- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.09.2015, 15:16)
- Patricia Marinescu , Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce cred importante nume ale intelectualităţii româneşti despre propunerea scriitorului Andrei Pleşu privind depunerea titlurilor doctorale. Află şi ce spun politicienii despre această iniţiativă
Importante nume ale intelectualităţii româneşti au reacţionat faţă de propunerea făcută, marţi, de scriitorul Andrei Pleşu, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, ca toţi cei care au titluri de doctor să-şi depună aceste titluri, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat.
Urmărește
4291 afișări
Nicolae Manolescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Ce spun parlamentarii despre propunerea lui Andrei Pleşu. Filip: Nu e o chestiune aşa de simplă, angro renunţăm la doctorate. Ştirbu: Propunerea, binevenită
Unii parlamentari care au în CV cel puţin un doctorat au declarat pentru "Gândul" că nu ar fi de acord să renunţe la titlu pentru a trage un semnal de alarmă asupra fenomenului plagiatului, iar alţi aleşi spun că propunerea în acest sens a lui Andrei Pleşu este binevenită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Deputatul Tudor Ciuhodaru (UNPR) spune că pentru doctoratul pe care l-a făcut a muncit "de i-au ieşit capacele", el afirmând că teza sa de doctorat a propus o temă originală, respectiv "suicidul în serviciul de urgenţă".
"Nu ştiu ce spun doctoratele celorlalţi, propunerea domnului Pleşu poate să fie interesantă, dar poate o şi extindem, nu doar demnitarii, ci şi ceilalţi care au doctorate. Cred că trebuie să privim cu mare atenţie aceste doctorate, sunt mulţi care au muncit, sunt colegii mei care au făcut cercetare, sunt cei care au stat cu cartea, cu pixul nopţile prin serviciile de urgenţă pentru a face o teză de doctorat. Ca gest simbolic poate să fie interesant, dar munca acelor ani este greu de echilibrat", a declarat pentru "Gândul" Ciuhodaru.
În privinţa plagiatelor, deputatul UNPR afirmă că există organe şi comisii care trebuie să rezolve această problemă. "De multe ori problema doctoratelor a fost folosită şi ca instrument politic, eu sper să se clarifice în aceste comisii ale universităţilor", a fost poziţia lui Tudor Ciuhodaru.
Senatorul Petru Filip (PSD) nu crede în soluţia renunţării în mod simbolic la titlul de doctor. "Nu este o chestiune aşa de simplă, angro renunţăm la doctorate şi în felul ăsta obligăm pe cineva să facă ceva. E mai degrabă o chestiune în zona retoricii simbolistice decât o notă de realism ingineresc, eu fiind inginer de meserie", a afirmat pentru "Gândul" senatorul PSD.
Filip precizează că în cazul său o renunţare la titlul de doctor i-ar bloca activitatea de profesor universitar. "Cred că aici fiecare în parte are dreptul să ia o anumită decizie vizavi de doctoratul pe care îl are şi ceea ce desfăşoară în afară de activitatea de demnitar. Eu, fiind profesor universitar, şi nu pot să funcţionez ca normă de profesor universitar, renunţând la doctorat. Intri într-o chestiune din asta adminstrativă care la unii poate merge luată simbolic, la alţii nu", îşi explică poziţia senatorul PSD.
Despre plagiat susţine că sunt instituţii abilitate să discute despre acest lucru şi că orice discuţie în afara acestor instituţii este "superfluă".
"Trebuie să vedem din punct de vedere administrativ cine a acordat titlul de doctor, susţinerea se face în cadrul Universităţii, iar dosarul se face la minister, nu discutăm altceva. Demnitarul ocupă o perioadă limitată de timp o poziţie, în lumea civilă poate avea alt job. Cine şi-a luat doctoratul şi l-a luat pe termen nelimitat, îl am doi ani de zile şi după aia îl dau înapoi. Cum se ia un titlu de doctor înapoi, ne uităm în lege", a adăugat Filip.
Un parlamentar care a susţinut că poate renunţa în mod simbolic la titlul de doctor este fostul ministru al Culturii Gigel Ştirbu. "Mi se pare o propunere de bun simţ, achiesez cu mare plăcere la această propunere. Sunt convins că toate aceste lucruri ce s-au întâmplat în această perioadă vizavi de anumite teze de doctorat, anumite titluri, obţinute mai ales de demnitari nu fac decât să conducă la o mai mare atenţie din partea celor care analizează şi coordonează astfel de acţiuni. Referitor la propunerea domnului Pleşu, este o propunere de bun simţ, binevenită, eu personal achiesez la această propunere. Cu siguranţă, dacă ar exista o acţiune organizată eu unul aş achiesa la această propunere a domnului Pleşu", a declarat pentru "Gândul" deputatul PNL.
Pentru stabilirea plagiatului, acesta susţine că există comisii de specialitate la Ministerul Educaţiei. "Există comisii de specialitate, există ministerul Educaţiei, există oameni specializaţi care pot să hotărască dacă plagiatul este la un moment dat o pellagra a sistemului educaţional din România. Oamenii aceştia vor lua probabil la un moment dat o decizie, vor veni cu propuneri de modificări ale legislaţiei în vigoare, iar, noi, parlamentarii vor îmbrăţişa acest proiect. Această comisie de la Ministerul Educaţie funcţionează în bază legală, din acest punct de vedere trebuie modificată legislaţia în vigoare", a afirmat Gigel Ştirbu.
Aurora Liiceanu: Trăim într-o ţară plină de doctori, de maculatură intelectuală
Scriitor şi doctor în psihologie, Aurora Liiceanu a declarat pentru MEDIAFAX că ar fi "foarte dispusă" să renunţe la titlul de doctor, subliniind că profesia este cea mai importantă şi nu diplomele, că "trăim într-o ţară plină de doctori, de maculatură intelectuală".
"Aş fi foarte dispusă să fac acest gest", a declarat pentru MEDIAFAX Aurora Liiceanu, în replică la propunerea lansată marţi de scriitorul Andrei Pleşu către toţi cei care deţin titluri de doctor - de a şi le suspenda până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat.
"Nu trebuie uitat că, până nu demult, pentru acest titlu de doctor se primeau 15 procente în plus la salariu. Legea n-a mai existat, dar sigur că a fost valabilă şi în perioada domnului Ponta, deci e complicat. Îi retragi titlul, dar îi iei banii dinapoi? Nu s-a spus nimic despre asta. Oamenii nu ştiu şi despre acest procent binefăcător din punct de vedere financiar pentru cei care au titlul de doctor", a mai spus Aurora Liiceanu.
Psihologul este de părere că, "în momentul în care ai de toate, te gândeşti că vrei şi titluri", comparând titlul de doctor cu un fel de nobleţe spirituală, acesta "fiind dorit de oamenii care au foarte mulţi bani".
"Fără îndoială, atâta vreme cât oamenii se pot impune în spaţiul social ca persoane şi nu ca titluri, atunci se poate renunţa foarte uşor la unul. Eu consider că profesia este cea mai importantă, titlul - îl pui sau nu alături, dar formaţia este esenţială. Ce poţi face cu diploma de doctor când eşti coleg cu Mischie (Nicolae, profesor doctor în istorie, n.r.) sau alţii? Nu te dai deoparte? Nu-ţi rupi diploma?", a mai declarat Aurora Liiceanu.
"Această fabrică de doctorate este absolut abjectă. Sunt cu totul de acord să arunc diploma la gunoi, pentru că e o diferenţă foarte mare între cum şi-au dat unii doctoratul şi cum l-au luat alţii. Doctoratul presupune studiu, dedicaţie pentru o temă, iar eu nu pot să cred că poţi face o droaie de lucruri şi doctorat în acelaşi timp. Toţi care au făcut doctoratul în timpul muncii ştiu că ceea ce făceai la slujbă era verişor primar, dacă nu chiar frate geamăn cu schema doctorală. Practic, nu se punea problema că dimineaţa prăşeşti şi seara asculţi muzică", a mai spus Aurora Liiceanu.
"Sunt scârbită. Trăim într-o ţară plină de doctori, de maculatură intelectuală", a concluzionat Liiceanu, în prezent cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie "Constantin Rădulescu - Motru" din cadrul Academiei Române.
Scriitorul Andrei Pleşu a lansat, marţi, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la sediul Grupului pentru Dialog Social pe tema plagiatului, o idee către cei care au titluri de doctor, spunând că ar putea cu toţii să îşi depună aceste titluri şi că "până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate".
Sociologul Dumitru Sandu susţine protestul iniţiat de Andrei Pleşu faţă de plagiat
Sociologul Dumitru Sandu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că orice reacţie şi acţiune de protest faţă de protejarea instituţională a plagiatului pentru demnitari şi nedemnitari trebuie susţinute, considerând că soluţia dată de Andrei Pleşu este una disperată.
Făcând referire la afirmaţia pe care scriitorul Andrei Pleşu a făcut-o la dezbaterea pe tema plagiatului care a avut loc marţi, la Grupul pentru Dialog Social, potrivit căreia toţi cei care au titluri de doctor să şi le depună, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat, Dumitru Sandu este de părere că prioritatea în ceea ce priveşte readucerea lucrurilor la normal, în materie de deontologie profesională din universităţi, este să fie modificată legislaţia.
"Universităţile trebuie să aibă dreptul de a retrage titlul de doctor, pentru că ele, practic, susţin întregul proces de acordare a acestuia", a declarat pentru MEDIAFAX Dumitru Sandu, profesor la Universitatea din Bucureşti, catedra de Sociologie a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială.
În cazul în care acest demers va eşua, Dumitru Sandu afirmă că este dispus să-şi depună titlul de doctor.
"Soluţia doctorului Pleşu este una disperată. Nu este normal ce se întâmplă, ceva trebuie făcut", a spus acesta, adăugând că Universitatea Bucureşti, prin rectorul Mircea Dumitru, a lansat deja un demers privind introducerea în legea educaţiei a unei prevederi explicite prin care să se fundamenteze cele menţionate de profesorul universitar.
"Situaţia actuală cu o comisie naţională - Consiliul Naţional de Etică - nu se justifică nici juridic, nici moral. Deciziile anterioare luate de Ministerul Educaţiei în legătură cu plagiatul Ponta nu au temei legal. Practic, nu este nicăieri prevăzut în legislaţia actuală exclusivitatea CNE în a lua decizii în cazul demnitarilor", a mai declarat Dumitru Sandu.
Acesta a tras un semnal de alarmă privind existenţa unui conflict de interese care a existat între cazul Ponta şi Consiliul Naţional de Etică. "Este anormal ca pentru şeful Guvernului şi alţi politicieni să ia decizii instituţii care le sunt subordonate direct sau indirect, e conflict de interese", a încheiat Dumitru Sandu.
Manolescu: E o prostie. Cel în cauză nu se va suspenda
Academicianul Nicolae Manolescu a declarat, referitor la ideea lansată de Andrei Pleşu privind o eventuală suspendare a titlului de doctor, ca protest faţă de plagiatori, că aceasta i se pare o prostie, pentru că mereu vor fi unii care trişează şi unii care îşi fac teza în mod onest.
Contactat de MEDIAFAX, Nicolae Manolescu a spus că nu era la curent cu ideea lansată de Andrei Pleşu.
"Nu vreau să se supere prietenul meu Andrei Pleşu, dar mi se pare o prostie, la urma urmelor. O dată că cel în cauză nu se va suspenda în vecii vecilor, deşi el, într-un fel, s-a suspendat făcând solicitarea aceea de a i se retrage titlul, care era o formă de a recunoaşte că nu este ok", a spus Nicolae Manolescu, referindu-se la premierul Victor Ponta, care a anunţat, în decembrie 2014, că a trimis o scrisoare către rectoratul Universităţii Bucureşti în care a notificat asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de această instituţie.
Pe de altă parte, Nicolae Manolescu a spus că "ar trebui suspendaţi cei care l-au găsit nevinovat" pe Victor Ponta, făcând referire la Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, care a informat, în 2012, că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al premierului a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003, iar calificarea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.
"Ar trebui suspendaţi cei care l-au găsit nevinovat pe el, noi de ce să ne suspendăm? În primul rând că nu văd nicio legătură între ăia care plagiază şi ăia care îşi fac teza în mod onest. Nu-i nicio legătură. În toate împrejurările şi meseriile vor exista unii care trişează şi alţii care nu trişează. Acum, să se suspende toţi care nu trişează numai pentru că unul a trişat, mi se pare ciudat. Eu aş avea o altă idee, ca respectiva comisie care a recunoscut că Ponta n-a plagiat şi pe care o ştim cu toţii ar trebui analizată şi chemată la ordine, pentru că eu ştiu că sunt nenumărate cazuri asemănătoare cu Ponta, dar care nu au fost aduse la cunoştinţă publică. Or asta mi se pare ciudat şi spunându-mi-se «Păi, Ponta a fost un caz politic». «Nu, Ponta a devenit un caz politic din cauza voastră. Voi aţi făcut un caz politic din el, cruţându-l». El n-a fost un caz politic. Asta este foarte clar. Dar ideea lui Pleşu nu mi se pare... Nici nu văd pe cineva care ar face-o şi nu văd nici de ce", a spus Nicolae Manolescu.
Manolescu a mai spus că Victor Ponta a devenit "un caz politic", din cauză că a fost cruţat de respectivul consiliu. "Aşa s-a făcut un caz politic din el. A trecut politicul înaintea considerentelor de ordin ştiinţific. De aia s-a făcut un caz politic, nu pentru că ar fi un caz politic. Nu e un caz politic, de fapt, e un caz ca oricare altul. Doar că tratându-l cum să spun eu, cu deferenţă, asta e... Ar trebui întrebată comisia, câte cazuri sunt, câte dosare au avut, ce decizii au luat, de ce. Se scoate din când în când câte unu vinovat sau mai degrabă nevinovat, că nu am văzut să scoată vinovaţi. Se scoate câte unul nevinovat şi atât şi în schimb toată lumea ştie că acolo sunt dosare nenumărate. Nu putem arunca cu piatra şi nici face procese de intenţie. Poate că dosarele alea sunt bune, dar totuşi, nu ar trebui să ştim? (...) Vorbesc de comisia de pe lângă minister, cea care a dat verdictul cu pricina şi care susţine în acelaşi timp că are multe dosare, i-am auzit eu. «Le scoateţi pe toate la iveală, cu diagnosticul corect, nu vă cere nimeni să-i scoateţi pe toţi vinovaţi sau nevinovaţi. Puneţi diagnosticul corect, ca orice medic care se respectă, dar să vedem şi noi». Că, dacă scoţi numai unul, aşa se face cazul politic. Scoţând la iveală numai unul. Repet, indiferent de diagnostic.", a mai spus Manolescu.
Alina Mungiu: O soluţie nepractică. Trebuie aplicată legea
Alina Mungiu-Pippidi a declarat, referitor la ideea lansată de Andrei Pleşu privind o eventuală suspendare a titlului de doctor, ca protest faţă de plagiatori, că aceasta este o soluţie metaforică şi nepractică, precizând că este necesară aplicarea Legii educaţiei şi evaluarea şcolilor doctorale.
Contactată de MEDIAFAX, Alina Mungiu-Pippidi, care este doctor în psihologie socială al Universităţii din Iaşi, a declarat că ideea lansată de Andrei Pleşu nu poate fi aplicată.
"E o soluţie complet nepractică. Nu se poate. Nimeni nu-şi poate suspenda titlul, oamenii sunt profesori conferenţiari în virtutea acestui titlu pe care îl primesc. Ei nici nu ar mai avea dreptul să predea. Şi, după cum s-a văzut, nici Ponta, când a vrut să-şi dea titlu înapoi ca să scape, din perspectivă legală n-a putut. În plus, există oameni care au titluri de la alte universităţi, nu numai de la universităţi româneşti. Asta este o soluţie metaforică. Soluţia este cu totul alta şi eu am dat-o foarte clar, dar la soluţia pe care am dat-o eu, din păcate, şi nu de acum, ci de mai multă vreme, s-a opus o mare parte", a spus Alina Mungiu-Pippidi.
Ea a precizat că problema este aceea că "numărul plagiatorilor sau impostorilor academici este foarte mare".
"Deci noi ne confruntăm cu o masă critică din partea celor care sunt impostori, contra cărora luptă un grup de oameni care nu sunt convinsă că au majoritatea. Aici este problema. Şi această soluţie este simplă. La ora asta, noi încălcăm legea educaţiei. Legea educaţiei cerea o evaluare a şcolilor doctorale, care nu s-a mai făcut niciodată. De trei ani trebuia făcută şi nu s-a făcut", spune Alina Mungiu-Pippidi.
Aceasta a mai spus că, în prezent, există instrumente globale, foarte simple, care să permită astfel de evaluări. "Dacă nu te-a citat nimeni în toată viaţa ta profesională, oricât ai publicat, eşti cu alte cuvinte un impostor, o nulitate (...) Vă asigur că, dacă luaţi tezele de la Academia Naţională de Informaţii - este discuţia zilele astea -, se va vedea că acei patru oameni împreună nu au un indice 2 agregat, nici cât ar trebui să aibă un asistent universitar (...)", a explicat Alina Mungiu-Pippidi.
Ea a mai spus că soluţia în acest caz este aceea de a aplica Legea educaţiei.
"Trebuie să aplicăm legea şi să evaluăm toate şcolile doctorale din această ţară. Criteriile le mai putem discuta în detaliu, pot fi diferenţe între discipline. Şi, acolo unde ele (şcolile doctorale, n.r.) nu îndeplinesc nişte criterii minimale, să le închidem. Asta e ce e de făcut, nu proteste simbolice. Ci să aplicăm legislaţia pe care o avem şi să facem curăţenie sistemică, nu la persoană", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.
Filitti: Dacă renunţ eu la titlu, nu-l clintesc pe Ponta; buba este adâncă în privinţa doctoratelor
Georgeta Filitti spune că un eventual gest al său de a-şi suspenda titlul de doctor pe care îl deţine din anii '70 nu ar fi eficient, pentru că nu l-ar clinti "pe alde Ponta", istoricul precizând că mai bine l-ar convoca pe Andrei Pleşu să răstoarne împreună "banda de analfabeţi" din Parlament.
Contactată, miercuri, de agenţia MEDIAFAX, istoricul Georgeta Filitti - a cărei teză de doctorat a apărut în limba franceză în 1973, cu titlul "Les foires de la Valachie pendant la période 1774-1848", şi care este autoare a 60 de volume - a spus că îl preţuieşte foarte mult pe Andrei Pleşu, dar ar vrea "să fim puţin realişti".
"Eu pot să dau o declaraţie că renunţ la titlul de doctor, mai ales că, fiind pensionară de nu ştiu câtă vreme, cred că lucrul nu contează. Şi eu nici nu mă iscălesc decât când sunt în comisii şi trebuie să se ştie că am o calificare. Eu nu cred că asta este o formă eficientă de protest. Vă spun cu toată onestitatea. Îmi pare foarte rău. Îl respect imens de mult pe domnul Pleşu, dar eu nu cred că asta este eficient (...) Sigur, este o degradare a societăţii româneşti pe care trebuie să ne-o asumăm şi o mare neruşinare în acelaşi timp. Pentru că unul îşi ia un doctorat plagiat, altul ca un papagal intră în puşcărie şi face o carte şi nimeni nu sesizează vina gravă a lui Stelian Brezianu care cauţionează această carte (una dintre cărţile scrise în închisoare de George Copos, n.r.). Cu zece ani în urmă, venise un craiovean, Parfene (Cătălin Parfene, n.r.), şi făcuse la el o lucrare. Toată lumea a zis nu mai ştie nimeni de lucrarea aia. «Domn' profesor, ia să vă arătăm o lucrare». Dacă el e aşa de ramolit şi n-a recunoscut că cu zece ani în urmă a condus acest doctorat, lucrurile sunt foarte grave", spune Georgeta Filitti.
Aceasta consideră că trebuie intervenit în mod punctual, "de la om la om".
"Eu vă dau o declaraţie oficială «Eu, Georgeta Filitti, doctor în istorie, cu activitate, cu notorietate, cu nu ştiu ce, îmi reneg titlul de doctor». Ei şi? În primul rând că este o pletoră de doctori. Atâta vreme cât îl laşi pe Pandele (Liviu Pandele - n.r.) de la Braşov să se declare mare maestru al Ordinului Militar Fecioara Maria şi ăsta vine şi vorbeşte de crucea lui Arsene Boca, aiurea în tramvai, şi vine şi spune că crucea aia a stat pe un altar din 1968. Cât de împuţit ar fi acel altar de biserică, cineva tot mai ridică cârpa aia, tişlaifărul, bucata aia de pânză care îl acoperă. Dumneavoastră credeţi chestia asta? Dar ăsta este primitivismul împotriva căruia luptă fără succes domnul Pleşu. N-avem ce face. Eu consider că este o idee fantezistă (propunerea lui Pleşu, n.r.). Dânsul e plin de idei, e delicios. Tot ce îi citesc e nemaipomenit, dar nu este eficient gestul. Nu este eficient", a mai afirmat Georgeta Filitti.
Ea a mai spus că ar vrea să vadă eficienţa unui asemenea gest, de a-şi suspenda calitatea de doctor.
"Eu nu vreau să îl supăr pe Pleşu, dar eu vreau să merg puţin mai departe şi să văd şi eficienţa unui asemenea gest. Aş vrea să văd eficienţa unui asemenea gest, pentru că este o neruşinare din partea unuia ca Ponta. Pe urmă mai e un lucru. Când unul ca Vergatti (Radu Ştefan - n.r.) obţine dreptul de a conduce doctorate şi el are o teză cu titlul interogativ «Sfânta Alianţă, o predecesoare a Uniunii Europene» şi când această carte este cauţionată de Dan Berindei şi de Paul Cernovodeanu, nu mai e nimic de făcut în cultura română, pentru că nu e suficient să existe o asociaţie europeană sau internaţională obligatoriu să semene cu alta. Păi aia a fost o treabă de unire a unor state retrograde, a unor state aproape totalitare, conservatoare, mari imperii, la începutul secolului 19 şi tu vorbeşti de similitudine cu Uniunea Europeană. Şi când le-am spus celor doi academicieni cu care sunt şi foarte prietenă, între timp unul a murit, mi-au spus «Dragă, atâta ne-a bătut la cap, ce să facem?». Cum adică? Eu vă bat pe dumneavoastră la cap până mă faceţi doctor în medicină. Cum adică? Pentru că fără rigoare nu facem nimic", a mai spus Georgeta Filitti.
Aceasta a făcut referire şi la Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, care a informat, în 2012, că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al premierului a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003, iar calificarea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.
"De la Aristotel înainte, în momentul când eu copiez un text al dumneavoastră, mă numesc plagiator. Asta este. Nu veni să-mi spui că după socoteala aia sau după socoteala ailaltă. Vinovaţii sunt cei care nu aplică legea sau cei care fac o lege absolut idioată. Şi aici trebuie să luptăm noi", a mai spus Georgeta Filitti.
Totodată, Georgeta Filitti a afirmat că ar trebui luate măsuri eficiente şi în privinţa parlamentarilor.
"Eu l-aş convoca pe Pleşu să răsturnăm Parlamentul, pentru că acolo este o bandă de analfabeţi, care fac ce vor. Şi ştiţi ce aş face? Până să-i dau jos, aş încuia uşile şi le-aş da o dictare. Şi ăia care fac mai mult de trei greşeli să fie daţi afară. Cred că din 500 nu rămân nici 3", a afirmat Georgeta Filitti.
"Îmi pare rău. Îl preţuiesc nespus pe Andrei Pleşu, dar trebuie să luăm măsuri eficiente, pentru că faptul că eu, Georgeta Filliti, nu mă mai socot doctor în istorie nu-l clinteşte pe alde Ponta. Sau pe Pandele (Liviu Pandele, n.r.), care are lucrare de doctorat la Braşov cauţionată de vicepreşedintele Academiei Române Alexandru Surdu, «Dacia, grădina Maicii Domnului». Nu trebuie să fii mare specialist în creştinism sau în istorie veche şi să ştii că, atâta vreme cât spaţiul ăsta s-a numit Dacia, creştinismul nu exista. Şi atunci cum poate să fie grădina Maicii Domnului Dacia? Adică buba e mult mai adâncă, mai profundă", a mai spus Georgeta Filitti, precizând că sunt necesare "măsuri foarte drastice" şi legea trebuie aplicată foarte serios în acest domeniu al doctoratelor.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:12
USB-C devine oficial standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor în Uniunea Europeană
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână