CE ar putea analiza modul de gestionare a drepturilor de autor pentru Google Books

Statele membre ale Uniunii Europene vor să ceară Comisiei Europene să analizeze modul în care compania americană Google gestionează drepturile de autor pentru operele digitale din biblioteca online Google Books, au declarat surse diplomatice.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului CE ar putea analiza modul de gestionare a drepturilor de autor pentru Google Books

CE ar putea analiza modul de gestionare a drepturilor de autor pentru Google Books

Miniştrii responsabili cu chestiuni legate de concurenţă, care se reunesc joi şi vineri la Bruxelles, vor discuta despre Google Books şi, "probabil, vor cere Comisiei să realizeze o analiză" a modului în care Google gestionează drepturile de autor pentru lucrările incluse în Google Books, a declarat, marţi, o sursă apropiată preşedinţiei cehe a UE.

O altă sursă diplomatică europeană a precizat că "drepturile de autor nu sunt respectate suficient, raportat la dreptul european", în cadrul proiectului companiei americane.

Pe Google Books, Google pune mai întâi online conţinutul în format digital şi apoi discută cu deţinătorii drepturilor de autor pentru lucrarea respectivă despre eventualele plăţi ale unor sume de bani ce ar putea fi generate de exploatarea operelor, potrivit sursei diplomatice europene. Aceasta acuză "o abordare discreţionară", aplicată diferit de la un deţinător de drepturi de autor la altul şi "sub un raport de forţă".

Google, care vrea să facă accesibile pe internet toate operele din lume, a trecut deja în format digital, pentru Google Books, milioane de cărţi, în special graţie unor parteneriate încheiate cu biblioteci din întreaga lume. Proiectul este, însă, unul controversat, deoarece implică şi texte care sunt de domeniu public, dar şi opere aflate sub protecţia drepturilor de autor.

Până în prezent, Google a trebuit să facă faţă plângerilor cu care s-a confruntat în Statele Unite. Aceste plângeri au condus la încheierea unui acord cu asociaţia editorilor americani şi sindicatul scriitorilor, însă documentul este în continuare în studiu la Departamentul american al Justiţiei.

Google s-a declarat, marţi, "dispus să participe la orice dialog constructiv asupra viitorului cărţilor şi vizavi de drepturile de autor", subliniind că acordul încheiat în Statele Unite "oferă acces la milioane de cărţi" şi "creează o nouă piaţă pentru autori şi editori".

Recent, Antoine Aubert, unul dintre responsabilii Google pentru drepturi de autor, sublinia, pe un blog, importanţa noilor paşi făcuţi, prin acorduri, către noi cărţi care se află încă în domeniul public, dar care nu au fost reeditate, lucru care le face "dificil de găsit în librării sau biblioteci". El a reamintit că numai cărţile care nu se află sub protecţia drepturilor de autor sunt disponibile integral pe Google Books, restul fiind prezentate fie prin intermediul rezumatelor, fie prin extrase.

Problema protecţiei drepturilor de autor în cadrul bibliotecilor online a fost lansată de Germania, la o reuniune a miniştrilor europeni ai Culturii, care a avut loc în urmă cu două săptămâni. Iniţiativa germană se bucură în special de sprijinul Franţei.

Comisia Europeană s-a declarat dispusă să exploreze, în cadrul bibliotecii digitale europene Europeana, opţiunile juridice care să facă accesibile online opere aflate sub protecţia drepturilor de autor. Europeana, lansată anul trecut, include deocamdată numai lucrări care aparţin domeniului public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici