- Home
- Cultură-Media
- BRUXELLES, (27.05.2009, 14:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE ar putea analiza modul de gestionare a drepturilor de autor pentru Google Books
Statele membre ale Uniunii Europene vor să ceară Comisiei Europene să analizeze modul în care compania americană Google gestionează drepturile de autor pentru operele digitale din biblioteca online Google Books, au declarat surse diplomatice.
Urmărește
26 afișări
CE ar putea analiza modul de gestionare a drepturilor de autor pentru Google Books
Miniştrii responsabili cu chestiuni legate de concurenţă, care se reunesc joi şi vineri la Bruxelles, vor discuta despre Google Books şi, "probabil, vor cere Comisiei să realizeze o analiză" a modului în care Google gestionează drepturile de autor pentru lucrările incluse în Google Books, a declarat, marţi, o sursă apropiată preşedinţiei cehe a UE.
O altă sursă diplomatică europeană a precizat că "drepturile de autor nu sunt respectate suficient, raportat la dreptul european", în cadrul proiectului companiei americane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Pe Google Books, Google pune mai întâi online conţinutul în format digital şi apoi discută cu deţinătorii drepturilor de autor pentru lucrarea respectivă despre eventualele plăţi ale unor sume de bani ce ar putea fi generate de exploatarea operelor, potrivit sursei diplomatice europene. Aceasta acuză "o abordare discreţionară", aplicată diferit de la un deţinător de drepturi de autor la altul şi "sub un raport de forţă".
Google, care vrea să facă accesibile pe internet toate operele din lume, a trecut deja în format digital, pentru Google Books, milioane de cărţi, în special graţie unor parteneriate încheiate cu biblioteci din întreaga lume. Proiectul este, însă, unul controversat, deoarece implică şi texte care sunt de domeniu public, dar şi opere aflate sub protecţia drepturilor de autor.
Până în prezent, Google a trebuit să facă faţă plângerilor cu care s-a confruntat în Statele Unite. Aceste plângeri au condus la încheierea unui acord cu asociaţia editorilor americani şi sindicatul scriitorilor, însă documentul este în continuare în studiu la Departamentul american al Justiţiei.
Google s-a declarat, marţi, "dispus să participe la orice dialog constructiv asupra viitorului cărţilor şi vizavi de drepturile de autor", subliniind că acordul încheiat în Statele Unite "oferă acces la milioane de cărţi" şi "creează o nouă piaţă pentru autori şi editori".
Recent, Antoine Aubert, unul dintre responsabilii Google pentru drepturi de autor, sublinia, pe un blog, importanţa noilor paşi făcuţi, prin acorduri, către noi cărţi care se află încă în domeniul public, dar care nu au fost reeditate, lucru care le face "dificil de găsit în librării sau biblioteci". El a reamintit că numai cărţile care nu se află sub protecţia drepturilor de autor sunt disponibile integral pe Google Books, restul fiind prezentate fie prin intermediul rezumatelor, fie prin extrase.
Problema protecţiei drepturilor de autor în cadrul bibliotecilor online a fost lansată de Germania, la o reuniune a miniştrilor europeni ai Culturii, care a avut loc în urmă cu două săptămâni. Iniţiativa germană se bucură în special de sprijinul Franţei.
Comisia Europeană s-a declarat dispusă să exploreze, în cadrul bibliotecii digitale europene Europeana, opţiunile juridice care să facă accesibile online opere aflate sub protecţia drepturilor de autor. Europeana, lansată anul trecut, include deocamdată numai lucrări care aparţin domeniului public.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe