Potrivit unui proiect legislativ de modificare a Legii audiovizualului, care îi are ca iniţiatori pe deputaţii Mihai-Bogdan Diaconu şi Răzvan Tănase, „toţi furnizorii de servicii media audiovizuale aflaţi sub jurisdicţia României au obligaţia să difuzeze în fiecare zi de la ora 7.00 Imnul Naţional al României, varianta integrală”. Acest proiect se află în prezent în consultare publică.
Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), spune că respinge ideea de a li se impune televiziunilor şi radiourilor ce anume şi când să difuzeze un anumit tip de program.
„Nu comentez oportunitatea difuzării imnului la televizor şi radio. (Aş prefera, totuşi, ca în şcoli să se petreacă acest lucru; două strofe, nu mai mult.) Resping, însă, ideea de a impune radiodifuzorilor ce anume şi când să difuzeze un anumit tip de program”, spune Valentin Jucan, într-un mesaj publicat, sâmbătă, pe contul său de pe reţeaua de socializare Facebook.
Valentin Jucan li se adresează totodată iniţiatorilor acestui proiect legislativ, cerându-le să îl retragă. Jucan mai spune că Televiziunea Română difuzează imnul naţional.
„Domnilor parlamentari, cu siguranţă aţi fost bine intenţionaţi, dar înainte de a face astfel de propuneri care vizează un domeniu care operează exclusiv cu ‘libertatea exprimării’, consultaţi-vă cu cei avizaţi, altfel vă faceţi de râs. Trebuie să înţelegeţi că nu puteţi impune unei televiziuni sau unui radio ce anume să difuzeze. Acesta este primul pas spre cenzură. Următorul pas, cel care desăvârşeşte cenzura, este să impuneţi ce anume să nu difuzeze. Ar mai fi un aspect important, anume că Televiziunea publică – TVR are obligaţii speciale, ea fiind, prin definiţie, televiziunea naţională. TVR difuzează de mult timp, de dimineaţă, în deschiderea programului, imnul naţional. Însă TVR este una, iar celelalte posturi, private, reprezintă altceva. Aşa că, vă rog, în calitate de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, retrageţi-vă această propunere legislativă. Sunt alte lucruri mult mai bune de făcut”, mai spune Valentin Jucan.
Pe de altă parte, potrivit iniţiatorilor propunerii legislative, aceasta „are ca scop întărirea sentimentului naţional şi al respectului faţă de însemnele naţionale într-un moment în care acestea sunt fie lăsate uitării şi neglijate, fie chiar îndepărtate din conştiinţa publică”. Proiectul nu prevede însă sancţiuni.