Cearta scriitorului cu activistul: Când editura susţine problematica gay şi feminismul iar autorul ba

  • Un scriitor acuză: Prin ce va mai deosebiţi de comisarii lui Stalin? Editura refuză: nu vă mai putem reedita volumul la editura noastră
  • Scriitorul Dumitru Crudu, de la Chişinău, a reclamat faptul că editura FrACTalia, din Bucureşti, a renunţat la reeditarea unui volum al său din cauza poziţiilor sale publice
  • Oricât de admirabilă estetic este cartea lui Dumitru Crudu, politica noastră editorială (...) ne împiedică să tipărim acest volum, au explicat reprezentanţii editurii
Urmărește
574 afișări
Imaginea articolului Cearta scriitorului cu activistul: Când editura susţine problematica gay şi feminismul iar autorul ba

Cearta scriitorului cu activistul: Când editura şi autorul au poziţionări publice contrare

 

Scriitorul Dumitru Crudu, de la Chişinău, a comentat decizia editurii FrACTalia, din Bucureşti de a renunţa la reeditarea volumului de poezie ”Şase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente”: ”Pentru că aţi văzut că gândesc altfel decât voi mi-aţi dat la topit cartea. Oare prin ce vă mai deosebiţi de comisarii lui Stalin, voi, comisarii corectitudinii politice?”.

Reprezentanţii editurii au răspuns criticilor: ”oricât de admirabilă estetic este cartea lui Dumitru Crudu, politica noastră editorială, care presupune, printre altele, poziţionarea critică, activistă faţă de probleme precum drepturile persoanelor gay sau ale femeilor (inclusiv lucrătoarele sexuale), nu doar simpla publicare de carte, ne împiedică să tipărim acest volum”.

Scriitorul a explicat pentru MEDIAFAX faptul că semnase un contract cu editura şi a arătat că decizia editurii a fost motivată prin citarea unei serii de articole în care au fost considerate sexiste mai multe declaraţii ale sale legate de scandalul filmărilor din biblioteci basarabene ajunse pe site-uri pentru adulţi şi de campania privind referendumul pentru familie.

”Atunci când am luat decizia apariţiei acestei cărţi nu luasem la cunoştinţă poziţia publică agresivă a lui Dumitru Crudu privitoare la lucrătoarele sexuale («Părerea mea e că fetele care s-au prostituat în public sunt nişte criminale, care ar trebui prinse cât mai repede de poliţie şi judecate»), şi la referendumul antigay, pentru a ne referi doar la aceste aspecte foarte vizibile în spaţiul public (în presa scrisă, nu pe pagina personală de Facebook). Vina în această privinţă este a noastră şi ne-o asumăm. De altfel, rolul deja mult-hulitei «comisii de etică», de fapt o formă de colaborare cu scriitoare, artiste şi activiste feministe (nu «comisari»), este să împiedice pe viitor apariţia acestor cazuri”, au explicat cei de la FrACTalia.

Scriitorul a anunţat ulterior că a primit mai multe mesaje de la editori care s-au oferit să reediteze volumul publicat iniţial în 1996 şi că a decis să ofere cartea editurii Casa de pariuri literare, din Bucureşti.

Dumitru Crudu este cunoscut în calitate de poet, romancier şi dramaturg. Este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Teatrale din Republica Moldova. În 2003 a primit premiul UNITER şi Premiul Fundaţiei Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România (Alegerea lui Alexandru Sutto). În proză a debutat în 2008 cu romanul Măcel în Georgia. Cu romanul Un american la Chişinău a fost nominalizat la premiul Visegrad Eastern Partnership Literary Award din Bratislava şi la premiul pentru proză al revistei Observator cultural. În 2018, pentru cartea de proză scurtă Salutări lui Troţki a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române.

Grupul Editorial frACTalia (alcătuit din: Editura frACTalia, Editura Sonia, revista InterRe:ACT şi Writing ACT) a fost înfiinţat în anul 2015, la iniţiativa unui grup de scriitori şi graficieni români.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici