Cazul Sorin Alexandrescu la televiziunile de ştiri, amânat de CNA pentru 20 iunie

CNA a amânat pentru data de 20 iunie luarea unei decizii privind modul în care a fost prezentat în programele de ştiri şi dezbateri de la Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV, Digi 24 şi Naşul TV cazul arestării directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj.

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Cazul Sorin Alexandrescu la televiziunile de ştiri, amânat de CNA pentru 20 iunie

Cazul Sorin Alexandrescu la televiziunile de ştiri, amânat de CNA pentru 20 iunie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a mai amânat o dată, în şedinţa din 6 iunie, luarea unei decizii în cazul Sorin Alexandrescu. Atunci au fost analizate numai emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate la Antena 3 şi România TV, în perioada 30 mai - 4 iunie, care au prezentat cazul directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, cercetat în dosarul în care este acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei.

La momentul respectiv, niciuna dintre propunerile făcute - întreruperea emisiei obişnuite a Antena 3 şi România TV timp de zece minute (propusă de Laura Georgescu, preşedintele CNA) şi o amendă de câte 100.000 de lei pentru fiecare televiziune (Radu Călin Cristea) - nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

În şedinţa de joi, 13 iunie, membrii CNA au vizionat şi emisiunile de ştiri şi dezbateri de la B1 TV şi Realitatea TV în care a fost abordat cazul Sorin Alexandrescu.

Membrii CNA nu au reuşit însă să depăşească stadiul discuţiilor procedurale, fapt pentru care nu au reuşit să mai propună nicio sancţiune pentru B1 TV şi Realitatea TV.

Spiritele s-au încins în momentul în care Narcisa Iorga, membru al CNA, a propus amânarea discutării subiectului până pe 20 iunie, pentru ca membrii Consiliului să analizeze şi modul în care a fost reflectat cazul Sorin Alexandrescu la Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii RCS&RDS. Iorga şi-a motivat propunerea spunând că doreşte să îşi facă o "imagine de ansamblu" a modului în care a fost tratat acest subiect la televiziunile de ştiri.

În acel moment, Radu Călin Cristea, un alt membru al CNA, a spus că subiectul reţinerii lui Alexandrescu a fost abordat şi la televiziunea Naşul TV şi, probabil, şi la alte televiziuni.

Totodată, în timpul discuţiilor, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că îşi retrage propunerea făcută în data de 6 iunie, respectiv de întrerupere pentru zece minute a emisiei obişnuite a Antena 3 şi România TV. "Anulez public astăzi propunerea de săptămâna trecută. Era o propunere pentru atunci", a spus Laura Georgescu. "Dacă interveneam săptămâna trecută, am fi putut stopa fenomenul", a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că membrii CNA trebuie să gândească o strategie privind modul în care vor să analizeze acest caz, care "escaladează orice formă de jurnalism din Europa".

De asemenea, Laura Georgescu a amintit că, în cazul Antena 3, CNA trebuie să analizeze şi promo-ul difuzat pe post prin care se anunţau dezvăluiri privind contractul dintre RCS&RDS şi firma Bodu SRL. "Avem restanţă spotul care a dus la izbucnirea întregului scandal. Cum vreţi să lucrăm de acum înainte, ca să ne închidem datoria faţă de acest subiect?", i-a întrebat Laura Georgescu pe ceilalţi membri ai CNA.

Ulterior, şi Radu Călin Cristea a spus că îşi retrage propunerea de amendare cu câte 100.000 de lei a televiziunilor Antena 3 şi România TV, pe care o făcuse în şedinţa din 6 iunie.

În schimb, Narcisa Iorga a făcut precizarea că ea nu doreşte să voteze în bloc eventuale sancţiuni aplicate televiziunilor de ştiri, în cazul Sorin Alexandrescu, pentru că posturile nu sunt echivalente în încălcarea legislaţiei.

Christian Mititelu, membru al CNA, a fost însă foarte nemulţumit de propunerea de amânare a luării unor decizii în cazul televiziunilor deja monitorizate, respectiv Antena 3, România TV, B1 TV şi Realitatea TV. Mititelu a precizat că este în CNA de patru ani şi cunoaşte "tactica" de amânare a luării unor decizii. În timpul discuţiilor, Christian Mititelu a mai spus că îşi exprimă "indignarea pentru lunecoşenia asta tactică". De asemenea, Mititelu a spus că Narcisa Iorga face "presiuni" când spune că nu va vota nicio propunere de sancţiune, dacă se votează "în bloc". Narcisa Iorga a respins acuzaţiile aduse de Mititelu.

La rândul său, Christian Mititelu a propus ca membrii CNA să rediscute şi să ia o decizie în şedinţa de joi în privinţa posturilor România TV şi Antena 3, având în vedere că emisiunile acestora au fost analizate deja în şedinţa din 6 iunie.

Laura Georgescu i-a reamintit însă că ambele propuneri de sancţionare făcute - întreruperea emisiei şi amendarea cu câte 100.000 de lei - au fost retrase.

La insistenţele lui Christian Mititelu, Laura Georgescu a supus la vot propunerea acestuia de rediscutare în şedinţa de joi a cazurilor posturilor România TV şi Antena 3. Propunerea nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată, ea fiind susţinută doar de Christian Mititelu şi Viorel-Vasile Buda, în timp ce ceilalţi membri ai CNA, prezenţi în sală, au votat împotrivă.

Pe de altă parte, propunerea Narcisei Iorga de discutare, în data de 20 iunie, a modului în care cazul Sorin Alexandrescu a fost abordat la Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV, Digi 24 şi Naşul TV a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată. Astfel, decizia a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu) şi două voturi "împotrivă" (Christian Mititelu şi Laura Georgescu).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici