Cele mai vechi calendare maya au fost descoperite. Informaţiile noi despre SFÂRŞITUL LUMII - VIDEO

Arheologii americani au descoperit în Guatemala cele mai vechi calendare astronomice maya, datând din secolul al IX-lea, care nu anunţă sfârşitul lumii în 2012, contrar anumitor credinţe populare, se afirmă într-un studiu publicat joi în Statele Unite.

Urmărește
2638 afișări
Imaginea articolului Cele mai vechi calendare maya au fost descoperite. Informaţiile noi despre SFÂRŞITUL LUMII - VIDEO

Cele mai vechi calendare maya au fost descoperite. Informaţiile noi despre SFÂRŞITUL LUMII

Aceste calendare preţioase au fost descoperite într-o casă dezgropată în situl maya Xultun, se afirmă în studiul publicat în revista americană Science din 11 mai şi în numărul din luna iunie al revistei National Geographic.

Într-una dintre camerele locuinţei, zidurile sunt acoperite cu glife - caractere gravate în piatră -, iar multe dintre ele sunt cifre reprezentând calcule asociate diverselor cicluri ale calendarului maya.

Este vorba de un calendar ceremonial de 260 de zile, de un calendar solar de 365 de zile şi de un ciclu anual de 584 de zile al planetei Venus şi de cel de 780 de zile al planetei Marte, a explicat arheologul William Saturno de la Universitatea din Boston, coordonatorul săpăturilor. Celelalte calendare urmează fazele lunare, a adăugat Saturno.

Totuşi, subliniază arheologul, nu există nicio indicaţie că acele calendare maya s-ar opri sau că sfârşitul lumii ar coincide cu sfârşitul anului 2012, aşa cum lasă să se creadă anumite credinţe populare.

"Ceea ce vedem acolo este pur şi simplu sfârşitul unuia dintre ciclurile calendarelor maya", a spus el.

"Străvechii mayaşi preziceau faptul că lumea va continua să existe vreme de încă 7.000 de ani şi că lucrurile vor fi exact cum erau atunci", a adăugat William Saturno.

"Astăzi ne aflăm încă în căutarea unor semne care să ateste că lumea se va sfârşi, în timp ce mayaşii căutau, din contră, asigurări asupra faptului că nimic nu se va schimba - era o stare de spirit total diferită", a dezvăluit cercetătorul american.

Aceste inscripţii murale sunt primele din arta maya care au fost descoperite într-o casă, a subliniat David Stuart, profesor de artă de la Universitatea Texas din Austin, care a descifrat glifele.

"Sunt glife minuscule pe tot zidul, sunt bare şi puncte care reprezintă coloane cu cifre şi acest tip de semne am putut să le vedem până acum doar în Codicele din Dresda, un caiet de 78 de pagini pe care mayaşii l-au redactat între anii 1200 şi 1250", a adăugat el.

"Cel mai interesant aspect al acestei descoperiri este revelaţia potrivit căreia mayaşii făceau calcule ale ciclurilor calendaristice pe ziduri, cu sute de ani înainte ca scribii să le scrie în codexurile", care reprezintă arhivele acestei civilizaţii precolumbiene, decimată în mare parte de conchistadorii spanioli, a explicat Anthony Aveni, profesor de astronomie şi de antropologie la Universitatea Colgate din New York, coautor al studiului.

"Este pentru prima dată când descoperim ceea ce ar fi putut fi analele păstrate de un scrib, a cărui funcţie era aceea de istoric oficial al unei comunităţi maya", a precizat William Saturno. Acel scrib "pare că folosea zidurile casei ca pe o tablă de scris", a adăugat Saturno.

Unul dintre zidurile păstrate din acea cameră conţine şi trei reprezentări a trei bărbaţi, aşezaţi şi îmbrăcaţi complet în negru, cu excepţia unui şorţ alb. Ei poartă medalioane la gât şi câte o bonetă ornată cu o singură pană.

Situl de la Xultun, unde au trăit câteva mii de mayaşi, conţine 56 de construcţii şi are o suprafaţă de 31 de kilometri pătraţi. Situl a fost descoperit în urmă cu 100 de ani de muncitori guatemalezi. Locul a fost cartografiat în anii 1920, iar apoi, mai detaliat, în anii 1970.

Casa în care au fost descoperite calendarele mayaşe a fost scoasă la lumină de un membru al echipei arheologului William Saturno, în anul 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici