- Home
- Cultură-Media
- ARAD, (24.02.2011, 15:32)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE, solicitată să ancheteze reabilitarea cu fonduri europene a unui pod istoric din Arad
Comisia pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European solicită Comisiei Europene să ancheteze modul de utilizare a unor fonduri europene pentru reabilitarea unui pod istoric din Arad, cererea venind în urma unei petiţii depuse de o organizaţie non-guvernamentală locală.
Urmărește
18 afișări
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de organizaţia non-guvernamentală "Mişcarea Arădeană", a fost depusă o petiţie la Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European, privind derularea unui proiect cu finanţare europeană, iar acţiunea a fost admisă şi urmează să fie deschisă o anchetă a Comisiei Europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Organizaţia precizează că, în anul 2009, Arad a beneficiat de o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în vederea reabilitării centrului istoric al oraşului. Proiectul includea reabilitarea Podului Traian, vechi de peste un secol, care uneşte centrul oraşului de cartierul Aradul Nou, peste râul Mureş.
"Cu toate că obiectivul acestei finanţări este reabilitarea, în decursul anului 2010 Primăria Arad a început demersurile pentru construcţia unui nou pod, alipit de cel care face obiectul reabilitării, fapt care duce la parazitarea şi distrugerea monumentului istoric Podul Traian, obiectiv aflat în patrimoniul naţional imobil", se arată în comunicat.
Reprezentanţii organizaţiei consideră că prin construirea noului pod, lipit de cel actual, se încalcă legislţia privind regimul de protecţie a monumentelor istorice.
În plus, "Mişcarea arădeană" susţine că "scopul finanţării este reabilitarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural istoric, şi nu distrugerea acestuia".
"Redirecţionarea acestor fonduri este ilegală (…) Se încalcă PUG care prevede construcţia de poduri noi pe alte amplasamente", mai arată reprezentanţii organizaţiei, care au depus pe lângă autorităţile române şi europene petiţia "Salvaţi monumentul istoric «Podul Traian»".
În răspunsul primit de la Comisia pentru Petiţii a Parlementului European se arată că aceasta a decis să solicite Comisiei Europene efectuarea unei anchete la Arad.
"Dorim să vă informăm că petiţia dumneavoastră a fost examinată de Comisia pentru Petiţii, care a decis că problemele semnalate de dumneavoastră sunt admisibile (…) Comisia a început examinarea petiţiei şi a decis să solicite Comisiei Europene să efectueze o anchetă preliminară asupra diferitelor aspecte ale problemei", se arată în răspunsul semnat de Erminia Mazzoni, preşedintele Comisiei pentru Petiţii.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat că instituţia pe care o reprezintă va formula o poziţie faţă de acţiunea organizaţiei pe lângă forurile europene.
Proiectul "Reabilitare Centru Istoric Vechi" este în derulare şi costă 15 milioane de euro, din care 13 milioane sunt bani europeni nerambursabili.
Proiectul presupune refacerea infrastructurii rutiere şi a celei de conducte subterane, reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, a iluminatului stradal şi consolidarea Podului Traian, vechi de peste un secol. Se au în vedere 12 străzi din zona istorică a oraşului, cuprinsă între Biserica Sârbească, Piaţa Romană şi Podul Traian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:12
USB-C devine oficial standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor în Uniunea Europeană
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână