- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.11.2015, 15:31)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Centrul pentru Jurnalism Independent face apel la ziarişti să relateze despre tragedia din Colectiv cu decenţă şi responsabilitate
Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media fac apel la jurnalişti să trateze subiectul incendiului din clubul Colectiv "cu decenţă şi responsabilitate", precizând că este foarte uşor să fie transformată o tragedie "într-o maşină de făcut rating".
Urmărește
185 afișări
Centrul pentru Jurnalism Independent face apel la ziarişti să relateze despre tragedia din Colectiv cu decenţă şi responsabilitate
"Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media îşi exprimă profundul regret pentru pierderea de vieţi omeneşti cauzată de incendiul din clubul Colectiv şi transmit familiilor îndoliate sincere condoleanţe. Suntem alături de cei aflaţi în spital si de familiile lor", se spune într-un comunicat publicat pe site-ul cji.ro.
Totodată, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) amintesc instituţiilor mass-media că momentele de criză sunt cele care dau măsura profesionalismului şi a respectului pentru standardele deontologice şi personale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Este foarte uşor să transformi o tragedie într-o maşină de făcut rating. Este mult mai greu să tratezi editorial astfel de subiecte, cu decenţă şi responsabilitate", spun CJI şi COM.
Cele două asociaţii fac apel către toţi jurnaliştii şi persoanele cu răspundere editorială din redacţii să respecte codurile deontologice şi legislaţia.
"Recomandăm jurnaliştilor care lucrează pentru publicaţiile tipărite sau online ca, în astfel de situaţii, să aplice prevederile cele mai stricte - cele prevăzute de legislaţia audiovizualului -, chiar dacă nu au obligaţii legale în acest sens", mai spun CJI şi COM.
Potrivit Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, "orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire", iar "în cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în acest fel de situaţii".
La rândul său, Codul deontologic al jurnalistului adoptat de Convenţia Organizaţiilor de Media prevede că: "Identitatea victimelor accidentelor, calamităţilor, infracţiunilor, cu precădere cele ale agresiunilor sexuale, nu trebuie să fie dezvăluită, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei (când persoana nu este în măsură să-şi dea acordul) sau când prevalează interesul public. De acelaşi regim de protecţie a identităţii beneficiază şi persoanele defavorizate (bolnavi, persoane cu dizabilităţi, refugiaţi etc.)".
Totodată, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media solicită Consiliului Naţional al Audiovizualului să verifice modul în care televiziunile şi radiourile respectă legislaţia audiovizuală şi să ia toate măsurile legale pentru sancţionarea încălcărilor legii. Astfel de situaţii sunt cruciale pentru trasarea limitelor şi impunerea standardelor legale, precizează CJI şi COM.
"De asemenea, acesta este un moment în care publicul trebuie să-şi dovedească maturitatea şi responsabilitatea în relaţia cu produsele media pe care le consumă şi alege să le disemineze. Derapajele trebuie sancţionate nu doar de profesie, ci, mai ales, de publicul al cărui interes este invocat ca justificare. Mesajul nostru pentru public este: 'Alegeţi să nu mai diseminaţi imagini cu victimele incendiului din Bucureşti. Transmiteţi-le celor care le promovează că este inacceptabil şi adresaţi-vă CNA-ului în cazul derapajelor de la televizor sau radio'. Zilele acestea au o încărcătură emoţională foarte mare. Depinde de fiecare dintre noi să uşurăm situaţia celor afectaţi, să contribuim la elucidarea circumstanţelor în care s-a produs tragedia şi să ne asigurăm că ajung în spaţiul public toate informatiile care aduc plus de valoare dezbaterii publice - şi doar acelea", mai spune CJI şi COM.
Pe de altă parte, şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a transmis televiziunilor şi radiourilor, printr-un comunicat de presă, că au obligaţia de a-şi adapta programele în mod corespunzător, ca urmare a hotărârii Guvernului de a declara sâmbătă, duminică şi luni ca zile de doliu naţional, în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Opera Naţională Bucureşti a suspendat toate spectacolele din weekend, după tragedia din Colectiv
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe