- Home
- Cultură-Media
- (19.06.2021, 22:50)
Câtă solidaritate europeană mai există? Corina Creţu: „UE încurajează statele membre pentru producţia de medicamente proprii”
- Corina Creţu: „Ultimul an şi jumătate ne-a arătat cât de important este acest domeniu al sănătăţii care a fost subestimat foarte mult timp”.
- Corina Creţu: „Eu cred că educaţia este un domeniu vital şi în teorie ar fi şi una dintre priorităţile României, nu numai ale UE”.
- Corina Creţu, despre aderarea la Spaţiul Schengen: „Merită, ca atât preşedintele, cât şi guvernul să se bată pentru că, este clar că problema este la nivel politic şi nu la nivel tehnic”.
Urmărește
208 afișări
Invitată în emisiunea ,,InSecuritate”, europarlamentarul Corina Creţu vorbeşte despre lecţiile pandemiei, sănătatea fiind unul dintre domeniile, pe cât de subestimate, pe atât de importante. Iar ultimul an şi jumătate ne-a arătat, mai mult ca oricând, acest lucru.
Invitata lui Bogdan Nicolae vorbeşte despre importanţa comunicării în domeniul Sănătăţii Publice, dar şi despre puterea şi eficienţa educaţiei care ar trebui să devină una dintre priorităţile României.
Corina Creţu: „Deviza UE este aceasta: sănătate în toate politicile!”
„În primul rând, în ceea ce priveşte sănătatea, ultimul an şi jumătate ne-a arătat cât de important este acest domeniu care a fost subestimat foarte mult timp şi cât de importante sunt investiţiile în domeniul sănătăţii. Practic, şi la nivel european, sănătatea a devenit o prioritate. Încă din martie 2020, în domeniul fondurilor europene s-au ridicat toate restricţiile. După părerea mea, România nu a profitat suficient de ridicarea acelor condiţionalităţi. Se puteau muta fonduri, bani dintr-un fond în altul în domeniul sănătăţii. Pe lângă acest program, Parlamentul European a adoptat programul EU4Health. Practic, deviza UE este aceasta: sănătate în toate politicile! Şi acuma este posibil, ca în domeniul sănătăţii, pe lângă programele dedicate să se facă investiţii. Practic, se pot folosi fonduri din toate programele Uniunii Europene. (...) Aşa cum am spus, România are parcaţi încă din 2015 pentru 3 spitale noi banii – Iaşi, Cluj şi Craiova. Din câte am înţeles, în PNRR nu sunt nominalizate, dar am înţeles că Guvernul României intenţionează să propună spitale mai mici pentru că cele regionale sunt de o capacitate de 1.000 de paturi. Spitale mai mici la Sibiu, Braşov şi Focşani.”
C. Creţu: „România trebuie să ia foarte în serios această oportunitate, mai ales că avem, de pildă, şi fabrica de antibiotice de la Iaşi”
Corina Creţu a punctat, în cadrul discuţiei, un lucru extrem de important şi anume acela că, în prima parte a pandemiei, problema Europei a fost dependenţa de medicamente din alte state. Astfel, europarlamentarul susţine că România ar trebui să înveţe această lecţie şi să ia în calcul, mai mult ca niciodată, producţia de medicamente proprii.
„Pe de altă parte, UE încurajează toate statele membre pentru producţia de medicamente proprii. Pentru că, dacă vă aduceţi aminte, în prima parte a pandemiei, problema Europei a fost că era dependentă de medicamente din alte state, cum sunt acum şi de vaccinuri din alte state. China, SUA... Eu cred că România trebuie să ia foarte în serios această oportunitate, mai ales că avem, de pildă, şi fabrica de antibiotice de la Iaşi.”
Corina Creţu, despre programele de Sănătate: „Comunicarea în domeniul Sănătăţii Publice va deveni esenţială!”
„În acest program, EU4Health, fiecare stat este invitat să facă o evaluare a necesităţilor sistemului de sănătate care după părerea mea trebuia făcut de foarte mult timp. Din 2015, am avut discuţii cu toţi miniştrii sănătăţii. Ideea de a ne ţine de acea strategie de dezvoltare în domeniul sănătăţii a nevoilor sanitare. Şi cred că, comunicarea în domeniul sănătăţii publice va deveni esenţială. Se va face şi un portal practic, prin care statele membre vor putea să monitorizeze şi să evalueze necesităţile, astfel încât nimeni să nu rămână în umbră. Şi eu sper că se va putea pune în practică acest program, EU4Health, program de acţiune a UE în domeniul sănătăţii pentru perioada 2021-2027.”
Corina Creţu: „Una dintre ştirile acestei perioade, este faptul că nu mai avem nicio universitate în primele 1.000”
Corina Creţu vorbeşte despre oportunităţile oferite de UE în materie de învăţământ şi educaţie. Invitata lui Bogdan Nicolae vine cu veşti bune în ceea ce priveşte eficienţa programului Erasmus.
„Cred că este opţiunea fiecăruia unde să meargă la facultate, ideea este că UE oferă oportunităţi. Îmi pare foarte rău, de pildă, să văd că una dintre ştirile acestei perioade, este faptul că nu mai avem nicio universitate în primele 1.000. Înainte, a fost şi Politehnica din Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai. Şi chiar am văzut această ştire şi chiar am rămas foarte surprinsă. Eu cred că educaţia este un domeniu vital şi în teorie ar fi şi una dintre priorităţile României, nu numai ale UE.”
Corina Creţu: „Şi elevii pot aplica pentru programul Erasmus, dar şi adulţii care vor să se perfecţioneze”
„În orice caz, eu m-am bucurat foarte mult că dezideratul nostru de a dubla sumele acordate programului Erasmus au fost dublate şi nu numai dublate, dar şi domeniul nu se mai rezumă doar la un schimb între studenţi. De acum înainte, şi elevii pot aplica pentru programul Erasmus, inclusiv adulţii care vor să se perfecţioneze. În următorii ani, Erasmus Plus va fi mai favorabil incluziunii, inclusiv pentru elevii şi studenţii din mediul rural.”
Corina Creţu, despre aderarea la Schengen: „România merită şi această ridicare a restricţiilor privind controalele la frontieră”
În legătură cu strategia de reformare a Spaţiului Schengen – reamintim cererea Comisiei Europeane privind admiterea României, Bulgariei şi Croaţiei pentru a beneficia deplin de sistemul liberei circulaţii – Corina Creţu susţine că românii merită pe deplin intrarea în spaţiul Schengen.
Aceasta mărturiseşte faptul că, în acest moment, ,,bătălia” este una care purtată la nivel politic şi nicidecum la nivel tehnic.
„Românii merită pe deplin acest lucru, de a intra în Spaţiul Schengen. Rapoartele Comisiei Europene şi ale Parlamentului arată de aproape un deceniu faptul că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Decizia este în Consiliul European unde România este reprezentată de şefi de state şi de guverne şi cred că un dialog bilateral cu statele care, în mod clasic, s-au opus aderării României la Schengen, acest dialog este vital. (...)
Eu cred totuşi că România merită şi această ridicare a restricţiilor privind controalele la frontieră. Tirurile, de pildă, care aşteaptă pentru intreprinderi, pentru turism, beneficiile ar fi imense. Merită, ca atât preşedintele, cât şi guvernul să se bată pentru că, la nivel politic, este clar că acolo este problema şi nu la nivel tehnic”, conchide europarlamentarul Corina Creţu, invitata lui Bogdan Nicolae, în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News.
Autoare: Mara Răducanu
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump