Ceasul de buzunar al baronului Samuel von Brukenthal a fost restaurat şi va fi expus la Luxemburg

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a restaurat ceasul de buzunar care a aparţinut baronului cu acelaşi nume, guvernatorul Transilvaniei, după mai mult de 200 de ani de la moartea acestuia, piesa urmând să fie prezentată într-o expoziţie, pentru prima oară, la Luxemburg.

Urmărește
446 afișări
Imaginea articolului Ceasul de buzunar al baronului Samuel von Brukenthal a fost restaurat şi va fi expus la Luxemburg

Ceasul de buzunar al baronului Samuel von Brukenthal a fost restaurat şi va fi expus la Luxemburg (Imagine: www.brukenthalmuseum.ro)

Ceasul de buzunar al baronului Samuel von Brukenthal, din colecţia muzeului sibian, a fost realizat într-un atelier elveţian de către ceasornicarul Isaac Ruegger din Geneva, între anii 1790-1800.

Piesa are carcasa din aur şi un mecanism special, iar restaurarea a durat o lună.

"Mecanismul constă din două părţi, un mecanism al ceasului propiu-zis şi un mecanism al muzicuţei pe principiul pianelor mecanice, adică are un tambur cu pieptene care, desfăşurat, derulează melodia preferată a baronului. Mecanismul permite ca muzica să poată fi declanşată de câte ori ar fi poftit acesta. Pentru restaurarea acestui ceas am lucrat într-o echipă pluridisciplinară: pentru mecanismul ceasului am apelat la un ceasornicar, decanul de vârstă al ceasornicarilor germani din Sibiu, iar pentru sticla de protecţie a cadranului, care era spartă, am apelat la artistul Ion Tămâian, care s-a ocupat personal şi a realizat-o dintr-o sticlă de cristal pe care a şlefuit-o", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Dorin Barbu, restaurator al Muzeului Naţional Brukenthal, care a realizat cheiţa pentru ceas, cea originală fiind pierdută.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Brukenthal, nu se ştie să mai existe în lume un ceas identic cu acesta.

Ceasul va fi expus pentru prima oară la Luxemburg, în cadrul expoziţiei "Bruegel, Cranach, Titien, Van Eyck. Les Trésors de la collection Brukenthal" care va avea loc în perioada 26 aprilie - 15 octombrie.

Expoziţia va mai cuprinde 94 de piese din diferite secţii ale muzeului, 41 de picturi, opt cărţi, zece gravuri, o litografie, o piesă de mobilier, 11 medalii, zece geme şi zece minerale, piese selecţionate pentru conturarea portretului de colecţionar al baronului.

"Ceasul a reînviat, ştie să îşi facă treaba, este funcţional ca în vremea când baronul îl folosea. Noi încercăm să promovăm această colecţie şi ideile pe care baronul le promova, dar şi să ducem în lume un mesaj asupra valorii patrimoniului cultural adăpostit în România, valoare extrem de mare şi puţin valorificată până azi", a declarat, miercuri, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca.

Tot cu ocazia acestei expoziţii a fost restaurată una din lucrările de referinţă din Pinacoteca Brukenthal - tabloul "Uciderea Pruncilor", de Pieter Brueghel II, costurile fiind suportate de către organizatori.

Restaurarea a durat opt luni şi a avut loc la Institutul de patrimoniu artistic din Bruxelles. Lucrarea a fost montată într-o casetă climatizată.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional Brukenthal, valoarea de asigurare a întregii expoziţii este de 112 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici