Ce îţi rezervă viitorul: gadget-uri cu miros şi piele electronică

Centrul de cercetare deschis în 2007 de Nokia în parteneriat cu Universitatea de la Cambridge studiază inovaţii interesante pentru gadget-ul mobil al viitorului, senzorii chimici care imită mirosul şi pielea electronică, aplicaţiile practice fiind însă îndepărtate.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Ce îţi rezervă viitorul: gadget-uri cu miros şi piele electronică

Ce îţi rezervă viitorul: gadget-uri cu miros şi piele electronică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Despre "telefonul cu miros", practic implementarea unui senzor capabil să identifice compuşi chimici din mediul înconjurător, s-a mai vorbit în acestă vară, când a ieşit la lumină că cercetătorii de la University of California San Diego pregătesc o astfel de tehnologie pe banii guvernului american, ca o nouă linie de apărare împotriva atacurilor cu arme chimice.

Tehnologia studiată de cercetătorii de la Cambridge este una similară, dezvoltată de această dată cu bani de la Nokia.

Grupul finlandez, care a pierdut trenul pe segmentul smartphone-urilor premium, cel puţin până la recent lansatul N8, ţine astfel "să-şi arate muşchii" şi să investească masiv în inovaţie pentru a depăşi concurenţa odată cu următoarea generaţie de gadget-uri.

Astfel, centrul de cercetare al Nokia de la Cambridge experimentează cu o nouă modalitate de a controla dispozitivele mobile dincolo de deja popularele ecrane multi-touch care răspund la comenzi complexe efectuate prin atingere.

Pielea electronică este practic o suprafaţă senzorială flexibilă, care reacţionează atât la deja uzualele comenzi prin atingere, cât şi la gesturi acum neobişnuite, precum întindere, ciupire sau deformare, potrivit unui articol apărut pe blogul oficial al companiei finlandeze.

Un alt proiect la care lucrează Nokia, la centrele de cercetare din Cambridge şi Beijing, este creşterea funcţiilor ecranelor tactile existente prin electrovibraţie, o tehnologie care ar putea ajuta telefonul sau gadget-ul respectiv să ofere utilizatorului, la atingere, senzaţia unor texturi.

Cercetătorii cred că datorită acestor inovaţii vor putea fi dezvoltaţi noi factori de formă pentru gadget-urile mobile, aducând totodată noi funcţii şi utilităţi. Spre exemplu, pielea electronică flexibilă poate contribui la cosntruirea unor noi dispozitive care pot servi inclusiv ca accesorii vestimentare.

Autorii materialului notează că aceste tehnologii sunt încă în stadiul de prototip, aplicaţiile practice fiind încă îndepărtate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici