Cele patru copii ale Magna Carta vor fi expuse în premieră împreună

Singurele patru copii ale Magna Carta - documentul britanic medieval considerat a fi o piatră de temelie a democraţiei moderne - care au supravieţuit până în zilele noastre vor fi expuse pentru prima dată împreună, în 2015, cu ocazia celei de-a 800-a aniversări a documentului.

Urmărește
258 afișări
Imaginea articolului Cele patru copii ale Magna Carta vor fi expuse în premieră împreună

Cele patru copii ale Magna Carta vor fi expuse în premieră împreună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele patru exemplare ale Magna Carta vor fi expuse timp de trei zile la British Library din Londra, o expoziţie care va inaugura seria de evenimente organizate pe parcursul unui an în Marea Britanie pentru a marca cea de-a 800-a aniversare a documentului, potrivit bbc.co.uk.

În prezent, există patru copii ale documentului care au supravieţuit timpului - două aparţin British Library, o copie este deţinută de Lincoln Cathedral şi o copie se află în proprietatea Salisbury Cathedral. Toate cele trei organizaţii vor fi implicate în organizarea expoziţiei de la British Library din Londra.

Documentele vor fi examinate de unii dintre cei mai renumiţi experţi din lume, care vor putea să analizeze astfel mai uşor pasajele mai obscure din text. Istoricii doresc, totodată, să afle noi indicii despre identitatea autorilor textului, care a rămas necunoscută până în zilele noastre.

Documentul este considerat a fi o piatră de temelie a constituţiei britanice, întrucât a impus o serie de drepturi de bază pentru populaţie.

Magna Carta a fost semnată la Runnymede, în comitatul Surrey, în anul 1215, de regele Ioan al Angliei, ca o modalitate de a soluţiona o criză politică cu care se confrunta, după ce mai mulţi nobili englezi au pornit o răscoală şi au cucerit Londra.

Deşi aproape toate clauzele au fost abrogate în timpurile moderne, Magna Carta a impus în mediul juridic şi social britanic o serie de principii importante, care au fost copiate apoi în lumea întreagă.

Printre acestea se află principiul potrivit căruia nimeni nu e mai presus de lege - inclusiv regele -, dreptul de a avea un proces corect şi limitarea taxelor.

Documentul stă nu doar la baza libertăţilor constituţionale britanice din zilele noastre, ci a reprezentat punctul de plecare în redactarea Constituţiei americane, a Declaraţiei de Independenţă şi a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici