CE şi-a prezentat planurile de implementare a noilor norme privind proprietatea intelectuală

Comisia Europeană (CE) şi-a prezentat planurile de implementare a noilor norme privind proprietatea intelectuală în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, potrivit reprezentanţilor instituţiei, citaţi de wsj.com.

Urmărește
5 afișări

Printre noile norme pe care CE urmăreşte să le impună se numără reglementări privind pirateria digitală, un cadrul legislativ paneuropean privind administrarea drepturilor de autor în domeniul muzical şi modernizarea regulilor de folosire a brandurilor.

"Asigurarea nivelului potrivit de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală pe piaţa unică este esenţială pentru economia Europei. Scopul nostru este de a găsi un echilibru între aceste două obiective, pentru respectarea paneuropeană a drepturilor de proprietate intelectuală", a declarat Michel Barnier, comisar european pentru pieţe interne.

Managementul drepturilor de autor în domeniul muzicii este unul dintre subiectele analizate de CE. În prezent, drepturile de autor din domeniul muzicii sunt licenţiate în principal la nivel naţional, dar internetul a schimbat fundamental felul în care se vinde sau se cumpără muzică.

Comisia va lucra la unele propuneri de a simplifica sistemul, stabilind reguli comune pentru companiile care administrează drepturi de autor. De asemenea, instituţia vrea să creeze "un cadru legal clar şi funcţional pentru licenţieri multiteritoriale", astfel încât muzica să fie disponibilă în mai multe ţări, serviciu care depinde în prezent de acorduri reciproce între diferite companii care se ocupă de acordarea licenţelor.

Pe lângă simplificarea procesului de licenţiere a muzicii pentru distribuţie legală, CE intenţionează să reia lupta împotriva pirateriei şi a descărcărilor ilegale. Potrivit unor cifre oficiale, aceste practici au costat industriile europene de muzică, film şi televiziune peste 10 miliarde de euro, în 2008.

Comisia va lucra şi la o strategie de a rezolva ceea ce numeşte "fenomenul complex" al descărcării ilegale de muzică. Furnizorii de servicii de internet sunt şi ei implicaţi în rezolvarea acestei probleme. Ei trebuie să le dea utilizatorilor care descarcă ilegal muzică un avertisment înainte de a le suspenda sau limita accesul la internet.

Barnier a subliniat că furnizorii de servicii de internet sunt invitaţi să colaboreze cu CE în combaterea pirateriei, oferind în acest sens exemplul Olandei.

Organizaţia olandeză împotriva pirateriei, BREIN, a acţionat în judecată un forum web deoarece conţinea referinţe la o platformă cu fişiere deţinute ilegal.

Pe de altă parte, CE vrea să modernizeze regulile de folosire a mărcilor, mai multe propuneri pe acest subiect urmând să fie prezentate pe parcursul acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici