regizorului Gavriil Pinte, pentru spectacolul "Ispita Cioran". La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi actorul Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul "Caligula" (Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova), şi regizorul Călin Mocanu, pentru coordonarea Festivalului Internaţional "Bucurii pentru copii".

Regizorul Gavriil Pinte a spus că primeşte acest premiu cu bucuria că există oameni sensibili la spectacole precum "Ispita Cioran", care se joacă în spaţii neconvenţionale, printre care şi un tramvai care circulă între Sibiu şi Răşinari, localitatea în care s-a născut filosoful Emil Cioran.

Premiul Radio România Cultural pentru "Arte plastice" a fost primit de Neculai Păduraru. La această categorie au mai fost nominalizaţi artiştii Alma Redlinger şi Constantin Flondor.

La categoria "Muzică", Premiul Radio România Cultural a fost decernat pianistului Dan Grigore. La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi dirijorul Horia Andreescu şi dirijorul Stelian Olariu.

"Îmi face plăcere acest premiu, pentru că, într-o lume în care am fost silit în ultimii 22 de ani - din cauza lipsei de reguli - să fac paşi înapoi în diverse instituţii, începând de la Filarmonică, continuând cu fostul Conservator, actual Universitatea de Muzică, şi culminând cu demisia de acum câteva zile de la mult hulitul şi râvnitul CNA, aceşti paşi înapoi i-am făcut pentru că nu am mai putut şi nu am mai vrut să funcţionez într-o lume în care nu prea există reguli. Premiul pe care mi-l daţi îmi place să-l primesc, pentru că eu funcţionez în acest domeniu, acest mediu natural pentru mine, care se cheamă muzică şi în care există din fericire reguli", a spus Dan Grigore.

Premiul Radio România Cultural la categoria "Ştiinţă" a fost primit de echipa proiectului Goliat, formată din Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, şi cercetătorii Mugurel Bălan, Marius Trusculescu, Claudiu Drăgăşanu şi Alexandru Pandele. Goliat este primul microsatelit de concepţie şi contrucţie 100% românească, care a fost lansat în spaţiu, pe 13 februarie.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi prof univ. dr. Constantin Ionescu Târgovişte - preşedintele Asociaţiei Medicale Române, membru corespondent al Academiei Române, şi conf. univ. dr. Adrian Niţă, pentru lucrarea "Polemice" (Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2011).

La primirea distincţiei, cercetătorii care au lucrat la proiectul Goliat au spus că vor să transmită un mesaj clar: "Se poate şi în România. Încurajăm studenţii români să rămână în ţară şi să lucreze la proiecte româneşti de cercetare".

Premiul Radio România Cultural pentru "Educaţie şi învăţământ" a fost primit de Laura Popa şi Nicoleta Popa, pentru coordonarea proiectului "Studenţii străini Erasmus descoperă Transilvania", în care peste 200 de studenţi străini au descoperit Transilvania. La această categorie au mai fost nominalizate Ambasada Japoniei în România, pentru organizarea primului Târg Educaţional de prezentare a oportunităţilor de studiu în Japonia, Liga Studenţilor Români din Străinătate, pentru proiectul "Forumul România Jună", şi Cristina Rigman, pentru implicarea în organizarea primei ediţii a Galei Voluntariatului în Anul European al Voluntariatului 2011.

Premiul Radio România Cultural pentru "Proiecte culturale, bienale şi festivaluri" a fost primit de violoncelistul Marin Cazacu, pentru iniţierea şi organizarea consecventă a Festivalului Internaţional "Enescu şi muzica lumii" şi a Orchestrei Române de Tineret. La această categorie au mai fost nominalizaţi coregraful Cosmin Manolescu, pentru iniţierea programului european de mobilitate şi schimburi artistice E-Motional Bodies&Cities, şi regizorul Mihai Măniuţiu, pentru iniţiativa "Întâlnirilor internaţionale de la Cluj".

Premiul pentru "Reviste şi suplimente culturale" a fost decernat publicaţiei Lettre Internationale - ediţia română, distincţia fiind dedicată lui B. Elvin, care a decedat în septembrie 2011. Din 1992, scriitorul B. Elvin (Elvin Bernstein) a fost redactorul-sef al publicaţiei Lettre Internationale - ediţia română, pe care a condus-o până la sfârşitul vieţii.

La categoria "Reviste şi suplimente culturale" au mai fost nominalizate publicaţiile Arhitext, Cultura şi Teatrul Azi.

Premiul pentru "Emisiuni, campanii şi transmisiuni TV culturale" a revenit emisiunii "Garantat 100%" de la TVR 1, realizator Cătălin Ştefănescu. La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate: "În premieră" - Antena 3, realizator Carmen Avram; "Cap de afiş" - TVR 3, "De ce-aş citi" - TVR Info, realizator Tudor Călin Zarojanu, "Literatura de azi" - TVR Cultural, realizator Daniel Cristea-Enache.

În ceea ce priveşte secţiunea "Site-uri culturale", premiul Radio România Cultural a fost primit de www.creativemonkeyz.com. La această secţiune au mai fost nominalizate: www.thechronicle.ro, www.modernism.ro şi www.agentiadecarte.ro.

Din juriul care a hotărât câştigătorii au făcut parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi eseistul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

Gala premiilor Radio România Cultural a fost transmisă în direct de Radio România Cultural şi TVR Cultural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici