- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.12.2011, 15:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai valoros nud realizat de Nicolae Tonitza, scos la licitaţie
Cel mai valoros nud realizat de Nicolae Tonitza, evaluat la 150.000-250.000 de euro, va fi scos la vânzare la Licitaţia de Iarnă organizată pe 14 decembrie, la Ateneul Român din Capitală, de casa Artmark, care doreşte astfel să marcheze trei ani de la înfiinţare, potrivit unui comunicat.
Urmărește
1057 afișări
Cel mai valoros nud realizat de Nicolae Tonitza, scos la licitaţie (Imagine: www.artmark.ro)
În afară de Licitaţia de Iarnă 2011, Artmark marchează împlinirea a trei ani de la înfiinţare prin expoziţia "100 de capodopere", organizată la Iaşi. Ambele evenimente adună sub un singur acoperiş capodopere semnate de Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Octav Băncilă, Nicolae Dărăscu, J. A Steriadi şi Gheorghe Petraşcu.
Licitaţia de Iarnă 2011 oferă o suită de capodopere ale artei româneşti din toate timpurile. Astfel, două opere semnate de Nicolae Grigorescu, autorul celor mai importante opt lucrări vândute vreodată în România, sunt incluse în oferta licitaţiei: "Ţărăncuţă cu turmă de oi, pe Valea Muscelului", cu un preţ estimativ situat între 50.000 şi 100.000 de euro, şi "Care cu boi la Orăţii", evaluată la 120.000 - 220.000 de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Italia cere Uniunii Europene să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră
-
Ion Cristoiu: Presa care zbiară
-
Creştere de aproape 2% pentru Bursa de la Bucureşti în prima şedinţă de tranzacţionare din an. Aprecieri pe Transelectrica (3,7%), BRD SocGen (2,8%), Petrom (2,6%) şi Banca Transilvania (2,6%)
"Ţărăncuţă cu turmă de oi, pe Valea Muscelului" prezintă un motiv recurent în opera lui Grigorescu - ţăranca tânără torcând apare într-o ipostază plină de graţie, privind către un relief domol, specific muntenesc. "Care cu boi la Orăţii" este una dintre cele mai valoroase opere ale lui Grigorescu aflate încă în proprietate privată. Datat 1895, tabloul ilustrează o scenă specifică pentru lumea rurală românească a sfârşitului de secol al XIX-lea, fiind o variantă a operei "Întoarcerea de la târg".
Capodopera centrală a licitaţiei este însă cel mai valoros nud realizat de Nicolae Tonitza şi scos vreodată la vânzare: "În iatac", evaluat la 150.000 - 250.000 de euro. Lucrarea este clasată în categoria "Tezaur" a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil şi provine din renumita colecţie a doctorului Iosif Dona.
Licitaţia de Iarnă 2011 va avea loc la Ateneul Român din Bucureşti, pe 14 decembrie, de la ora 19.30.
Expoziţia loturilor poate fi vizitată de sâmbătă până în ziua licitaţiei, între orele 11.00 şi 21.00.
Licitaţia de Iarnă a casei Artmark este precedată de expoziţia "100 de capodopere", care poate fi vizitată miercuri şi joi, între orele 11.00 şi 21.00, în Sala Vitraliilor din incinta Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.
Evenimentul aduce în atenţia iubitorilor de artă, printre altele, 60 de opere de pictură reprezentative pentru creaţiile unor artişti de renume, precum Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Nicolae Vermont, Ştefan Dimitrescu, Octav Băncilă sau Ion Ţuculescu.
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008, care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei trei ani de existenţă, Artmark a organizat 45 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare circa 4.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 1,76 milioane de euro, în 2009, la 5,5 milioane de euro, în 2010, respectiv aproximativ 10 milioane de euro până la sfârşitul lui 2011 - într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 3,7 milioane, în 2009, la aproximativ 8,3 milioane euro, în 2010, respectiv către 14 milioane euro în 2011.
Artmark se implică şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale - în 2010 şi 2011, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe