Centenarul naşterii Maicii Tereza, sărbătorit joi în Calcutta

Calcutta va celebra, joi, centenarul naşterii Maicii Tereza, supranumită "Sfânta celor săraci", care a primit cetăţenia indiană în 1951, la un an după ce a înfiinţat ordinul "Misionarii Carităţii" în acest oraş suprapopulat din estul Indiei.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Centenarul naşterii Maicii Tereza, sărbătorit joi în Calcutta

Centenarul naşterii Maicii Tereza, sărbătorit joi în Calcutta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, această călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână s-a mutat în India în 1929. Maica Tereza este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi.

După o viaţă întreagă consacrată alinării suferinţelor nevoiaşilor, bolnavilor şi muribunzilor din cartierele sărace din Calcutta, Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace, în anul 1979.

Maica Tereza a fost beatificată de papa Ioan Paul al II-lea în octombrie 2003, la şase ani de la moarte - 5 septembrie 1997.

O slujbă de pomenire va fi oficiată de preoţii din Calcutta, iar reprezentanţii căilor ferate indiene au anunţat că au autorizat inaugurarea unui tren expres "Maica Tereza", ale cărui vagoane vor fi vopsite în albastru. Municipalitatea va inaugura, totodată, Festivalul internaţional de film "Maica Teresa", în cadrul căruia vor rula documentare şi lungmetraje care prezintă viaţa celebrei călugăriţe.

Centenarul naşterii Maicii Tereza va fi celebrat şi în capitala Indiei, New Dehli, în Europa de Est, dar şi în piaţa Times Square din New York, unde panourile publicitare uriaşe vor fi iluminate în alb şi albastru, culorile tradiţionale ale veştmintelor purtate de membrii congregaţiei "Misionarii Carităţii".

Trei state din Balcani - Albania, Macedonia şi recent înfiinţatul Kosovo -, care revendică fiecare o parte din "parcursul" Maicii Tereza, vor organiza diverse acţiuni comemorative.

Parlamentul Macedoniei va avea o sesiune specială în onoarea ei, joi, iar drapeluri în alb şi albastru şi portrete ale Maicii Tereza au fost deja amplasate pe faţadele mai multor clădiri din Tirana, capitala Albaniei.

Kosovo, fosta provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, este regiunea în care s-a născut mama celebrei călugăriţe, iar preşedintele acestei republici, Fatmir Sejdiu, a declarat 2010 drept "anul Maica Tereza".

Anul trecut, India a respins categoric o cerere formulată de guvernul albanez care a solicitat retrocedarea rămăşiţelor pământeşti ale Maicii Tereza, afirmând că celebra călugăriţă a fost cetăţean indian şi că "îşi doarme somnul de veci în propria ei ţară, în propriul ei pământ".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici