- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.06.2009, 17:18)
Catedrala Mântuirii Neamului va avea 110 metri înălţime şi va fi asigurată împotriva seismelor
Catedrala Mântuirii Neamului va avea o înălţime de 110 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje, va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter şi va avea o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi, adică de zece ori mai mică decât Casa Poporului.
Urmărește
1307 afișări
Catedrala Mântuirii Neamului va avea 110 metri înălţime şi va fi asigurată împotriva seismelor (Imagine: Andreea Campeanu/Mediafax Foto)
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au avut, vineri, o nouă consultare cu arhitecţii şi inginerii specialişti care au proiectat şi au realizat după proiectele lor biserici de mari dimensiuni în mediul urban, după anul 1990, referitor la proiectarea Catedralei Mântuirii Neamului.
Acesta a fost al doilea Simpozion tematic consultativ "Noua Catedrală Patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, arhitectură, structură, utilitatea culturală" - concurs pentru Catedrala propriu-zisă, care este organizat pe baza unei tematici date.
La întâlnire a fost adusă şi o machetă reprezentând Catedrala Mântuirii Neamului, acest proiect fiind în proporţie de 90 la sută cel după care va fi realizat lăcaşul de cult, potrivit coordonatorul proiectului, inginerul Eugen Iordăchescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
-
Ceaţa afectează circulaţia pe drumurile din ţară. Ce recomandă poliţistii
Totodată, acesta a explicat stadiul lucrărilor. El a spus că Biserica Ortodoxă Română a obţinut 11 hectare lângă Parlament pentru construirea Catedralei, dar că pentru demararea lucrărilor au fost necesare 23 de avize de construcţie şi devierea unor instalaţii şi dacă vor fi definitivate proiectele, la sfârştitul anului ar putea începe lucrările de construcţie.
El a mai declarat că ridicarea Catedralei este o reparare morală adusă bisericii, întrucât pentru construirea Palatului Parlamentului au fost demolate trei biserici şi mutate alte două.
Biserica va fi construită în stil bizantin românesc, având un pridvor generos, unde vor fi pictate imagini ale tuturor mănăstărilor reprezentative din România şi din diaspora, a mai spus Iordăchescu.
Catedrala va fi o structură de beton armat cu ziduri de cărămidă, în interiorul căreia vor putea asista la slujbă aproape 5.000 de pelerini.
Clădirea va avea cinci etaje, între care trei subterane şi două deasupra solului, 12 lifturi, 250 de locuri de parcare subterane şi două spaţii de cazare, totalizând 500 de locuri. De asemenea, lăcaşul va avea trei altare şi un pridvor care va rămane deschis zi şi noapte. De asemenea, Catedrala va avea două hramuri: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) şi Sfântul Apostol Andrei, şi s-ar putea ca la subsol să mai existe un al treilea hram Sfântul Dionisie.
"Avem nevoie de spaţii pentru întâlnirea pelerinilor şi mă refer aici, nu numai la cei care vor veni din ţară, cât şi la cei care locuiesc în afara graniţelor. Vom amenaja spaţii unde pelerinii să poată mânca pentru că, în afară de hrana spirituală, au nevoie şi de cea fizică", a declarat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prezent la al doilea simpozion privind proiectul de construire a Catedralei.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a spus că lucrarea ar putea costa aproape 400.000 de milioane de euro, bani în care sunt incluse finisajele, sculptura şi pictura. Catedrala ar putea fi terminată în şase, şapte ani, constructorii estimând că trei ani ar fi necesari pentru "lucrarea la roşu".
Întrebat câţi credincioşi ar putea să încapă în Catedrala Neamului, Preafericitului Părinte Daniel a răspuns că între 5.000 şi 125.000.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe