Cea mai valoroasă operă semnată de Ştefan Luchian, scoasă la licitaţie. Valorează câteva sute de mii de euro

  • Lucrarea „Toamna”, operă de mari dimensiuni semnată de celebrul pictor care a modernizat pictura românească, Ştefan Luchian.
  • Opera este estimată a fi vândută cu 200.000 - 300.000 de euro.
  • Tabloul este expus în sala principală a Palatului Cesianu-Racoviţă şi poate fi vizitată gratuit până marţi, 26 octombrie.
Urmărește
1129 afișări
Imaginea articolului Cea mai valoroasă operă semnată de Ştefan Luchian, scoasă la licitaţie. Valorează câteva sute de mii de euro

Lucrarea „Toamna”

Lucrarea „Toamna” a depăşit cea mai mare evaluare de licitaţie prescrisă vreodată pentru o operă de artă românească scoasă la licitaţie în România şi este programată să fie vândută în cadrul celui mai însemnat şi aşteptat eveniment de artă al sezonului – Licitaţia de Toamnă.

„Toamna”, operă de mari dimensiuni semnată de celebrul pictor care a modernizat pictura românească, Ştefan Luchian, cu o estimare de 200.000-300.000 de euro, depăşeşte estimarea operei „Ţărăncuţă odihnindu-se”, semnată de Nicolae Grigorescu, evaluată pentru 150.000-250.000 de euro în 2011.

Lucrarea de dimensiuni monumentale este expusă în sala principală a Palatului Cesianu-Racoviţă şi poate fi vizitată gratuit până marţi, 26 octombrie, atunci când va avea loc, online - pe platforma Artmark Live, Licitaţia de Toamnă.

Opera realizată de Luchian în 1901, inspirat de grafica în stil Art Nouveau a contemporanului său, artistul francez Georges des Feure, face parte dintr-un ansamblu de patru uleiuri, reprezentând alegorii feminine, destinate să decoreze interioarele casei avocatului şi omului politic liberal Victor Antonescu, fost ministru de justiţie şi apoi de finanţe în guvernul Gheorghe Tătărăscu, în colecţia căruia rămâne până în 1965.

Astăzi, două dintre cele patru panouri pictate de Luchian sunt în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, dintre care cel intitulat „Primăvara” este piesa centrală a sălii dedicate începuturilor modernismului românesc, în expunerea permanentă a actualei Galerii Naţionale. Câtă vreme cel de-al patrulea panou ilustrat în literatura de specialitate, neidentificat de istoriografie în vreo colecţie anterioară ori ulterioară schimbării de regim din 1989, este considerat pierdut.

O altă operă importantă semnată de pictorul florilor, care va fi scoasă la licitaţie pe 26 octombrie, este „Crizanteme”, de asemenea o pictură de mari dimensiuni, ce a primit o estimare de 120.000-180.000 de euro. Lucrarea, care până în 1919 a fost în colecţia istorică a criticului de artă şi prietenul lui Ştefan Luchian, Virgil Cioflec, a trecut ulterior în prestigioasa colecţie istorică dr. Iosif Dona, colecţie destrămată treptat, prin vânzări private, dar mai ales prin donaţii constrânse în anii comunismului, către Muzeul Naţional de Artă.

În completarea seriei inedite, Licitaţia de Toamnă listează şi o a treia lucrare de Ştefan Luchian, de dimensiuni mai modeste, un pastel realizat în timpul şederii la Brebu, intitulat „Casă din Brebu” (având o estimare de 12.000-18.000 de euro).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici