Centrul pentru Jurnalism Independent face apel la ziarişti să relateze despre tragedia din Colectiv cu decenţă şi responsabilitate

Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media fac apel la jurnalişti să trateze subiectul incendiului din clubul Colectiv "cu decenţă şi responsabilitate", precizând că este foarte uşor să fie transformată o tragedie "într-o maşină de făcut rating".

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Centrul pentru Jurnalism Independent face apel la ziarişti să relateze despre tragedia din Colectiv cu decenţă şi responsabilitate

Centrul pentru Jurnalism Independent face apel la ziarişti să relateze despre tragedia din Colectiv cu decenţă şi responsabilitate

"Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media îşi exprimă profundul regret pentru pierderea de vieţi omeneşti cauzată de incendiul din clubul Colectiv şi transmit familiilor îndoliate sincere condoleanţe. Suntem alături de cei aflaţi în spital si de familiile lor", se spune într-un comunicat publicat pe site-ul cji.ro.

Totodată, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) amintesc instituţiilor mass-media că momentele de criză sunt cele care dau măsura profesionalismului şi a respectului pentru standardele deontologice şi personale.

"Este foarte uşor să transformi o tragedie într-o maşină de făcut rating. Este mult mai greu să tratezi editorial astfel de subiecte, cu decenţă şi responsabilitate", spun CJI şi COM.

Cele două asociaţii fac apel către toţi jurnaliştii şi persoanele cu răspundere editorială din redacţii să respecte codurile deontologice şi legislaţia.

"Recomandăm jurnaliştilor care lucrează pentru publicaţiile tipărite sau online ca, în astfel de situaţii, să aplice prevederile cele mai stricte - cele prevăzute de legislaţia audiovizualului -, chiar dacă nu au obligaţii legale în acest sens", mai spun CJI şi COM.

Potrivit Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, "orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire", iar "în cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în acest fel de situaţii".

La rândul său, Codul deontologic al jurnalistului adoptat de Convenţia Organizaţiilor de Media prevede că: "Identitatea victimelor accidentelor, calamităţilor, infracţiunilor, cu precădere cele ale agresiunilor sexuale, nu trebuie să fie dezvăluită, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei (când persoana nu este în măsură să-şi dea acordul) sau când prevalează interesul public. De acelaşi regim de protecţie a identităţii beneficiază şi persoanele defavorizate (bolnavi, persoane cu dizabilităţi, refugiaţi etc.)".

Totodată, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media solicită Consiliului Naţional al Audiovizualului să verifice modul în care televiziunile şi radiourile respectă legislaţia audiovizuală şi să ia toate măsurile legale pentru sancţionarea încălcărilor legii. Astfel de situaţii sunt cruciale pentru trasarea limitelor şi impunerea standardelor legale, precizează CJI şi COM.

"De asemenea, acesta este un moment în care publicul trebuie să-şi dovedească maturitatea şi responsabilitatea în relaţia cu produsele media pe care le consumă şi alege să le disemineze. Derapajele trebuie sancţionate nu doar de profesie, ci, mai ales, de publicul al cărui interes este invocat ca justificare. Mesajul nostru pentru public este: 'Alegeţi să nu mai diseminaţi imagini cu victimele incendiului din Bucureşti. Transmiteţi-le celor care le promovează că este inacceptabil şi adresaţi-vă CNA-ului în cazul derapajelor de la televizor sau radio'. Zilele acestea au o încărcătură emoţională foarte mare. Depinde de fiecare dintre noi să uşurăm situaţia celor afectaţi, să contribuim la elucidarea circumstanţelor în care s-a produs tragedia şi să ne asigurăm că ajung în spaţiul public toate informatiile care aduc plus de valoare dezbaterii publice - şi doar acelea", mai spune CJI şi COM.

Pe de altă parte, şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a transmis televiziunilor şi radiourilor, printr-un comunicat de presă, că au obligaţia de a-şi adapta programele în mod corespunzător, ca urmare a hotărârii Guvernului de a declara sâmbătă, duminică şi luni ca zile de doliu naţional, în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici