Cea mai mare expoziţie dedicată lui Salvador Dali, de săptămâna viitoare la ARCUB

Miercuri, 13 decembrie, se deschide la ARCUB-Hanul Gabroveni expoziţia Universul lui Salvador Dali. Cuprinde 170 de lucrări – sculpturi, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir şi sticlă, mobilier suprarealist ce ilustrează geniul extravagantului artist.

Urmărește
322 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare expoziţie dedicată lui Salvador Dali, de săptămâna viitoare la ARCUB

Sursa foto: universuldali.ro

Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu HADRAN Events, şi aduce, pentru prima dată la Bucureşti, obiecte de artă din cea mai importantă colecţie privată ce conţine lucrări semnate de Salvador Dalí, aparţinând renumitului colecţionar de artă Beniamino Levi. Acesta l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 şi a fost agentul acestuia. Colecţia privată „Universul lui Dalí” cuprinde cele mai multe lucrări ale celebrului artist spaniol din Europa.

Expoziţia oferă o perspectivă amplă asupra diversităţii şi genialităţii operei maestrului suprarealismului. Publicul român va avea ocazia să admire lucrări ale artistului catalan ce acoperă diverse moduri de expresie artistică, de la sculpturi, gravuri, grafică, litografii, artă decorativă la bijuterii, o oportunitate rară de a se conecta cu una dintre cele mai influente figuri ale artei moderne.

„Expoziţia aduce în prim-plan creaţia lui Dalí. Sunt convins că vizitatorii vor avea astfel oportunitatea de a cunoaşte latura mai puţin întâlnită a operei acestuia, respectiv creaţia sa sculpturală. Este o incursiune în universul sălbatic şi vibrant al lui Dalí. Multe dintre aceste lucrări ilustrează imaginile şi simbolurile sale suprarealiste favorite, cum ar fi ceasurile care se topesc, sertarele, silueta feminină. Sper că publicul din România va fi la fel de captivat de Salvador Dalí cum sunt şi eu, după mulţi ani de la prima mea întâlnire cu maestrul suprarealist”, spune Beniamino Levi.

Expoziţia cuprinde sculpturi precum „Venus spaţială”, ce întruchipează tema feminităţii, ceasuri topite din seria „Dansul timpului”, „Melcul şi îngerul”, „Înger suprarealist”, ce explorează relaţia lui Dalí cu biserica şi spiritualitatea, obiecte de artă din pastă de sticlă colorată, rezultatul colaborării lui Dalí cu renumita cristalerie Daum, obiecte din aur incrustate cu pietre preţioase, inspirate de bijuteriile de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, ilustraţii rare ce abordează o alternativă distorsionată a realităţii, precum „După 50 de ani de suprarealism”, şi teme clasice ale literaturii, cum ar fi „Mult zgomot pentru Shakespeare”. Totodată, obiectele de mobilier suprarealist, inspirate din surse aparent banale, precum „Canapeaua buzele lui Mae West”, sunt dovada versatilităţii şi polivalenţei celui care a redefinit modul în care percepem arta.

În plus, expoziţia va oferi o experienţă interactivă prin intermediul tehnologiei moderne, permiţând vizitatorilor să interacţioneze virtual cu câteva dintre cele mai cunoscute lucrări şi simboluri daliniene şi să exploreze detaliile ascunse ale operelor sale.

Figură emblematică a mişcării suprarealiste, Salvador Dalí s-a născut la 11 mai 1904 în Figueres, Spania. Pe numele întreg Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, a fost al doilea fiu al lui Salvador Dalí Cusi şi al Felipei Domenech Ferres, fapt ce îi va marca întreaga viaţă, părinţii dându-i numele fratelui mai mare, mort la o vârstă fragedă, şi el însuşi considerându-se „o reîncarnare” a acestuia. Salvador şi-a descoperit pasiunea pentru pictură în copilărie, când a încercat să picteze pe cutii din carton primite de la mătuşa sa. Părinţii au observat înclinaţiile artistice ale fiului lor şi, într-o vară, l-au trimis la Ramon Pichot, un pictor impresionist care le era prieten de familie şi care avea legături cu Pablo Picasso.

Picasso a fost cel care i-a influenţat decisiv destinul tânărului Dalí, convingându-i părinţii să-l lase să dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid. La vârsta de 17 ani a fost admis la Academie, unde a studiat pictura. În urma protestelor repetate la adresa sistemului de predare, Dalí a fost exmatriculat. Influenţat de impresionism şi de maeştrii Renaşterii, a devenit din ce în ce mai atras de cubism şi mişcările de avangardă. S-a apropiat de suprarealism la sfârşitul anilor 1920 şi s-a alăturat grupului suprarealist în 1929, devenind în curând unul dintre exponenţii săi de frunte. În acelaşi an, 1929, Dalí a întâlnit-o pe Gala Diaconov, soţia poetului Paul Eluard, cea care îi va deveni ulterior soţie şi sursă de inspiraţie.

Dalí a trăit în Franţa în timpul războiului civil spaniol (1936-1939) înainte de a pleca în Statele Unite în 1940, unde s-a bucurat de un enorm succes. S-a întors în Spania în 1948, unde şi-a anunţat revenirea la credinţa catolică şi şi-a dezvoltat stilul de „misticism nuclear”, bazat pe interesul său pentru clasicism, misticism şi descoperirile ştiinţifice. Salvador Dalí a murit la 23 ianuarie 1989 la Figueres, localitatea în care s-a născut.

Repertoriul artistic al lui Salvador Dalí a inclus pictură, film, sculptură, design şi fotografie, uneori în colaborare cu alţi artişti. De asemenea, a scris ficţiune, poezie, autobiografie, eseuri şi critică. Temele majore din opera sa includ visele, subconştientul, sexualitatea, religia, ştiinţa şi cele mai apropiate relaţii personale ale sale. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, Persistenţa memoriei, a fost finalizată în august 1931 şi este emblematică pentru ceea ce a însemnat pictura suprarealistă. Salvador Dalí a devenit unul dintre membrii marcanţi ai mişcării suprarealiste şi a colaborat cu alţi artişti precum André Breton şi Luis Buñuel. În colaborare cu Buñuel, a scris scenarii pentru filme experimentale, cum ar fi „Câinele andaluz” (1929) şi „Vârsta de aur” (1930), care au adus suprarealismul în lumea cinematografiei. Spre consternarea celor care i-au apreciat foarte mult opera şi spre iritaţia criticilor săi, comportamentul său public excentric şi ostentativ a atras adesea mai multă atenţie decât creaţiile sale. Viaţa şi opera sa au avut o influenţă importantă asupra altor suprarealişti, artişti pop art şi contemporani precum Jeff Koons şi Damien Hirst.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici