Centenarul naşterii lui Herbert von Karajan, celebrat în toată lumea

Concerte, filme documentare, ediţii speciale cu înregistrări, turnee omagiale - toate acestea vor marca, pe parcursul anului 2008, aniversarea a 100 de ani de la naşterea dirijorului austriac Herbert von Karajan, născut în 5 aprilie 1908, informează Deutsche Welle.

Urmărește
375 afișări
Imaginea articolului Centenarul naşterii lui Herbert von Karajan, celebrat în toată lumea

Centenarul naşterii lui Herbert von Karajan, celebrat în toată lumea

Născut la Salzburg, Karajan a condus pe perioade îndelungate Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena, festivalul din Salzburg, pe cel wagnerian de la Bayreuth, precum şi alte mari orchestre ale lumii.

Programul omagial dedicat marelui dirijor a început deja în ianuarie şi se va desfăşura pe tot parcursul anului.

Potrivit sursei citate, Karajan nu a fost doar un talent înnăscut, ci şi un muzician cu o voinţă de fier, extrem de ambiţios şi care a ştiut să trezească din plin interesul mediilor pentru arta sa. Dacă Celibidache refuza înregistrările pe disc, înregistrările video, considerând că momentul creator nu poate fi "conservat", că arta "ia naştere şi se consumă în momentul respectiv", Karajan a fost, fără îndoială, cel mai prolific dirijor în ce priveşte înregistrările pe disc. Integrala simfoniilor lui Beethoven a înregistrat-o chiar de trei ori. Mai mult decât atât, el însuşi a semnat regia unor filme cu concerte sau sepctacole de operă, pe care le-a dirijat.

Casele de discuri cu care a lucrat de-a lungul anilor au pregătit, pentru acest an, ediţii speciale, cu înregistrări mai vechi, dar având o calitate tehnică excepţională sau chiar cu înregistrări inedite, adevărate bijuterii muzicale. Deutsche Gramophon, de pildă, a scos pe piaţă un set de CD-uri şi DVD-uri între care "Karajan Gold". Şi Sony a pregătit un set "best of", iar EMI a reeditat toate înregistrările cu Herbert von Karajan făcute la această casă de discuri. Ar mai fi de menţionat, printre numeroasele apariţii din acest an omagial, o biografie scrisă de ultima sa soţie, a treia, Eliette von Karajan, cu titlul "Viaţa alături de el". În paralel, a apărut şi o selecţie de înregistrări pe CD ce îi aparţine, de asemenea, soţiei marelui dirijor.

De asemenea, printre lucrările de specialitate se numără o bogată biografie semnată de cunoscutul muzicolog britanic Richard Osborne, apărută acum în traducere germană şi sub formă de audiobook, editată de Deutsche Gramophon.

Alături de numeroase concerte şi filme documentare, transmise în aceste zile la televiziune, au loc pe tot parcursul anului 2008 turnee omagiale în Europa, SUA şi Japonia, cu cele două orchestre cu care Herbert von Karajan a colaborat decenii de-a rândul – Filarmonica din Berlin şi Filarmonica din Viena, şi cu muzicieni care au fost marcaţi de personalitatea dirijorului, pe care Karajan i-a descoperit sau îndrumat: violonista Anne-Sophie Mutter, dirijorii Seiji Ozawa, Velery Gergiev, Ricardo Muti sau Simon Rattle. Şi Orchestra Filarmonicii Londoneze, cu care Herbert von Karajan a realizat câteva din primele sale înregistrări pe disc, participă la festivităţile jubiliare din acest an.

Radio România Muzical va comemora, sâmbătă, 100 de ani de la naşterea dirijorului austriac Herbert von Karajan, printr-o serie de lucrări înregistrate alături de numeroase orchestre, fragmente din interviurile acordate de acesta şi comentarii ale unor muzicieni români despre "fenomenul Karajan".

Dirijorul Herbert von Karajan s-a născut în 5 aprilie 1908, la Salzburg, într-o familie cu ascendenţă aromânească. În anul 1792, numele familiei a fost schimbat din Karajanis în Karajan, iar prinţul elector Frederick al III-lea al Saxoniei i-a acordat şi titlul de nobleţe reflectat în particula "von".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici