Cazul fotografiilor nud publicate ilegal: FBI şi Apple au demarat anchete. Ce spune Apple despre spargerea a sute de conturi iCloud ale vedetelor

Apple a declarat că "investighează în mod activ" afirmaţiile potrivit cărora o breşă de securitate a serviciului său iCloud ar fi putut ajuta la furtul fotografiilor nud cu Jennifer Lawrence şi "alte 100 de celebrităţi". Totuşi, la două zile de la scurgerea imaginilor personale, compania nu a dat nicio asigurare pentru milioanele de clienţi cu privire la securitatea lor.

Urmărește
1053 afișări
Imaginea articolului Cazul fotografiilor nud publicate ilegal: FBI şi Apple au demarat anchete. Ce spune Apple despre spargerea a sute de conturi iCloud ale vedetelor

Cazul fotografiilor nud publicate ilegal: Ce spune Apple despre spargerea a sute de conturi iCloud ale vedetelor (Imagine: dailymail.co.uk)

FBI şi Apple anchetează accesarea şi publicarea fotografiilor nud private ale mai multor vedete

Poliţia federală americană şi compania Apple au demarat, luni, anchete privind accesarea ilegală a bazelor de date ale gigantului informatic american, în urma căreia zeci de fotografii nud personale ale mai multor vedete au fost publicate pe internet, informează AFP.

Presa americană vorbeşte despre un atac al unor piraţi informatici asupra serverelor iCloud ale Apple, serviciu de stocare de date la distanţă, accesibil online. Serviciile similare ale altor furnizori ar putea fi, de asemenea, în pericol de a fi accesate ilegal.

"Luăm foarte în serios viaţa privată a utilizatorilor noştri şi am demarat o anchetă", a declarat Natalie Kerris, purtător de cuvânt al Apple, potrivit site-ului Recode.net.

Şi FBI, poliţia federală americană, a demarat o anchetă.

"FBI urmăreşte cu atenţie acuzaţiile referitoare la atacurile informatice şi publicarea ilegală de documente privind personalităţi publice şi investighează această problemă", a declarat Laura Eimiller, purtător de cuvânt al FBI în Los Angeles, potrivit publicaţiei Los Angeles Times. "În acest moment, ne abţinem de la orice alt comentariu", a precizat Eimiller.

Multe fotografii au circulat deja pe internet, unele păreau a fi false, dar mai multe vedete şi-au arătat indignarea şi au ameninţat cu acţiuni în justiţie.

"Avem de-a face cu un caz flagrant de violare a vieţii private. Autorităţile au fost contactate şi vom demara acţiuni în justiţie împotriva tuturor celor care vor publica fotografiile furate ale lui Jennifer Lawrence", a declarat agentul actriţei americane pentru site-ul tmz.com.

Platforma Twitter începuse deja, duminică seară, suspendarea conturilor utilizatorilor care publicau adrese online către fotografiile vedetei, potrivit site-ului Mashable.com.

Printre celebrităţile ale căror fotografii private au fost furate se numără Avril Lavigne, Amber Heard, Scarlett Johansson, Wynona Ryder, Hayden Panettiere. Unele publicaţii vorbesc şi despre date pesonale ale unor vedete ca Hillary Duff, Jenny McCarthy, Kaley Cuoco, Kate Bosworth, Keke Palmer şi Kim Kardashian.

Avocatul modelului Kate Upton, Lawrence Shore, a avertizat, prin intermediul publicaţiei US Magazine: "Intenţionăm să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie împotriva tututor celor care vor difuza aceste imagini".

Cântăreaţa americană Victoria Justice a declarat că fotografiile care o înfăţişează dezbrăcată sunt false. De asemenea, un purtător de cuvânt al actriţei şi vedetei pop Ariana Grande a catalogat imaginile cu vedeta ca fiind "trucate în întregime".

Actriţa de filme de groază Mary Elizabeth Winstead a confirmat că mai multe fotografii personale au fost făcute publice. "Acelora dintre voi care vă uitaţi la fotografiile pe care le-am făcut acum mai mulţi ani, cu soţul meu, acasă, vă spun că sper să fiţi mândri de voi", a scris actriţa pe contul său de Twitter. "Ştiind că aceste fotografii au fost şterse demult, îmi imaginez ce eforturi au fost depuse pentru a fi recuperate. Mă gândesc la toate femeile care au fost victime ale acestui atac", a adăugat vedeta.

Amploarea atacului informatic a fost adusă la lumină duminică dimineaţă, de utilizatorii forumului online 4chan, care a devenit cunoscut ca spaţiu de discuţii pentru piraţii informatici ai grupului Anonymous şi a fost criticat de multe ori pentru misoginismul promovat. Utilizatorii 4chan sunt cei care au publicat primii fotografiile furate.

Unele publicaţii online au văzut imediat posibilitatea unui creşteri a audienţei şi au publicat link-uri către adresele de internet unde puteau fi văzute fotografiile în cauză, dar apoi au şters legăturile, puse în faţa ameninţărilor legale şi a indignării publicului.

Potrivit tabloidului online Gawker.com, utilizatorii platfomei online de distribuire anonimă a fotografiilor furate AnonIB s-au lăudat cu o săptămână în urmă că sunt autorii atacului informatic.

Ascunşi în spatele unor pseudonime, mai mulţi dintre ei au fost chiar tentaţi să vândă sau să facă schimb de fotografii cu alţi utilizatori.

Site-ul specializat în ştiri din domeniul tehnologiei informaţiei, Thenextweb.com, a avansat ideea ca hackerii să fi identificat o slăbiciune a serviciului "Find my iPhone" (Găseşte-mi telefonul, n.r.), aplicaţie care permite aflarea de la distanţă a locului geografic unde se află un telefon furat sau pierdut.

Apple a corectat eroarea din sistem, dar prea târziu pentru a evita răspândirea informaţiei privind slăbiciunea în comunitatea hackerilor, a adăugat sursa citată.

Alte surse media au îndoieli privind sursa fotografiilor publicate, sugerând că imaginile provin din surse diferite şi poate în niciun caz în urma unei accesări ilegale a serviciului iCloud şi ar fi putut fi adunate pe parcursul mai multor ani.

Amploarea atacului şi faptul că au fost vizate doar vedete feminine readuc în atenţie dezbaterea privind protecţia vieţii private şi misoginismul. De asemenea, evenimentul reprezintă o lovitură pentru companiile care oferă servicii de stocare de date online, precum iCloud, DropBox şi Google Drive, care au desfăşurat campanii de anvergură pentru asigurarea securităţii şi eficacităţii serviciilor de acest fel.

Lansat în octombrie 2011, serviciul iCloud al firmei este folosit în pretzent de mai mult de 320 de milioane de oameni din toată lumea. Când este activat, păstrează automat fotografiile, emailurile, documentele şi alte informaţii ale utilizatorului într-un "nor", permiţând sincronizarea acestora pe mai multe dispozitive: iPhone, iPad, MacBook.

Serviciul securizează informaţiile prin încriptarea lor când sunt trimise pe web, depozitându-le într-un format codat pe server şi impunând indicii de securitate pentru autentificare, ceea ce înseamnă că datele sunt protejate de hackeri atunci când sunt trimise spre un alt dispozitiv şi ţinute online.

O eventuală breşă de securitate sugerează că hackerul a putut obţine datele de logare ale conturilor şi deci a putut pretinde că este utilizatorul serviciului pentru a trece de această încriptare.

Tim Barajin, analist pe tehnologie, susţine strategia Apple, fiind de părere că păstrarea liniştii e cea mai bună opţiune. "Odată ce Apple va înţelege ce s-a întâmplat, vor face un comentariu foarte repede", a spus el pentru Daily Mail. "Siguranţa cloud-ului e în sine o problemă - trebuie să ai încredere totală în Google, Apple, Samsung. Apple are unele dintre cele mai puternice instrumente de încriptare din domeniu

"Securitatea cibernetică nu e numai o problemă de tehnologie, ea depinde foarte mult de oameni. În munca noastră de zi cu zi vedem prea multe cazuri în care angajatori divulgă informaţii sensibile fără să verifice mai întâi legitimitatea cererii", a spus Rob Cotton, expert în securitate online. "Oamenii dau adeseori vina pe tehnologie când cad victime unui atac cibernetic, dar alegerile proaste de parole şi naivitatea sunt de obicei adevărata cauză".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici