- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.05.2010, 16:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea de-a noua ediţie a TIFF - mai puţini bani, mai multe filme
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura între 28 mai şi 6 iunie, are un buget de 850.000 de euro, mai mic decât cel de la ediţia din 2009, dar cuprinde mai multe filme decât la evenimentul precedent, au declarat organizatorii, marţi, într-o conferinţă de presă.
Urmărește
34 afișări
Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
Astfel, bugetul TIFF a scăzut de la 900.000 de euro, în 2009, la 850.000 de euro, la ediţia din acest an a evenimetului. Ediţia 2010 a TIFF a fost finanţată cu 690.000 de lei de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
"Faptul că este criză ne-a motivat", a declarat, marţi, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. El a mai spus că, anul acesta, festivalul are cu 40 de lungmetraje mai mult decât la ediţia anterioară. De data aceasta, TIFF s-a extins, incluzând proiecţii în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a se apropia mai mult de publicul festivalului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
La rândul său, preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat că în spaţiul desemnat proiecţiilor în aer liber va exista şi o piaţă, în care partenerii evenimentului vor avea standuri cu cărţi, DVD-uri sau produse promoţionale.
Tudor Giurgiu a mai spus că Zilele Filmului Românesc la ediţia din acest an a festivalului vor fi foarte bogate şi vor avea, printre oaspeţi, echipele celor două filme care au reprezentat România la Cannes, "Aurora" de Cristi Puiu şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean.
În plus, în cadrul TIFF vor avea loc mese rotunde legate de industria filmului dar şi de modul în care filmul românesc este perceput în străinătate. Printre acestea se numără şi masa rotundă "Filmul românesc şi publicul american. O poveste de dragoste?", la care vor participa critici de film din Statele Unite, dar şi regizori români.
În plus, cineaştii români se vor întâlni şi cu scriitori din "noul val", precum Dan Lungu şi Matei Florian, pentru a discuta despre ecranizările din literatura autohtonă. Producătorii vor participa, de asemenea, la o masă rotundă cu directorii Centrelor Cinematografiei din Israel şi Polonia. Potrivit lui Tudor Giurgiu, în cadrul acestei dezbateri se doreşte aducerea în discuţie a formării unor fonduri regionale pentru film, aşa cum există în multe ţări.
Printre noutăţile festivalului se numără şi faptul că publicul care nu poate ajunge la TIFF poate vedea câteva dintre filmele din competiţie (printre care şi "Felicia înainte de toate" de Răzvan Rădulescu), pe site-ul theauteurs.com.
Din competiţia oficială a festivalului, care este rezervată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea film din carieră, face parte şi "Medalia de onoare" de Călin Netzer, alături de "Felicia înainte de toate" de Răzvan Rădulescu.
Invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania este cineastul Wim Wenders. Totodată, regizorul Liviu Ciulei va primi, la TIFF, premiul de excelenţă, în timp ce actriţa Dorina Lazăr va primi premiul pentru întreaga activitate.
Festivalul va fi deschis cu cel mai nou film al lui Fatih Akin, "Bodega Soul Kitchen", în timp ce la închiderea oficială a evenimentului va fi proiectat filmul lui Andrei Ujică, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu".
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe