Prima pagină » Cultură-Media » Dusan Makavejev, unul dintre cei mai influenţi regizori din fosta Iugoslavie, a murit

Dusan Makavejev, unul dintre cei mai influenţi regizori din fosta Iugoslavie, a murit

Regizorul şi scenaristul Dusan Makavejev, cunoscut pentru îndrăzneala cu care a inclus în filmele sale critica socială şi scenele de sex explicit, a murit la vârsta de 86 de ani, la Belgrad, în Serbia, anunţă The Hollywood Reporter citând presa locală.
Dusan Makavejev, unul dintre cei mai influenţi regizori din fosta Iugoslavie, a murit

Dusan Makavejev s-a născut în 1932, în Belgrad, şi s-a format ca autor de filme documentare. După ce a trecut la lungmetrajele de ficţiune, a fost văzut drept artistul care abordează cu lejeritate teme tabu, fără să se ferească de subiecte sensibile din punct de vedere social şi personal.

Makavejev, care a murit pe 25 ianuarie, este considerat una dintre cele mai influente personalităţi ale cinematografiei din fosta Iugoslavie.

Printre filmele pentru care a devenit cunoscut se numără „Omul nu e pasăre/ Covek nije tica” (1965), „Inocenţă neprotejată/ Nevinost bez zastite” (1968), pentru care a primit Ursul de Argint – premiul special al juriului şi trofeul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin, „Muntenegru/ Montenegro” (1981), „The Coca-Cola Kid” (1985), cu Eric Roberts şi Greta Scacchi, şi „Danish Girls Show Every Thing/ Danske piger viser alt” (1996).

De multe ori, creaţiile sale au fost interzise de autorităţile din fosta Iugoslavie, aşa cum s-a întâmplat în 1971, când a lansat „WR: Mysteries of the Organism/ W.R. – Misterije organizma”. Lungmetrajul a fost recompensat cu o menţiune specială FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la Festivalul de la Berlin din 1971.

Şi în timpul exilului său de aproape zece ani în Canada, filmul „Sweet Movie”, pe care l-a realizat în 1974, a fost interzis în mai multe ţări, din cauza scenelor violente şi a celor sexuale explicite.

În anul 1978, a fost profesor de film la Harvard University, SUA.

S-a întors în Iugoslavia la sfârşitul anilor 1980.

Cel mai mare succes comercial l-a cunoscut cu comedia neagră „Montenegro”, o satiră despre eliberarea sexuală a unei casnice.