Cătălin Mitulescu, primul invitat al Bucharest Script Lab

Regizorul şi producătorul Cătălin Mitulescu, ale cărui filme au fost premiate la Cannes şi Berlin, este primul invitat care va susţine un seminar în faţa participanţilor la Bucharest Script Lab, laboratorul de perfecţionare a tehnicilor de scris organizat de Asociaţia Scenariştilor Români (ASCER).

Urmărește
154 afișări
Imaginea articolului Cătălin Mitulescu, primul invitat al Bucharest Script Lab

Cătălin Mitulescu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Seminarul va dura două ore şi va avea loc miercuri, de la ora 13.00, la sediul Asociaţiei Scenariştilor Români (ASCER). Sesiunea specială este deschisă publicului, iar taxa de participare este de 150 de lei. Bucharest Script Lab (18 noiembrie 2013 - 31 ianuarie 2014) a demarat pe 18 noiembrie, are 15 participanţi selectaţi şi este susţinut de Gareth Brookes, cunoscut scenarist şi story editor britanic.

"Scrisul unui scenariu poate fi pentru o perioadă lungă de timp o activitate solitară, dar în cinema, după ce scrii, întotdeauna urmează o întâlnire", spune Cătălin Mitulescu. "Cel pe care-l întâlneşti poate fi scriitor, regizor, producător, dar ce mi se pare cel mai important este ca celălalt să fie interesat să lucreze pe ceea ce vrei tu cu adevărat. Dacă este interesat de lucruri care sunt secundare în povestea ta, lucrurile se complică. (...) Pentru o întâlnire bună trebuie ca cel care scrie să îşi lămurească lui însuşi adevărul propriei poveşti şi, în plus, să ştie cât mai bine unde vrea sa ducă acest adevăr. Cu cât îi sunt mai clare aceste lucruri, cu atât şansele lui de a duce povestea până la capăt, până la un film, sunt mai mari", a spus acesta.

Cătălin Mitulescu va încerca să susţină o întâlnire plină de provocări directe, în care experienţa sa legată de scenarii şi întrebările celor care scriu să fie orientate pe acest subiect. "Când scrii îţi pui tot felul de întrebări", spune el. "Sper să fie o discuţie liberă, care să-i apropie de poveştile lor", adaugă regizorul.

Născut în 1972, Cătălin Mitulescu a absolvit în 2001 cursurile Facultăţii de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale (Bucureşti). Regizorul lucrează în prezent la proiectul "El Rumano".

În 2004, Cătălin Mitulescu a înfiinţat casa de producţie Strada Film, primul proiect fiind scurtmetrajul "Trafic", regizat de el, recompensat cu Palme D'Or la Festivalul de Film de la Cannes. De atunci, Strada Film a produs alte trei lungmetraje selecţionate şi premiate în festivaluri internaţionale: "Ryna", de Ruxandra Zenide, şi "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", de Cătălin Mitulescu (premiul pentru interpretare feminină la Cannes, în 2006), şi "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, recompensat cu marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi premiul Alfred Bauer la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de la Berlin.

Strada Film a produs şi scurtmetraje apreciate de critica de film internaţională, cum ar fi "O zi bună de plajă", de Bogdan Mustaţă (Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, în 2008), cât şi documentare - "Lumea în pătrăţele", de Ivana Mladenovic, în prezent în postproducţie. Cel mai recent proiect al casei este "Solitude" (2012), un scurtmetraj de ficţiune. De-a lungul anilor, Strada Film a devenit una dintre principalele case de producţie de film din România.

În fiecare săptămână, Bucharest Script Lab organizează o sesiune specială, deschisă publicului, cu invitaţi, personalităţi consacrate în domeniul filmului. Lui Cătălin Mitulescu îi vor urma Dumitru Carabăţ, Nae Caranfil, Stere Gulea şi alţi invitaţi.

Cursul (ţinut în limba engleză) se adresează scenariştilor de film şi televiziune aflaţi pe diferite niveluri de pregătire, începători sau mai puţin începători, care vor să se perfecţioneze în acest domeniu. Laboratorul se adresează şi celor care intenţionează să deprindă această meserie, au deja o poveste de spus, au şi exerciţiul scrisului.

Cursul este interactiv şi fiecare dintre participanţi va putea avea în portofoliu, la finalul celor două luni, un dosar de pitch (de prezentare pentru potenţiali producători/ regizori), împreună cu un scenariu final pentru proiectul său. Toate sesiunile laboratorului de scenarii vor avea loc la sediul Asociaţiei Scenariştilor Români.

Mai multe informaţii la zi se găsesc pe site şi pe pagina de Facebook a evenimentului sau la email inscrieri@asociatiascenaristilor.ro.

Asociaţia Scenariştilor din România (ASCER) îşi propune să reprezinte drepturile celor care scriu filme, să le ofere oportunităţi de a-şi vedea scripturile transformate în imagini. Echipa ASCER este formată din Cristina Jacob (regizor, scenarist, preşedintele ASCER), Cătălina Pricope (contabil, vicepreşedintele ASCER), Iulia Brăila - asistenta lui Gareth Brookes pentru Bucharest Script Lab (traducător, coordonator), Camelia Popa (regizor, coordonator, consultant), Ovidiu Văcaru (editor, director IT), şi Andrei Boncea (producător, consultant).

Regizor, scenarist şi producător, Cristina Jacob - regizor şi scenarist pentru lungmetrajul "Liceenii 2000" (2014, în postproducţie), regizor şi producător pentru "În film la Naşu'" (2012), "Mircea Veroiu" (2010) - spune despre ASCER: "Asociaţia a pornit de la nevoia de a cunoaşte scenarişti cu care să colaborez. Mi-am dat seama că noi, scenariştii, suntem foarte puţini şi nu ne cunoaştem între noi. Nu există o comunitate a noastră. Nu suntem instruiţi suficient, iar cei puţini care există ar putea beneficia de drepturi clare, mult mai bine definite şi apărate, dacă ar exista un organism care să îi reprezinte. Ar putea intra mai uşor în contact cu regizorii şi cu producătorii. Atunci m-am gândit să înfiinţez acestă asociaţie care să primească scenarişti sau tineri care au poveşti de spus, din care îşi doresc să dezvolte filme sau seriale pentru cinema sau TV. Oameni care au făcut sau nu o şcoală de specialitate. Vrem să îi descoperim printr-un concurs, iar câţiva, cei mai buni, vor fi premiaţi. Ceilalţi, care au potenţial, vor fi instruiţi cu ajutorul cursurilor pe care le va organiza asociaţia. Aşadar, vor avea acces mai uşor la informaţii care îi vor ajuta şi le vor uşura munca, vom şti de existenţa lor, vor deveni mai performanţi".

Gareth Brookes are o experienţă de peste 30 de ani în film şi televiziune, experienţă acumulată la companii binecunoscute precum Freemantle Media şi Sony Pictures. În prezent, scenaristul britanic se află în România, unde lucrează pentru Media Pro Entertainment. În măsura timpului disponibil, Brookes conduce şi alte ateliere de scenaristică în zona Europei Centrale şi de Est pentru compania media Central European Media Enterprises (CME).

Bucharest Script Lab (BSLab) se adresează scenariştilor de film şi televiziune aflaţi pe diferite nivele de pregătire, începători sau mai puţin începători, care vor să se perfecţioneze în acest domeniu. Laboratorul se adresează şi celor care intenţionează să deprindă această meserie, au deja o poveste de spus, deasemenea au şi exerciţiul scrisului. În fiecare săptămână va fi organizată o sesiune specială, deschisă publicului, cu invitaţi, personalităţi consacrate în domeniul filmului precum Nae Caranfil, Dumitru Carabăţ, Cătălin Mitulescu şi Stere Gulea.

Cursul este interactiv şi fiecare dintre participanţi va putea avea în portofoliu, la finalul celor 2 luni, un dosar de pitch (de prezentare pentru potenţiali producători/regizori), împreună cu un scenariu final pentru proiectul său. Numărul de participanţi la curs este de 15 persoane. Nu există limită de vârstă. Taxa de participare este de 200 de lei şi include accesul la sesiunile speciale. Toate sesiunile laboratorului de scenarii vor avea loc la sediul Asociaţiei Scenariştilor Români din strada Pitar Moş, nr. 19.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici