- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.12.2012, 17:44)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele şapte filiale ICR din provinciile istorice ale României vor fi inaugurate la începutul lui 2013
Cele şapte filiale ale Institutului Cultural Român (ICR) din provinciile istorice ale României vor fi inaugurate începând cu luna ianuarie 2013, conform strategiei expuse în documentul "Programele Institutului Cultural Român", potrivit unui comunicat al ICR.
Urmărește
324 afișări
Cele şapte filiale ICR din provinciile istorice ale României vor fi inaugurate la începutul lui 2013 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Astfel, Filiala Moldova, cu sediul la Iaşi, va fi inaugurată pe 14 ianuarie 2013 (director: Cassian Maria Spiridon; director adjunct: Marius Chelaru), Filiala Dobrogea, cu sediul la Tulcea, va fi inaugurată pe 16 ianuarie 2013, Filiala Banat-Crişana, cu sediul la Arad, va fi inaugurată pe 24 ianuarie 2013 (director: Gheorghe Schwartz; director adjunct: Lucian Alexiu), Filiala Oltenia, cu sediul la Târgu-Jiu, va fi inaugurată pe 25 ianuarie 2013 (director: Ion Deaconescu; director adjunct: Marilena Pârvulescu).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Filialele cu sediul la Craiova, Cluj-Napoca şi Baia Mare vor fi deschise în luna februarie. Un calendar al evenimentelor este în lucru şi va fi făcut public la începutul lunii ianuarie. Filiala Oltenia, cu sediul la Craiova, îl va avea ca director pe Gabriel Coşoveanu şi ca director adjunct pe Marcel Voinea, Filiala Transilvania, cu sediul la Cluj-Napoca, o va avea ca director pe Irina Petraş, iar directorul adjunct va fi Pompei Cocean, iar Filiala Maramureş, cu sediul la Baia Mare, o va avea ca director pe Florica Bud.
Printre obiectivele filialelor nou înfiinţate se numără: diseminarea informaţiilor referitoare la programele Institutului Cultural Român şi oportunităţile oferite de ICR creatorilor români şi operatorilor culturali din România; încurajarea şi sprijinirea formelor de cultură din provinciile istorice ale ţării; cooperarea cu institutele culturale româneşti din străinătate în vederea promovării valorilor competitive create în aceste spaţii; cooperarea cu teatre, opere, edituri, universităţi, institute de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică sau companii, pentru o mai bună vizibilitate a produselor culturale româneşti la nivel naţional şi internaţional.
Iniţial, la sfârşitul lunii septembrie, conducerea ICR a anunţat că va deschide patru noi filiale în ţară - Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova -, ca parte a "efortului de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesaţi din întreaga ţară".
Filialele ICR vor fi deschise în cooperare cu primăriile şi consiliile judeţene respective. Fiecare dintre filiale va fi condusă de un director şi un director adjunct, desemnaţi de Institutul Cultural Român. Directoratul va fi asistat de 3-5 referenţi.
De asemenea, în octombrie, ICR a anunţat că intenţionează să deschidă noi filiale în şapte mari oraşe ale lumii - Beijing, Moscova, São Paulo, Alexandria, Atena, München-Nürnberg, Kiev - ca parte a măsurilor de asigurare a unei "cunoaşteri mai bune şi sporirea prestigiului culturii române în străinătate".
Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al instituţiei.
La începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreşedinţilor Tania Mihăilescu şi Mircea Mihăieş. Patapievici anunţase, la sfârşitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR îşi va da demisia dacă Curtea Constituţională va decide că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este declarată constituţională. Patapievici a ocupat funcţia de preşedinte al ICR din 2005.
La mijlocul lunii septembrie, Andrei Marga a declarat că a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China şi Rusia şi pentru plata noilor angajaţi. Astfel, după a doua rectificare bugetară din 2012, ICR a obţinut suma de 676.000 de lei. Contactat de MEDIAFAX, Andrei Marga a spus că suma fost acordată în urma unei solicitări "pentru lucruri de urgenţă", în condiţiile în care bugetul pe 2012 a fost aproape epuizat de fosta conducere.
"Dar mai trebuie bani", a susţinut preşedintele ICR, care a subliniat că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, ICR a obţinut deja o sumă suplimentară de 1 milion de lei, dar şi asigurările că "programele majore vor merge înainte".
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe