Cea de-a noua ediţie a TIFF – mai puţini bani, mai multe filme
Astfel, bugetul TIFF a scăzut de la 900.000 de euro, în 2009, la 850.000 de euro, la ediţia din acest an a evenimetului. Ediţia 2010 a TIFF a fost finanţată cu 690.000 de lei de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
„Faptul că este criză ne-a motivat”, a declarat, marţi, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. El a mai spus că, anul acesta, festivalul are cu 40 de lungmetraje mai mult decât la ediţia anterioară. De data aceasta, TIFF s-a extins, incluzând proiecţii în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a se apropia mai mult de publicul festivalului.
La rândul său, preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat că în spaţiul desemnat proiecţiilor în aer liber va exista şi o piaţă, în care partenerii evenimentului vor avea standuri cu cărţi, DVD-uri sau produse promoţionale.
Tudor Giurgiu a mai spus că Zilele Filmului Românesc la ediţia din acest an a festivalului vor fi foarte bogate şi vor avea, printre oaspeţi, echipele celor două filme care au reprezentat România la Cannes, „Aurora” de Cristi Puiu şi „Marţi, după Crăciun” de Radu Muntean.
În plus, în cadrul TIFF vor avea loc mese rotunde legate de industria filmului dar şi de modul în care filmul românesc este perceput în străinătate. Printre acestea se numără şi masa rotundă „Filmul românesc şi publicul american. O poveste de dragoste?”, la care vor participa critici de film din Statele Unite, dar şi regizori români.
În plus, cineaştii români se vor întâlni şi cu scriitori din „noul val”, precum Dan Lungu şi Matei Florian, pentru a discuta despre ecranizările din literatura autohtonă. Producătorii vor participa, de asemenea, la o masă rotundă cu directorii Centrelor Cinematografiei din Israel şi Polonia. Potrivit lui Tudor Giurgiu, în cadrul acestei dezbateri se doreşte aducerea în discuţie a formării unor fonduri regionale pentru film, aşa cum există în multe ţări.
Printre noutăţile festivalului se numără şi faptul că publicul care nu poate ajunge la TIFF poate vedea câteva dintre filmele din competiţie (printre care şi „Felicia înainte de toate” de Răzvan Rădulescu), pe site-ul theauteurs.com.
Din competiţia oficială a festivalului, care este rezervată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea film din carieră, face parte şi „Medalia de onoare” de Călin Netzer, alături de „Felicia înainte de toate” de Răzvan Rădulescu.
Invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania este cineastul Wim Wenders. Totodată, regizorul Liviu Ciulei va primi, la TIFF, premiul de excelenţă, în timp ce actriţa Dorina Lazăr va primi premiul pentru întreaga activitate.
Festivalul va fi deschis cu cel mai nou film al lui Fatih Akin, „Bodega Soul Kitchen”, în timp ce la închiderea oficială a evenimentului va fi proiectat filmul lui Andrei Ujică, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”.