- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.06.2009, 16:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Centenarul Constantin Noica, sărbătorit la Bookfest
Centenarul Constantin Noica (1909 - 1987) a fost sărbătorit, vineri, prin lansarea la Bookfest a volumelor "Despre Noica. Noica inedit" şi "Constantin Noica în arhiva Securităţii", apărute la editura Humanitas, eveniment la care au fost prezenţi Gabriel Liiceanu şi Emil Hurezeanu.
Urmărește
208 afișări
Centenarul Constantin Noica, sărbătorit la Bookfest (Imagine: Mediafax Foto)
"Fiecare dintre autorii cărţii care vorbeşte despre Noica, în volumul «Despre Noica. Noica Inedit», spune ceva esenţial şi, într-un fel, toţi spun acelaşi lucru. Nu vă puteţi imagina ce înseamnă să ai lângă tine un însoţitor ca Noica. Nu vă puteţi imagina ce înseamnă să întâlneşti în viaţă un om care, hipnotic, te putea pune pe un drum al tău", a spus Liiceanu despre Constantin Noica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
În ceea ce priveşte volumul "Constantin Noica în arhivele Securităţii", scriitorul Gabriel Liiceanu, care a fost elevul lui Noica, a spus că s-a cutremurat când l-a citit.
"Am descoperit că era imposibil să poţi să scapi de o urmărire care se făcea cu ajutorul semenilor tăi", a spus acesta.
Gabriel Liiceanu a spus că maestrul său "şi-a pus amprenta pe cultura română".
În "Despre Noica. Noica inedit", marele filosof este prezentat prin perspectiva mai multor critici şi filosofi, precum Andrei Cornea, Gabriel Liiceanu şi Dan C. Mihăilescu.
Andrei Cornea a spus, la lansare, că, la un moment dat, s-a gândit că un proiect ca cel al lui Noica, Şcoala de la Păltiniş, ar fi imposibil în condiţiile actuale. Cu timpul s-a răzgândit însă, ajungând la concluzia că România are nevoie de filosofi.
Lansarea celor două volume despre Noica nu a fost lipsită nici de aluziile la "binomul" tinichigii-filosofi, lansat de preşedintele Traian Băsescu în urmă cu câteva zile.
Andrei Cornea a încercat să treacă afirmaţia preşedintelui, cum că în România există prea mulţi filosofi şi prea puţini tinichigii, prin prisma sistemului de gândire al lui Noica, aplicând conceptele de exactitate şi adevăr.
În sistemul lui Noica, adevărul nu poate contrazice exactitatea, dar exactitatea poate contrazice adevărul.
Astfel, afirmaţia şefului statului este una exactă, potrivit lui Cornea, deoarece sunt în România foarte mulţi absovenţi de ştiinţe umaniste care nu pot fi integraţi în meserie.
În alt sistem, dacă filosof înseamnă "cel care duce lucrurile mai departe", iar cel care rămâne pe loc este "tinichigiul", atunci România are prea mulţi tinichigii şi prea puţini filosofi, şi-a încheiat Andrei Cornea demonstraţia.
"Mă întristez că discuţia a recăzut pe această obsesie patologică a acestor 4-5 zile", a spus, la rîndul lui, Liiceanu, referindu-se la comentariile stârnite de celebra declaraţie a preşedintelui.
Dar comentariile au continuat.
"Eu, un jurnalist, mă simt ca tinichigiul automobilului Siegfried al filosofului Liiceanu", a spus Emil Hurezeanu în debutul intervenţiei sale.
"Eu mă simt mai aproape de Noica cel cumetresc puţin adus de spate, extrem de subtil, foarte atent la nuanţele trivialului", a adăugat Hurezeanu.
Sorin Lavric, care a fost, potrivit lui Gabriel Liiceanu, singurul vorbitor de la lansare care nu l-a cunoscut personal pe Constantin Noica, a spus că a simţit, ca student la filosofie şi, mai târziu, ca om care îl studia pe marele filosof, o distanţă între Noica filosoful şi Noica simbolul, diferenţa dintre aceste două elemente fiind ştearsă de "Jurnalul de la Păltiniş", scris de Gabriel Liiceanu.
La lansarea celor două volume au participat aproape 100 de persoane.
Târgul de carte Bookfest se desfăşoară la Complexul Romexpo din Capitală, de miercuri până duminică.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe